Bikinit päällä pakkastuulessa

Ulkona paistoi aurinko ja autossa tuli kuuma. Köröttelimme Mitsu-jeepillämme pitkin mutkaista päätietä, joka johdatteli meidät pois Reykjavikista. Minä ja puoliso joimme etupenkillä kahvia huoltoaseman pahvimukeista. Esikoinen nojasi päätään ikkunaan ja otti päiväunia. Länsi-Islannin laavapelloille oli tunin ajomatka. 


Olimme matkalla lähiseuturetkelle. Auton takakontissa eväät ja kahvitermari, toppavaatteet ja bikinit pyyhkeineen. Aurinko paistoi ja oli ihan laittoman kaunista. 

Jos totta puhutaan, niin oikeastaanhan se oli työmatka. Auto oli ahdettu uikkareiden ja ruoan lisäksi täyteen droneroinaa, kameranrunkoja, jalustoja, salamajuttuja ja erikokoisia linssejä. 

Mutta näinhän meillä usein on: työ ja vapaa-aika sekoittuvat keskenään. Tekeminen ei sitä määriä vaan se, mistä teosta lähetetään asiakkaalle lasku. Se lasketaan työksi, mistä tulee rahaa, se mistä ei tule rahaa, on harrastus. Sen mukaan sitten niitä kulukuittejakin kirjanpitäjälle lähetellään. 


Tämänkertaisen reissumme työosuus oli eräs kuuma kylpypaikka keskellä rosoista laavapeltoa. Lököttelin siis kuumissa vesilähteissä rahaa vastaan. Ei paha! Varsinkin kun maaliskuinen kevätsää on Islannissa sen verran viileä, että mieluummin kellun bikinit päällä 40-asteisessa vedessä kuin seison hyisessä 10 m/s tuulessa toppahaalarissa.


Otimme kuvia seuraavaa matkakirjaani varten - Tripsteri Islanti ilmestyy loppukesästä. Parin tunnin jälkeen naamani oli nauramisesta ja pistävän kirkkaista auringonsäteistä kestorypyillä, vettä oli roiskittu tarpeeksi ja puolison sormet olivat kylmässä ulkoilmassa kuvaamisesta jääpuikkoa kankeammat. Päätimme lopettaa. Kuviakin oli otettu jo satoja. Esikoinen ja puoliso pakkasivat kuvauskamat kasaan ja lämmittelivät sormiaan kuumassa lähteessä.

Minä keräsin rohkeuteni ja nousin ylös altaasta. Nautin kevätauringosta ja annoin ihanan tuulen kuivatella itseäni ja kieputella hiuksiani... 

NO EN TODELLA!!! Istahdin suuren laavakiven viereen hakien siitä tuulensuojaa. Hautauduin pyyhekerroksen alle kuivattelemaan ja vedin  sen jälkeen villakalsarikerraston, villapaidan ja farkut niin nopeasti päälle että kukaan ei ole aikaisemmin vetänyt. Alusvaatteita en pukenut, koska sellaiseen näpertelyyn nyt menee ihan liikaa aikaa.

Hipsin hiukset jäässä autolle ja pidimme evästauon. Esikoinen pakkaantui syömään edellisenä päivänä paistamiani lettuja katetun lava-automme takakonttiin. Minä hytisin miehen kainalossa kuuma kahvikuppi kädessä.


Siinä katseltiin maisemia tovi jos toinenkin. Nautittiin työnteosta. Tai siis vapaa-ajasta. Hmm.. tai siis työajalla vietetystä kahvitauosta. Hengiteltiin kylmää ulkoilmaa ja otettiin vielä vähän lisää kuvia. Ennen kuin starttasimme autolla kohti kotia,  kävin hakeamssa kivelle kuivumaan jättämäni bikinit. Niistä oli muodostunut hervottoman mallinen jääkalikka. Klonk, klonk.

Kansikuvan näette heti kun saan luvan julkaista sen. Hieno siitä varmasti tuli!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: , , ,