Yksi miljoonista - Modin pako Syyriasta

Olen ehtinyt viime aikoina lukea aika kiitettävän määrän kirjoja, hyviäkin, - mutta blogata niistä sietämättömän laiskasti. Pääsiäislomalla luin yhden, jota oli vaikea laskea käsistä ja mahdoton olla kirjoittamatta. Yksi miljoonista - Modin pako Syyriasta osuu surullisella tavalla niin järjettömän hyvin juuri tähän aikaan.

Modi on nuori syyrialaismies, joka teki kaikkea tavallista, mitä nyt opintojaan lopettelevat nuoret aikuiset tekevät: kävi töissä, tapasi ystäviään, juhli ja kuunteli musiikkia. Kun kansannousu Syyriassa alkoi, Modi suoritti juuri kirurgian harjoittelujaksoa sairaalassa. Sairaalaan tuotiin muun muassa mielenosoituksissa loukkaantuneita ihmisiä. Hoitohuoneiden käytävillä ja usein jopa toimenpidehuoneissa väijyivät Assadin kannattajajoukot, jotka hakivat näitä mielenosoituksissa käyneitä tai muuten Assadin hallintoa kritisoivia "maanpettureita" pidätettäviksi ja kidutettaviksi.

Modi kannatti demorkatiaa, mutta ei itse osallistunut mielenosoituksiin. Hän kävi omaa taisteluaan lääkärinä: teki kaikkensa, jotta hänen potilaitaan ei olisi luovutettu poliisille ja Syyrian armeijalle. Hän kirjoitti potilaita sairaalasta ulos takaoven kautta ja auttoi potilaita katoamaan. Vaikka Modi toimi varovaisesti, joku - ilmeisesti samassa sairaalassa työskennelleistä Assad-myönteisistä kollegoista - käräytti hänet. Modi joutui vankilaan ja kidutuettavaksi. Kun hänet lopulta vapautettiin kellarivankilasta eli kidutuskeskuksesta, hän lähti pakenemaan ihmissalakuljettajien verkostojen kautta. Ensin läpi Syyrian, Isisin hallitsemilta alueilta Istanbuliin ja lopulta kohti pohjoisempaa Eurooppaa.

Syyrian tilanne on hirveä. Kidutus, pidätykset ja vihollisten vakoilu ovat arkipäivää. Kaikki, joilla on mahdollisuus, lähtevät etsimään tulevaisuutta muualta. Matkalla moni kuolee, menettää perheenjäsenen tai ainakin kaikki säästönsä, sillä salakuljettajille pitää maksaa kumivenepaikasta tuhansia euroja. Ne, jotka onnistuvat ja pääsevät "turvaan", huomaavat pian, että eivät ole siellä. Ulkomaalaisvastaisuus ja äärioikeistoliikkeiden nousu ja eurooppalaisten valtioiden penseys hoitaa tätä ongelmaa yhdessä, eivät tee taisteluiden jaloista ja kiduttajiaan pakoon päässeiden elämästä helppoa. Täydellinen rimanalitus on EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus, joka on kuin paskainen rätti vastoin kansainvälistä oikeutta ja niitä ihmisiä, joita kansainvälisen oikeuden kuuluisi suojella. (Sopimuskritiikkiin voi tutustua tarkemmin esimerkiksi täällä Amnestyn sivuilla).

Tilanne on sekava, monimutkainen ja täynnä kurjia kohtaloita. Tämä kirja kertoo yhden turvapaikanhakijan tarinan tässä laajassa kontekstissa. Yksi miljoonista – Modin pako Syyriasta (Adlibriksessä hintaan 24 euroa*) antaa aika paljon perspektiiviä Syyrian kriisiin ja maan järkyttävään tilanteeseen. Hyvin kirjoitettu teos avaa kriisin syitä ja ihmisten hätää järjettömien taisteluiden keskellä. Sen soisi lukevan jokaisen. Myös sellaisen, joka on mukanäppärästi naureskellut ja kauhistellut Eurooppaan tulevia "iPhone-miehiä".

Kirjan kirjoittaja Lotta Nuotio on ystäväni Forssan ajoilta. Meidän ensitapaamisispaikkamme on mieleenpainuva (muistan sen kutinan vieläkin): tapasimme nimittäin lasivillatehtaalla, jossa teimme kesätöinämme puhallusvillaa. Voi aikoja! Lotasta tuli myöhemmin toimittaja. Hän on asunut vuosia Istanbulissa ja raportoinut paljon mm. Syyrian kriisistä. Modin tarina päätyi kirjaksi asti.

Lotta on ensi tiistaina eli 19. huhtikuuta kertomassa kirjastaan Forssan kaupunginkirjastossa. Jos asutte huudeilla, käykäähän ihmeessä kuuntelemassa. Tilaisuus on maksuton.
*) affiliate-linkki

Tunnisteet: , ,