Löysin marjojen korvaajan

Tämä löytö on pakko jakaa blogissakin. Mun aamiainen on aina smoothie. Heitän blenderiin islantilaista skyriä (ehdottomasti sitä maustamatonta versiota), banaanin ja marjoja. Se on nopea aamiainen, jonka voi tehdä ja syödä vaikka vauva käsivarsilla. Ongelma ovat nuo marjat. Niitä kun on Islannissa tarjolla todella vähänlaisesti.
Skyriä ja marjarouhetta.
Paikallisista ruokakaupoista saa kyllä amerikkalaisia ja kiinalaisia pensasmustikoita ja silloin tällöin espanjalaisia mansikoita, mutta ei oikein hotsita. Kilohinta on lähempänä miljoonaa euroa ja laatu todella vaihtelevaa. Ja ajatus Kiinasta asti tänne lennetetyistä mustikoista ei nyt oikein natsaa vaikka olisi miten luomua (eikä ees oo).

Kotimainen tarjonta on onnetonta. Islannissa kasvaa hintsusti marjoja. Täällä ei ole mitään torimeininkiä eli turha haaveilla alkusyksystä, jolloin torilta tai ruokakaupoista voisi ostaa viinimarjoja, mustikoita, mansikoita, vadelmia jne. laatikoittain ja pakastaa. Pieni muovipurkillinen islantilaisia mustikoita maksaa luomukaupassa noin viisi euroa. Tulisi vähän liian kalliit smoothiet, joten ei kiitos.

Vuorten rinteillä ja tunturimaastossa kasvaa jonkun verran juolukkaa, mustikkaa ja erityisesti varsiksenmarjoja. Tykkään niistä kaikista. Sato ei ole niin iso, että sitä kerättäisiin organisoidusti ja myytäisiin litrahintaan. Jos haluaa pakkaseen islantilaista marjaa, ne pitää itse poimia. Joinain vuosina on ollut aikaa, toisina ei. Viime syksynä olin niin paksuna, että en paljon marjaan taipunut... Pakastimesta ei siis löydy marjan marjaa.
Islantilainen mustikkasato.

Ajatus pakastemarjoista taas ei oikein kiehdo. Maku ei ole kovin hyvä, koska esimerkiksi pakastemustikat ovat melkein kaikki niitä pensasmustikoita, ei maukkaita luonnossa kasvaneita. Hyviähän nekin kyllä ovat, mutta laatu vaihtelee kamalan paljon. Eikä suoraan sanoen oikein hotsita maksaa montaa euroa marjapussista, jonka sisällöstä melkein puolet on jäähilettä.

Tämä marjaongelma tuli puheeksi yhden suomalaisen, täällä jo pitkään asuneen kaverini kanssa. Hän ehdotti, että ostaisin Suomessa käydessäni marjarouheita. Muutama teelusikallinen kuulemma vastaa reilua desiä tuoreita marjoja. Siinä tulee kaikki vitamiinit ja hivenaineet kuin tuoreesta marjasta. Jauheet valmistetaan Suomessa, suomalaisesta marjasta. Että niinkuin anteeksi mitä?
Tervetuloa meidän keittiöön.
No johan on marjat, ajattelin, kun tämän kuulin. Täysin uusi asia mulle. Koska tiesin että en ehtisi messuviikonloppuna kierrellä Helsingissä kauppoja, tilain rouheet Hyvinvoinnin tavaratalosta. Ostin Greenfinnsin marjarouheita (noin 8 euroa purkki) * ja pienen säkin Biokian mustaherukka-mustikka-variksenmarjajauhetta (16 euroa)*. Olen nyt parina aamuna väsännyt näistä itselleni smoothien ja täytyy sanoa että hyvää on. Kokeilin myös ihan vain jogurtin kanssa ja jälkkärinä kera vaniljajäätelön. Ihan sikahyvää. Tuosta purkista riittää aamiaissmoothieen "marjasisältöä" ainakin kuukaudeksi.

Toivottavasti tätä keksintöä viedään myös ulkomaille tai myydään edes helsinkiläisissä turistikaupoissa. On sen verran mainio tuote. Islanti kiittää!


Kuvat: Björgvin Hilmarsson

*) affiliatelinkki, eli jos päädyt ostamaan tuotteen, mulle maksetaan siitä pieni komissio.

Tunnisteet: ,