...lähettää lapselleen tekemistä imetysmaratonille. Harmittelin taannoin puhelimessa, että  olin juuri katsonut  Orange is the New Blackin ...

Onni on äiti joka...

8.10.15 Satu Kommentteja: 31

...lähettää lapselleen tekemistä imetysmaratonille. Harmittelin taannoin puhelimessa, että  olin juuri katsonut Orange is the New Blackin ensimmäisen tuotantokauden loppuun. No äitipä kääräisi saman tien kakkoskauden kukkalahjapaperiin ja pisti postiin. Mahtavuutta!
Äskeisessä virkkeessä kukkalahjapaperi oli tärkeä yksityiskohta. Syynä se, että Islanti ei ole EU-maa. Eli kaikki, mitä tänne kuluttajana tilaa verkkokaupoista tai yksityisiltä ihmisiltä (kavereilta, ebaysta jne.) Euroopasta, Jenkeistä, Marsista tai oikeastaan ihan mistä tahansa, jämähtää tullin teesihtiäkin tiiviimpään haviin. Pakettiin lätkäistään päälle Islannnin arvonlisävero, lähtömaasta riippuen kasa erilaisia tullausmaksuja, paperinpyöritysmaksuja, käsittelymaksuja ja niin edelleen. Kymmenen euron tuotteesta joutuu helposti maksamaan melkein toisen kympin lisää, ennen kuin posti saa luovuttaa sen vastaanottajalleen.

Tullin sihdissä on kuitenkin yksi porsaanreikä: lahjat. Edullisia lahjoja saa lähettää ilman, että rajalla peritään arvonlisävero ja muita kuluja. Äitini, joka lähettää usein meille postia - lastenkirjoja, leffoja, esikoiselle vaatteita ja värityskirjoja - on oppinut tämän. Hän on lähettämisessä jo varsinainen haka. Äiti nimittäin käärii kaiken lähettämänsä lahjoiksi nätteihin lahjapapereihin. Siinä saa pakettia tutkiva tullivirkailija ihmetellä kääreitä ja käherrettyä lahjanarua.

Juhlapäivien kanssa pitää kuitenkin olla tarkka. Jos on syntymäpäivät tammikuussa ja yrittää kesäkuussa perustella lähetystä synttärilahjaksi, selitys ei mene läpi. Vastaanottajankin pitää siis olla luova ja nimetä paketille sopiva syntymäpäiväsankari. Onneksi perheenjäsenillämme on syntymäpäivät eri vuodenaikoina: miehellä loppukesästä, minulla talvella, esikoisella kevättalvesta ja kuopuksella syksyllä. Lisäksi on suomalaiset nimipäivät, joita täällä ei vietetä, mutta joihin voi kätevästi vedota, kun tulliin jäänyttä tavaralähetystä yrittää puhua lahjaksi.

Ja onhan niitä muitakin syitä saada paketteja käsittelykuluitta juhlia: joulu, uusivuosi, suomalainen vappu, Suomen itsenäisyyspäivä, Minna Canthin päivä, Aleksis Kiven päivä, suomalaisuuden päivä, suomalaisen kulttuurin vientipäivä. Ja näitähän voi tarvittaessa keksiä lisää! Yhden kerran sepustin tullille jutun suomalaisen työn päivästä, että sen takia minulle on nyt tulossa paketti joka pitäisi käsitellä lahjana. Jostain kumman syystä selitykseni meni läpi meni.

Niin, ja toivottavasti Islannin tulli ei lue tätä blogia. Ainakaan ennen imetysmaratonin loppumista, sillä sieltä on vielä muutama dvd-boksi tulossa.

31 kommenttia:

 1. Toi on ainoa sarja jonka olen netflixistä katsonut. Eka kausi koukutti niin....mut toka oli kyl jo vähän pettymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netflix on muuten toinen arjen suuri huijausaihe tällä :) Nerflixiä ei ole Islannissa, eli saadakseen sen pitää vähän huijata eli ip-osoite pitää kierrättää jonkun muun maan kautta. Islannissa on kuulemma yksi korkeimpia Netflix per henkilö taajuuksia maailmassa - vaikka täällä ei periaatteessa pitäisi olla netflixiä...

   Eli mä olen oikeastaan aika rehellinen kun tilailen näitä ohjelmia dvd-bokseina "lahjoiksi" itselleni ;)

   Poista
 2. Siis onko tää ihan tosi juttu? :D Koomista, älytöntä, huvittavaa. En ollut ajatellut että mikään järkevä pohjoismaa luo sellaisia puitteita, että rehdit oman maan kansalaiset joutuu noin pitkäjänteistä oveluutta käyttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on... Tämä johtuu siitä kun Islanti ei ole EU-maa. Jos esim Suomesta tilaa verkkokaupasta tänne jotain, tulli laskee tuotteen arvon plus lähetyskulut yhteen ja lisää siihen 24 prosentin alv:n ja jotain käsittelykuluja. Tänne on siis tosi kallista tilata ulkomaalaisista verkkoaupoista yhtään mitään.

   Poista
 3. Tykkäsin :DDD Go Mom!!

  VastaaPoista
 4. Hyvin keksitty nuo lahjapaperit. Pakkohan tuollaisia valtavia maksuja on jollain tavalla kiertää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan :) Harvemmin ne niitä lahjapapereita alkaa siellä tullissa availla...

   Poista
 5. hih, tää oli hyvä! Naurattaa Islantilainen byrokratia, mutta vielä enemmän tullin höynäyttäminen ;) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säännöt on tehty joskus hieman kierrettäviksi...

   Poista
 6. Kuulostaa vahan mielivaltaiselta lailta, mutta hyvat sepustukset keksit! Tullissa ne miettii etta kummallisia juhlijoita noi suomalaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siitä EU:sta kuitenkin käytännön hyötyä... Jos Islanti olisi EU:ssa, paketit liikkuisivat kuluttaja-asiakkaillekin ilman maksuhärdelliä samaan tapaan kuin kotimaassa.

   Poista
 7. Hih. Tässä on viime aikoina saanut lukea lehdistä ja somesta paljon siitä, miten Suomessa on turhaa paperinpyörittelyä, byrokratiaa ja valvontaa. Hirveen virkistävä huomata, että muuallakin osataan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kirjoitttaa sata sivua aiheesta yritysten yhteistyö tullin kanssa. Siis kun tilaamme ihan virallisesti tavaraa kauppaamme yrityksenä. Voi hyvää päivää välillä sitä paperityön ja pilkunpainamisen määrää... Ja koska firman kanssa pitää pitää kaikki paperit kunnossa ja tilit selvinä, ei auta kiertely. Tai no, vähän vaikeahan sitä olisi edes perustella, miksi olen saamassa syntymäpäivälahjaksi 30 paria korkokenkiä :D

   Poista
 8. Muistan että Islannissa oli niiiiiin paljon helpompaa tilata jenkeistä kirjoja kuin Suomessa. Postimies tuo suoraan ovelle ilman mitään lippulappusia ja tullit voi kätevästi maksaa samantien samalle postinkantajalle. Ei mitään raivostuttavia nettitullaussäätöjä tai muutaman päivän ylimääräistä odottelua kuten Suomessa. Kaikki toimi ja oli helppoa. En tajua miksi tuollaisen oikeasti asiakaslähtöisen palvelun aikaansaaminen on Suomessa täysin mahdotonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ja sama kun tilaa Euroopasta. Jos siis sattuu olemaan kotona kun posti tulee, voi maksaa kortilla tai käteisellä kulut postinkantajalle ja paketin saa heti handuun. Se on kyllä kätevää. Jos ei ole kotona, ne jättää lapun ja sitten joutuu käymään postissa seuraavana arkipäivänä.

   Poista
  2. Niin, mähän tilaan Suomeen kaiken mahdollisen briteistä tai muualta EU:sta, ja jenkeistä vain jos ei mistään muualta löydy. Mutta jos katsoo miten EU:lla menee, en nyt sittenkään tiedä onko tämä nettitilaammisen alvittomuus+tullittomuus ihan sen arvoista....

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. ..entäs F-Securen Freedom (Ilmanen kokeilu just), tekeydyt sen avulla suomalaiseksi, jenkiksi tai vaikka britiksi ja katselet sarjat Netflixistä? Tietskarinkin saa telkkuun kiinni, niin ei tarvi pieneltä ruudulta tihrustaa. Orange tuli katsottua läpi jo odotusaikana. T. Toinen maratoonari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo telkkaa vaan katson kankaalta ja tuo videotykki on tuolla katonrajassa jne. Seliseli. Pitäisi kai vaan myöntää, että on liian monimutkaista mulle - oon niin dinosaurus näissä asioissa :D Ja äidiltä on kivaa saada paketteja.

   Poista
 11. ..entäs F-Securen Freedom (Ilmanen kokeilu just), tekeydyt sen avulla suomalaiseksi, jenkiksi tai vaikka britiksi ja katselet sarjat Netflixistä? Tietskarinkin saa telkkuun kiinni, niin ei tarvi pieneltä ruudulta tihrustaa. Orange tuli katsottua läpi jo odotusaikana. T. Toinen maratoonari

  VastaaPoista
 12. Nythän sinä olet just saanut lapsen, eikös se ole pätevä syy saada paketteja useammaltakin ulkomailla asuvalta sukulaiselta ja tuttavalta? Tulevat lähetykset lienevät turvassa, vaikka joutuisi samaakin selitystä käyttämään useammin. On sentään valmistettu uusi islantilainen veronmaksaja! ;)

  VastaaPoista
 13. Hyvä systeemi tuo lahjojen lähettäminen :D Ja ehkä ne siellä tullissakin käyttävät "maalaisjärkeä" lahja-asioissa (ainakin jos paketti ei ole muuten mitenkään epäilyttävä), niin että suomalaisten monet monet juhlapyhät menevät hyvin läpi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, vähän niin ja näin. Mulla on paikalliselle tullille oma lempinimi: stasi. Ne ovat sellaisia kyyliä ettei paremmasta väliä... Siksi meillä on käytössä lahjapaperi ;)

   Poista
 14. ...olispa kyllä ihanaa kun sais aina vaikka aleksis kiven päivän lahjan:))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ^ Joka on tänään! :-D

   Tai sitten pitäisi olla sellainen hobittien tyyli, että syntymäpäivänään annetaan pikkuisia paketteja toisille (varsinkin, kun jotkut lahjoista on kiertäneet kaikilla, ja kaikki antavat ne eteenpäin). Täten voi saada joka päivä jotakin, jos on suuri suku ja tuttavapiiri ;)

   Poista
 15. Onko käynyt koskaan niin, ettei selityksesi olekaan mennyt läpi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, monta kertaa. Sitten on vaan maksettu...

   Poista

Mitä tuumaat?