Onni on äiti joka...

...lähettää lapselleen tekemistä imetysmaratonille. Harmittelin taannoin puhelimessa, että  olin juuri katsonut Orange is the New Blackin ensimmäisen tuotantokauden loppuun. No äitipä kääräisi saman tien kakkoskauden kukkalahjapaperiin ja pisti postiin. Mahtavuutta!
Äskeisessä virkkeessä kukkalahjapaperi oli tärkeä yksityiskohta. Syynä se, että Islanti ei ole EU-maa. Eli kaikki, mitä tänne kuluttajana tilaa verkkokaupoista tai yksityisiltä ihmisiltä (kavereilta, ebaysta jne.) Euroopasta, Jenkeistä, Marsista tai oikeastaan ihan mistä tahansa, jämähtää tullin teesihtiäkin tiiviimpään haviin. Pakettiin lätkäistään päälle Islannnin arvonlisävero, lähtömaasta riippuen kasa erilaisia tullausmaksuja, paperinpyöritysmaksuja, käsittelymaksuja ja niin edelleen. Kymmenen euron tuotteesta joutuu helposti maksamaan melkein toisen kympin lisää, ennen kuin posti saa luovuttaa sen vastaanottajalleen.

Tullin sihdissä on kuitenkin yksi porsaanreikä: lahjat. Edullisia lahjoja saa lähettää ilman, että rajalla peritään arvonlisävero ja muita kuluja. Äitini, joka lähettää usein meille postia - lastenkirjoja, leffoja, esikoiselle vaatteita ja värityskirjoja - on oppinut tämän. Hän on lähettämisessä jo varsinainen haka. Äiti nimittäin käärii kaiken lähettämänsä lahjoiksi nätteihin lahjapapereihin. Siinä saa pakettia tutkiva tullivirkailija ihmetellä kääreitä ja käherrettyä lahjanarua.

Juhlapäivien kanssa pitää kuitenkin olla tarkka. Jos on syntymäpäivät tammikuussa ja yrittää kesäkuussa perustella lähetystä synttärilahjaksi, selitys ei mene läpi. Vastaanottajankin pitää siis olla luova ja nimetä paketille sopiva syntymäpäiväsankari. Onneksi perheenjäsenillämme on syntymäpäivät eri vuodenaikoina: miehellä loppukesästä, minulla talvella, esikoisella kevättalvesta ja kuopuksella syksyllä. Lisäksi on suomalaiset nimipäivät, joita täällä ei vietetä, mutta joihin voi kätevästi vedota, kun tulliin jäänyttä tavaralähetystä yrittää puhua lahjaksi.

Ja onhan niitä muitakin syitä saada paketteja käsittelykuluitta juhlia: joulu, uusivuosi, suomalainen vappu, Suomen itsenäisyyspäivä, Minna Canthin päivä, Aleksis Kiven päivä, suomalaisuuden päivä, suomalaisen kulttuurin vientipäivä. Ja näitähän voi tarvittaessa keksiä lisää! Yhden kerran sepustin tullille jutun suomalaisen työn päivästä, että sen takia minulle on nyt tulossa paketti joka pitäisi käsitellä lahjana. Jostain kumman syystä selitykseni meni läpi meni.

Niin, ja toivottavasti Islannin tulli ei lue tätä blogia. Ainakaan ennen imetysmaratonin loppumista, sillä sieltä on vielä muutama dvd-boksi tulossa.

Tunnisteet: ,