Asumme keskustassa, parin korttelin päässä Reykjavíkin Manskusta eli pääkatu Laugavegurista. Talomme ohi kävelee päivittäin paljon turisteja...

Kengästä kukkaruukku

3.10.15 Satu Kommentteja: 10

Asumme keskustassa, parin korttelin päässä Reykjavíkin Manskusta eli pääkatu Laugavegurista. Talomme ohi kävelee päivittäin paljon turisteja. Joka päivä jengiä kameroineen pysähtyy rappusten eteen zoomailemaan kukka"ruukkujamme". Paikallinen valokuvamatkamuistoja myyvä fotogalleriakin on käynyt kuvaamassa portaillemme ja pistänyt kotirappusemme kehyksiin ja myy sitä nyt noin kymmenen euron kappalehintaan.
Tämä muutama vuosi sitten lanseeraamani rikkinäisten kenkien uudelleenkäyttö mitä ilmeisimmin herättää ihmisissä ihastusta. Niinpä ajattelin omistaa keksinnölleni ihan oman postauksen.
Kumisaappaat, joissa on reikä, ei kannata missään nimessä heittää roskiin. Ota ne uusiokäyttöön hauskoina kukkaruukkuina. Et tarvitse kuin muutaman kestävän kukkalajikkeen ja halutessasi vähän multaa. Varrellisiin saappaisiin kannattaa varata muutama kivenmurikka. 
Keväisin lataan kengät orvokeilla ja syksyn tullessa korvaan ne kanervilla tai pienillä minijoulukuusilla (en tunne niiden oikeaa nimeä - hmm, ehkä sypressi?). Molemmat kasvit kasvavat nihkeissäkin olosuhteissa eli kastelemisen ja auringonvalon suhteen ei ole niin nuukaa. Plussaa myös halvasta hinnasta. Ostin itse edellisviikolla Reykjavíkista kuusi kanervaa reilulla kymmenellä eurolla.

Tosipuutarhuri ottaa kukat pois muoviruukuistaan, täyttää saappaat mullalla ja istuttaa kukat suoraan saappaaseen. Jos ei viitsi ja jaksa pelata mullan kanssa, voi kukat laittaa saappaisiin myyntipurkeisssan. Ainakin meillä saapasorvokit ja saapaskanervat ovat eläneet 6 kk pelkissä saappaaseen tökötyissä syntymäpurkeissaan. Korkeavartisten saappaiden pohjalle kannattaa laittaa muutama iso kivi, niin ne eivät kaadu heti ensimmäisessä tuulenpuuskassa. 
Istutushommiin kelpaavat saappaiden ohella muutkin kengät, mutta materiaalin takia saappaat pysyvät ulkoilmassa freeseimpinä.

Meillä saapaskukat ovat löytäneet paikkansa ulkorappusilta, mutta voi näitä pitkin puutarhaalin ripotella. Tai laittaa parvekkeelle tai miksipä ei vaikka sisätiloihin ikkunalaudalle.

Kannustan kokeilemaan. Minusta nämä ovat sen verran hauskat, että aina kotiin tullessa tai sieltä lähtiessä hymyilyttää.

10 kommenttia:

 1. Hauska idea. Sveitsissä näkee paljon vaelluskengissä kukkaistutuksia. Hyvä vinkki tuo kivi kenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaelluskengätkin sopii tähän tosiaam hyvin, kestää ulkoilmaa :)

   Poista
 2. Täällä Uk:ssakin näitä aina silloin tällöin näkee...itseasiassa taitaa olla parempi olla "laiska" puutarhuri ja jättää se kasvi ruukkuun, koska sillälailla vesi ei jää muhimaan, vaan valuu saappaaseen. (Paitsi että jos saappaat ovat tosi rikkinäiset tai niihin on tehty ekstra reikiä). Vedessä lilluminen tappaa ihan takuulla kasvin kuin kasvin ja varsinkin siellä viileämmässä ilmastossa. Joskus on ihan asiaa olla "laiska" ja vetää mutkat suoriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiton hyvä tietää! Tein siis ihan sattumalta oikein. Great!

   Poista
 3. Suomessa ensimmäinen paikka, jossa itse olen nähnyt kenkiä käytettävän kukkaruukkuina, on Mikkelin Kenkävero. Siellä niitä on (ainakin ollut) kaikenlaisissa kengissä.

  Se on kyllä hauska idea. Paremmassa käytössä rikkinäiset kengät ruukkuina on kuin kaatiksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Kenkäverossa on ollut jo vuosia näitä kenkäkukkaruukkuja. Syyt lienevät historialliset.... :)

   http://www.kenkavero.fi/nimesta_monta_tarinaa

   Suosittelen muutenkin käymään ko. paikassa kuin pelkkien kukkaruukkujen takia. Kenkäverossa on älyttömän hyvät ruuat itse pääravintolassa, kesäsin rantakahvilassa ihania leivonnaisia, leipomosta saa niitä mukaankin. Kenkäveron myymälä myy suomalaista designia ja paikallisia erikoistuotteita. Lisäksi alueella on Pauliina Rundgrenin pajamyymälä, jonne minä saan joka kerta tuhlattua ihan hirveästi rahaa... :D ps. tämä ei ollut maksettu mainos, vaan ihan puhdas suositus :)

   Poista
  2. Kiitos suosituksesta! Täytyykin pitää mielessä jos ja kun tuolle puolelle Suomea mennään matkustelemaan.

   Poista
 4. Tsihii, luulen nähneeni nämä Reykjavikissa. Tökkäsin miestä ja sanoin että höhö, kato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tirsk :D Ne on varmaankin olleet meidän rappuset... Ainakaan vielä en ole muilla nähnyt etenkään tässä ihan keskustan liepeillä.

   Poista
 5. Kai olet käynyt taulun itsellesi ostamassa? ;)
  Kauniit rappuset.
  - Hanna

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?