Esikoisen päiväkoti meni  viime viikolla Instagrammiin. Päiväkodissa oli tultu siihen lopputulokseen, että päiväkotiryhmän arjesta kertovie...

Instagram - tuo kätevä päiväkotisovellus

30.9.15 Satu Kommentteja: 13

Esikoisen päiväkoti meni  viime viikolla Instagrammiin. Päiväkodissa oli tultu siihen lopputulokseen, että päiväkotiryhmän arjesta kertovien kuvien jakaminen vanhemmille nettisivujen salasanallisen mediapankin kautta on hanurista. Kuvien lataaminen koneelle vie aikaa, kuvien pienentäminen vie aikaa, salasanojen lähettely vanhemmille vie aikaa ja kaiken lisäksi nuo salasanat ja käyttäjätunnukset leviävät helposti vanhemmilta isovanhemmille, serkuille, ystäville ja lopulta puolella kaupunkia on pääsy päiväkotilasten kuviin. Kuvia tallennetaan kotikoneille ja ne lähtevät leviämään ympäri feisbookkeja.
Niinpä päiväkodissa päätettiin, että perustetaan kullekin päiväkotiryhmälle oma suljettu Instagram-ryhmä, johon hyväksytään seuraajiksi vain kyseisen ryhmän lapsien vanhemmat, ei muita. Kun lapsi lopettaa ryhmässä, vanhemmat poistetaan Insta-ryhmästä. Päiväkotiryhmän opettajat ja ohjaajat postaavat kuvia ryhmän touhuista pari kertaa päivässä.

Tänään päivällä katselin kuvia kersan ryhmän liikuntatunnilta. Eilen kuvavirta kertoi ambulanssikuskeista, jotka kävivät päiväkotivierailulla kertomassa työstään ja näyttämässä lapsille, miltä ambulanssissa näyttää sisältä. Instan kautta tuli myös kaivattu muistutus perjantaisesta lelupäivästä.

Instan suurkäyttäjä tykkää! Hirveän kätevää, että nämä omassa arjessa tärkeät sidosryhmät tulevat sinne kanaviin, missä itsekin jo on. Koska kyllähän siinä vaan niin kävi, että olin yksi niistä tyypeistä, jotka eivät koskaan käyneet vilkaisemassa päiväkodin nettisivuilla ollutta kuvagalleriaa. Koska salasana oli aina hukassa. Instaa taas on nopeä käyttää ja päiväkodin on helppo rajata käyttäjäoikeuksia.

En osaa yhtään sanoa, onko tällainen some-sovellusten käyttö päiväkotiviestinnässä yleistä muualla. Miten on?

13 kommenttia:

 1. En ole kuullut, että olisi mutta tänäänpä onkin sopivasti vanhempainilta, jossa asiaa voisi ehdottaa. Totta on, että pk:ssa tapahtuu päivän aikana paljon. Olisipa mukavaa päästä seuraamaan metsäretkiä ja muuta touhua. Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä kätsy tapa päästä vähän kurkkaamaan päiväkodin arkeen :)

   Poista
 2. Eipä ole meille ainakaan vielä tuttua päiväkodin ja somen yhdistäminen. Kuulostaisi kyllä näin koneen ääressä jatkuvasti roikkuvan äidin korvissa oikein hyvältä, että päiväkodin ja vanhemman arjen voisi tälläkin tavalla yhdistää. Tuntuu vaan, ettei taitaisi riittää henkilökunnalla resursseja vielä tällaiseenkin uuteen toimintamuotoon, varsinkin jos hoitajat eivät sattumalta olisi muutenkin somen suurkuluttajia ja siten homma toimisi kuin suoraan selkärangasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä ymmärrän... Meillä on kolme täsyaikaista päiväkodinopettajaa 25 hengen ryhmässä (lapset 5-vuotiaita) ja kaksi osa-aikaista. Ollaan kyllä onnekkaita että on resurssit ovat vielä tuolla tasolla.

   Poista
  2. Oho, onpa teillä siellä Islannissa asiat hienosti päiväkodissa! Kateeksi käy! Täällä Ranskassa mun pian 4v lapsi on tokaluokalla, jossa on 29 oppilasta - yksi ope ja yks avustaja. Meillä ei ole mitään valokuvia edes nettisivuilla, koska koululla ei ole semmosia. Tuskin siis tulee Instagrammia tällä vuosisadalla. Ehkä nää paikalliset morsettaa vielä tai jotain - siis ei oo yleistä some- sovellusten käyttö.

   Poista
 3. No tätä voisi ehdottaa! Lapsemme on kaupungin päiväkodissa Hgissä, ja meininki on tosi tarkkaa - sain sen käsityksen, että kaupungilta oli tullut määräys, jonka mukaan lasten kasvoja ei saa enää ollenkaan näyttää kuvissa :( Niinpä saamme sähköpostiin joka viikko koosteen, jossa on päättömiä / takaa päin kuvattuja lapsia. Ja nämä s-postit lähtevät siis vain lasten vanhemmille. Aika ärsyttävää. Ymmärrän, että lasten kuviin liittyy tiettyjä ongelmia, mutta tuossa on pientä ylihysterian makua (ja myös päiväkodin taholta tuli pahoittelua tylsähköstä kuva-annista). Suljettu ig-ryhmä voisi olla mahdollisuus, mutta en ehkä ihan jaksa uskoa, että se voisi toteutua, kun määräykset kaupungin taholta on tota luokkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kierso papru vanhempainkokouksessa jossa kysyttiin halukkuutta ottaa osaa instailuun. Ne vanhemmatt jotka eivät halunneet allekirjoittaa (en tosin tiedä, oliko heitä yhtään), heidän lapsia ei kuvata instaan. Kaupungilta ei ole tullut mitään ohjeistusta... Islannissa on muutenkin vähän niin ja näin sääntöjen kanssa, ei ole kovin kummoistakaan byrokratiaa.

   Poista
 4. Meidän kuopuksen päiväkodissa otettiin tänä syksynä käyttöön MMS-viestit tuon monimutkaisen sähköposti/salasana/verkkosivu-systeemin sijaan. Aiemmin kuvia tuli (jos tuli) ehkä kerran kuukaudessa, mutta nykyään niitä tippuu puhelimeen useampia viikon varrella. :) Henkilökunnan on helppo ottaa kuvia leikeistä, metsäretkiltä, pihalta ym. ja lähettää asiaankuuluville vanhemmille parilla klikkauksella. :) Tuo on tosi hyvä systeemi, ite ainakin tykkään.
  Eilisessä vanhempainillassa oli puhetta myös muiden somesovellusten hyödyntämisestä, mutta pk:n johtajan mukaan Oulun kaupungin ohjeet kieltävät esim. WhatsAppin käytön, joten niitä ei olla ottamassa käyttöön. Vanhemmille annettiin kuitenkin lupa perustaa hoitoporukan oma suljettu fb-ryhmä, mutta käsittääkseni henkilökunta ei tule siihen osallistumaan. Vanhempia myös kiellettiin julkaisemasta hoitajien lähettämiä kuvia, mikäli niissä näkyy oman lapsen lisäksi muita lapsia (tämän syyksi ilmoitettiin se, että kaikilla ei ole vapaata kuvauslupaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo mms-viestitkin on hyvä idea!
   Kun meidän päiväkodissa oli vielä se old school -kuvapankki käytössä, sen yhteydessä sanottiin, että mitään kuvia ei saa jakaa missään. Instassa sama politiikka, mutta siellä kuvien jakaminen onkin vähän vaikeampaa, pitäisi ensin nähdä vaiva ottaa screenshot jne.

   Poista
 5. Meidän lapsen (Helsinkiläinen) päiväkoti on Facebookissa. Opet/hoitajat postaavat kuvia noin kerran-pari viikossa, tekstissä kerrotaan mikä ryhmä kyseessä ja mitä olivat tehneet. Kuvat on aina otettu niin, ettei lasten kasvoja näy tai heitä ei voi niistä tunnistaa. Kauheen kivaa minusta! Vähän pääsee kurkkimaan pk:n arkea näinkin ja kyllä sen oman mukulan sieltä aina tietty tunnistaa.

  VastaaPoista
 6. Me saadaan joka päivä meiliin molemmista ryhmistä päiväraportti, joka on yleensä 1-2 ppt-slideä, jossa on kuvia ja yhteenveto mitä aamupäivän toiminrahetken ja ulkoilun ohjelmaan kuului. Ei siis mitään somea, mutta tosi kiva ja on ihan eri tavalla mahdollistanut myös keskustelun lasten kanssa päivän tapahtumista, kun osataan kysyä vähän tarkemmin. Ja kuvia on kiva nähdä. Syksyllä allekirjoitettiin lappu jossa kysyttiin lupa tähän. Viime kevään sai myös lainata muistitikkun, jolla oli laaja valikoima kevään kuvia, ja näin sai vaikkapa lasten albumiin kuvia myös päiväkotielämästä.

  VastaaPoista
 7. Hieno idea! Olen menossa pian muutamaksi viikoksi yksityiseen päiväkotiin töihin. Vähän tosin epäilyttää. Koska #suomi

  VastaaPoista
 8. Meillä käytössä WhatsApp - toimii!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?