Tervehdys Forssasta

Vanha kotikaupunkini on tällä viikolla joutunut uutiskeskiöön: kaupunginhallitus päätti äänin 5-6, että kaupunkiin ei avata SPR:n pyörittämää hätämajoituskeskusta 250 turvapaikanhakijalle.
Forssasta. Kuva: Flickr/CC 2.0
Erehdyin kaverien fb-sivuilla käytyjen keskustelujen kautta seuraamaan keskusta vastustanutta fb-sivustoa ja siellä pääosin paikkakunnalla asuvien käymää keskustelua. Kovaäänisimmät uhkasivat ajavansa tummaihoisen (n-sana) päältä, jos tulee mutkassa vastaan. Että emme ainakaan hidasta. Sanokaa ei *n-sana*:lle. Kymmeniä tykkäyksiä. Vastaanottokeskusta nimiteltiin näppärästi raiskauskeskukseksi. 

Yök. Sairasta.

Trolleja ja hulluja on joka puolella, se ei yllätä tai ihmetytä ja yritän olla välittämättä. Se mikä minua entisenä forssalaisena eniten ihmetyttää, on kaupungin johdossa istuvien ihmisten perustelut sille, miksi hätämajoituskeskusta ei voitu Forssaan ottaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja - siviiliammatissa poliisi - vastusti vastaanottokeskusta, koska "Turvapaikanhakijat työllistävät poliisia. Rutiinihommat eli rekisteröinnit ja ensimmäiset kuulustelut, kun aletaan henkilöllisyyksiä selvittää – se on aika aikaa vievä prosessi poliisihallinnossa."

Pitäisiköhän kaupungista saman tien poistaa kaikki narkkarit, perheitään pahoinpitelevät, rattijuopot, ylinopeutta ajavat, talousrikolliset, lasten hyväksikäyttäjät jne.? Kun nekin tuppaavat työllistämään poliisia.

Kaupunginhallituksen jäsen ja sivariammatissa sairaanhoitaja taas on huolestunut siitä, että keskukseen olisi tullut ihmisiä mm. Somaliasta:

"Kulttuuritausta on niin erilainen kuin meillä täällä länsimaassa, että siinä olisi ollut aikamoiset haasteet. Esimerkkinä naisen asema Somalian ja meidän länsimaiden välillä – siellähän ei naisilla ole juuri sellaista arvoa, mitä me tällä länsimaissa käsitetään, nainen on toisen luokan kansalainen ja esimerkiksi naisten ympärileikkaukset kuuluvat kyseiseen kulttuuriin."

Ollaan siis huolissaan naisten oikeuksista ja argumentoidaan sillä hätämajoituskeskuksen vastustamista. Kaupunginhallituksen jäseneltä on unohtunut esimerkiksi sellainen fakta, että usein maahanmuuttajat vastustavat kotimaansa perinteitä. Esimerkiksi Ihmisoikeusliiton mukaan Suomessa asuvat maahanmuuttajat onnistuvat ehkäisemään tyttöjen ympärileikkauksia myös synnyinmaissaan jakamalla tietoa perinteen haitallisuudesta.

Sama haastateltava vetää hihasta esiin myös nopean aikataulun. Ei vastaanottokeskusta voi kuulemma saada toimimaan viikossa:

"Rekrytointi olisi tapahtunut viikossa eli ensimmäiset asiakkaat olisivat tulleet jo viikon päästä tänne, olisiko tässä ajassa pystytty pätevää henkilökuntaa rekrytoimaan ja perehdyttämään tähän tehtävään?"

Tiedän kyllä, että Forssa sijaitsee Hämeessä, mutta ei kai siellä nyt noin hitaita voida olla? Jos tuo pikkukaupunki joskus haluaa nousta ankeuden leimastaan ja työttömyydestä, olisi ehkä aika tehdä jotain innovatiivista, herätä horroksesta ja unohtaa teollisuustyöpaikkojen perään itkeminen. Jos kymmenen työntekijän rekrytointi viikossa nähdään kaupunginhallinnossa mahdottomuutena, ei tulevaisuus kovin energiseltä näytä.

Muistan, kuinka lukioaikainen äidinkielenopettajani Forssassa sanoi oppilailleen meidän viimeisenä keväänämme, että jos haluatte tehdä elämässänne jotain järkevää viihtyisässä ilmapiirissä, niin muuttakaa mahdollisimman pian ja mahdollisimman kauas täältä. Se ei tainnut sittenkään olla vitsi.

Olen onnellinen, että tuli nostaneeksi kytkintä heti kun se oli mahdollista. Samalla harmittaa niiden fiksujen ihmisten puolesta, jotka kaupungissa edelleen asuvat. Ilmapiiri on varmasti aika pirun ahdistava.

--

Olen muuten parhaani mukaan yrittänyt välttää maahanmuutto- ja pakolaisaiheisia keskusteluja, koska niistä ei yleensä lähtökohtaisesti saa kuin todella huonon olon. Tuntuu että puoli Suomea on joutunut raivokkaaseen paniikkiin ja näkee suurimpana uhkanaan sotaa pakenevat ulkomaalaiset. Idiotismi kukoistaa hallituspuolueita myöten.

Jos tässä sairaan ulkomaalaisvastaisuuden, pelon ja disinformaation ruokkimassa "maahanmuuttokeskustelussa" on ajautua oksennuksen partaalle, suosittelen vaihtamaan some-kanavaa.

Suosituksia on kaksi. Toimittaja Rauli Virtasen Facebookissa ja Saku Timosen blogi Imagen saitilla ovat tällä hetkellä parhaat sosiaalisen median kanavat, joissa maahanmuutosta, pakolaisuudesta ja turvapaikanhakijoista käydään analyyttista ja järkevää keskustelua. Klikatkaa sinne.

Trollien ja hullujen juttuja ei kannata lukea, koska: Don't argue with idiots. They'll drag you down to their level then beat you with experience.

Tunnisteet: