Mihin käytätte lapsilisät?

Nyt on pakko nostaa yksi kissa pöydälle: nimittäin Suomen tasapäiset lapsilisät. Ymmärrän kyllä, että Suomen talous on aika heikoissa vetimissä. Velkaa ei ole vaarallisen paljoa, mutta sen määrä kasvaa liian nopeasti. Kansa vanhenee, ja huoltosuhde köhii. Jostain on pakko säästää - olen samaa mieltä.
Tottakai säästöt kohdistuvat myös lapsiperheisiin, koska lapsiperheet saavat paljon erilaisia sosiaalitukia ja käyttävät valtion/kunnan subventoimia palveluita. Kehotan lukemaan vaikka Katjan mainion kolumin aiheesta, se summaa omiakin ajatuksia aika hyvin.

Mutta miksi ihmeessä hallitus haluaa mieluummin säästää päivähoidosta ja varhaiskasvatuksesta kuin vaikkapa lapsilisistä? Hallituksen lötinöiden perusteella "kaikkien pitää osallistua". Lapsilisät ovat yksi ainoita tukimuotoja Suomessa, jotka eivät ole millään lailla tulosidonnaisia. Miksi ei?

Meillä täällä Islannissa on lapsilisäsysteemi, joka on suunnattu pääosin matalan tulotason kotitalouksille. Lapsilisän suuruuteen vaikuttavat vanhempien tulot, lasten lukumäärä ja se, onko vanhempi yksinhuoltaja vai ei.

Noin esimerkkinä: Meidän keskituloinen perhe saa lapsilisää yhdestä lapsesta 10 euroa kuukaudessa. Jos olisin yksinhuoltaja opiskelija - eli käytännössä vailla tuloja - saisin yhdestä lapsesta lapsilisää kuukaudessa noin 160 euroa.

Minusta tämä systeemi on todella reilu. Jos me saisimme lapsesta 160 euron tulonsiirron kerran kuussa, se menisi todennäköisesti osakesijoituksiin. Ja oma mielipiteeni on se, että yhteisillä verorahoilla ei kuulu täyttää yksittäisten ihmisten sijoitussalkkuja. Tulonsiirroilla kuuluu tasata tuloeroja, ei kasvattaa niitä.

Olen varma, että Suomessa on paljon hyvä- ja keskituloista sakkia, jotka eivät lapsilisää tarvitse. Mutta hyvän päivähoitosysteemin he tarvitsevat. Jotta työssäkäyvät voivat käydä työssä, luoda työpaikkoja ja kuluttaa ja maksaa palkastaan veroja, pitää lapsille olla tarjolla hyvä hoitopaikka. Harvassa nimittäin kuitenkin ovat ne tyypit, jotka laittavat oman työpaikkansa oman lapsensa hyvinvoinnin edelle.
Käytämme lapsilisät lähinnä jäätelöön.
Saavutetuista eduista on pirun vaikea luopua, mutta jos on pakko valita, mistä lapsiperheiden keskuudessa säästetään, niin kyllä minä ainakin mieluummin luopuisin keskiverrosti toimeentulevien ja hyvätuloisten lapsilisistä kuin huonontaisin päivähoidon laatua. Todella rikkailla on varaa äänestää lompakollaan ja laittaa lapset yksityiseen päivähoitoon. Keskiluokalla tätä mahdollisuutta ei ole. Jos en löytäisi Islannista hyvää päiväkotia ja vaihtoehtona olisi todellisiin markkinakustanuksiin perustuva päiväkotimaksu - pari tuhatta euroa kuukaudessa - meillä kyllä mietittäisiin, kumpi meistä jatkaisi töissäkäyntiä.

Koska en itse ole koskaan asunut lapsen kanssa Suomessa ja saanut sieltä lapsilisiä, vanhempaintukia tai tutustunut paikalliseen päivähoitoon ja lapsilisän tärkeyteen, haluaisin kysyä teiltä, koska aihe kiinnostaa pirukseen.

Siispä: Mihin te käytätte lapsilisät? Menevätkö ne lasten ruokkimiseen vai säästötilille? Saa vastailla anonyyminä ihan hyvällä omallatunnolla :)

Tunnisteet: