Huone yhdelle

Perheellisenä ja keski-ikäistyvänä matkustan yhä useammin perheen kanssa. Ehkä juuri siksi yksinmatkustamisen loisto on säilynyt. Kun reissaan  yksin, en koe itseäni yksinäiseksi. Koen saavani olla rauhassa.
Tein ensimmäisen soolomatkani parikymppisenä. Otin lennot Ateenaan, Pireuksesta lautan Kreetalle ja löysin satamakaupungista kesätyöpaikan turistiravintolan sisäänheittäjänä. Myin moussaka-annoksia eurooppalaisille turisteille ja riitelin kreikkalaisten ravintolanomistajien kanssa maksamatta jääneistä palkoista. Sen kesän jälkeen en enää jännittänyt pitää esitelmiä.

Yksin matkustaminen on ihanaa. Parasta on vapaus. Voi mennä ja olla miten tykkää, ja matkustaa omien aikataulujen mukaan. Mitä tahansa voi tapahtua, eikä kenellekään tarvitse selvittää menemisiään.
Viime vuosien aikana yksinmatkailu on lisääntynyt huimasti. Osasyyllinen trendiin on takavuosien hittielokuva Eat, Pray, Love (2010). Julia Robertsin näyttelemä Liz Gilbert otti avioeron ja kiersi yksinään Italiassa, Intiassa ja Balilla toteuttamassa omia haaveitaan. Elokuvan ilmestymisen jälkeen yksinmatkailu – ja etenkin Balille – yleistyi kohisten.

Tyypillinen soolomatkaaja on yli viisikymppinen nainen. Brittiläisen matkailumedian 101 Holidaysin julkaiseman tutkimuksen mukaan tänä vuonna yli kolmannes brittimatkaajista matkustaa yksin ja mieluiten Kreikkaan. Yksinmatkaajista noin 60 prosenttia on naisia.

Yksi tämän hetken luetuimmista matkabloggaajistakin on soolomatkailija. Kolmekymppinen Kate McCulley lähti kotikaupungistaan Bostonista viisi vuotta sitten maailmanympärimatkalle. Hän on sillä reissulla edelleen ja kirjoittaa työkseen yksinmatkailua käsittelevää blogia.
Matkailualan toimijatkin ovat huomanneet, että yhä useampi lähtee matkaan yksin.

Yksinmatkailijoiden ainoa vaihtoehto ei enää ole paikka äänekkäässä dormissa tai kallis hotellihuone, joka on hinnoiteltu kahden hengen käyttöön.

Yksinmatkailuun erikoistunut matkailusivusto Solo Traveler on koonnut soolomatkailijan majoitusoppaaseen yli 50 kohteesta kiinnostavimmat ja järkevästi hinnoitellut hotellivaihtoehdot.

Lentoyhtiö KLM:n Meet & Seat -palvelun avulla voi valita lennolle vierustoverinsa. Kun on jakanut palvelussa oman Facebook-, LinkedIn- tai Google+-profiilinsa, pääsee katsomaan, keitä muita on tulossa samalle lennolle ja missä he istuvat. Meet & Seat on kätevä myös työmatkoilla: lennolla saattaa olla muitakin samoille messuille menijöitä. Viiden tunnin aikana ehtii tehdä vaikka kaupat.

Seuraa sai muuten Julia Robertskin. Hollywood-leffalle uskolliseen tapaan itsenäinen reissunainen tietysti löysi elokuvan loppumetreillä Balilta komean miehen, ja loppumusiikin soidessa he ajoivat veneellä kohti auringonlaskua.

Ei siinä mitään, kyllä minäkin sinkkuna olisin Javier Bardemin kanssa risteilylle lähtenyt.

Tykkääkö teistä joku matkustaa yksin?

--

Pidän Imagessa matkapalstaa. Tämä juttu on julkaistu aikaisemmin numerossa 2/2015. Kaikki Imagessa julkaistut matkajuttuni tulevat myös tänne blogin puolelle. Tägään ne tunnisteella Imagen matkajutut.


Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: ,