Kohti juhlaviikkoja ja fantasiamaailmaa

Meilläpäin tyypillinen iltalenkki.
                                           Yhteistyössä Helsingin juhlaviikot ja Suomen Blogimedia.

Viisivuotias tyttäremme rakastaa fantasiaa ja painovoimaa uhkaavia muuvsseja. Hoteinta juuri nyt ovat ballerinat, prinsessat, Supermies, Peppi Pitkätossu, akrobaatit ja crossfit-salilla äidin treeneissä nähdyt painonnostajat. Jos eteen tulee tilaisuus vetäistä ylle fantasia-asu, pullistella hauiksia ja tehdä sen jälkeen kuperkeikka takaperin, perijätät on vauhdissa.

Tutustuin Helsingin juhlaviikkojen pyynnöstä tulevaan ohjelmaan lapsiperheen näkökulmasta. Suosikki löytyi heti: elokuun loppupuolella järjestettävä sirkus-show. (Jutun lopussa alennuslinkki.)
Shanghai Acrobatic Troupe esittelee kiinalaisen horoskoopin 12 eläinmerkkiä akrobatialiikkein. Kuva: Shanghai Acrobatic Troupe 
Islanti on sen verran syrjässä ja väkeä sen verran vähän, että maailmanluokan sirkukset tai akrobatiatemppuilijat eivät juuri tee täällä keikkaa. Paikalliset kaupungin- ja kansallisteatterit pyörittävät lastenohjelmistossa vuoden aikana kahta tai kolmea näytelmää. Eräänkin kerran kävimme katsomassa yhden ja saman fantasiaesityksen kolme kertaa peräkkäin. Pähkinänsärkijästä muksu oli kirjaimellisesti pähkinöinä. Äiti näiksä ton hypyn! Miten se saa jalan tuolleen niskan taakse, vauuuu... Yhä edelleen hän haluaa katsoa balettia Youtubesta (suosikki on Joutsenlampi) ja tehdä "liikkeitä perässä". Röyhelöasussa tietysti.
"Voisinko tehdä tästä kuperkekan?"
Henkilövetoiset kulttuuriesitykset ovat ymmärrettävästi melko hintavia. Vaikka Islannissakin valtio subventoi mm. teatteria, ooppeeraa ja tanssia, yhdestä pääsylipusta joutuu helposti maksamaan useamman kympin. Nelihenkiselle perheelle yhden illan lippuihin hulahta helposti yli sata euroa.

Olen yrittänyt perustella kulttuurishoppailuamme siten, että koska käytämme suhteellisen vähän rahaa esimerkiksi kodin elektroniikkaan, televisiokanavamaksuihin tai hoplop-käynteihin, ostamme niillä rahoilla hyvällä mielellä parisenkymmentä teatterilippua vuodessa. Oikeiden ihmisten siinä samassa hetkessä ja omien silmien edessä tekemä esitys on kuitenkin paljon vahvempi kokemus kuin vaikka, noh, uusi teräväpiirtotelevisio. Lapsikin nimittäin yhä edelleen muistelee vuosi tai kaksi sitten näkemiään teatteri- ja tanssiesityksiä. Kuinka se lava kääntyi, ja miten se yksi jäbä tuli sieltä puunkuoren sisältä ja sitten se yksi hiirinainen lensi katon rajassa eikä edes tippunut! Että voisinkohan minäkin sitten, kun olen aikuinen.
Viikon kohokohta: jäätelökioskireissu.
Meillä on ollut lapsen kanssa tapana viettää joka kesä kuukausi yhdessä Suomessa ja tehdä siellä jotain, mitä Islannissa ei voi tehdä. Kuten käydä huvipuistossa, järvessä uimassa ja sirkuksessa ja nauttia kaupunkifestareista ilman villavaatetusta.

Tänä vuonna Suomen-reissumme osuu heinäkuulle.  Hieman harmittaa, että Helsingin juhlaviikot ja Shanghai Acrobatic Troupe -esitykset ovat elokuussa. Vielä ei siis ole varmaa, pääsemmekö osallistumaan itse. Toivelistalla on.
Pian se on, kesä!
Kyseessä on siis yksi maailman taitavimpia ja arvostetuimpia akrobatiaryhmiä. Fantasia-asuja ja kreisejä liikkeitä yläilmoissa. Lapsi olisi saletisti haltioissaan. Haltioissaan hän oli myös eilisestä ideastani, että mennään ostamaan jälkiruokajäätelöt naapuritalon jätskikiskalta Frozen-asussa (lohdutuksena sille, että pääsymme akrobatiaesitykseen ei ole vielä varmaa, koska lapsihan ehti jo innostua nähtyään näitä kuvia esityksestä).

Se jätskinhakureissu vähän venähti sitten, kun matkalla piti tehdä muutamat hypyt ja heilutella vastaantuleville autoilijoille.
Jotain tällaista siis luvassa. Kuva: Shanghai Acrobatic Troupe
Alennuslinkki: Shanghai Acrobatic Troupe: Zodiac Legend esiintyy Helsingin jäähallissa seuraavina aikoina. Esitystä klikkaamalla pääset hyödyntämään 15 prosentin alennuksen (lipun hinnaksi tulee 50 €/aikuinen, 23,50 € / lapsi eli alle 18-vuotias).

Tunnisteet: