Lasten synttärit - miten ihmeessä

Pätkä täyttää ensi kuussa viisi. Se on nyt myös tajunnut konseptin lasten syntymäpäiväjuhlat, sillä takana on parin tarharyhmän kaverin synttärikestit. Eilen vietimme iltapäivän islantilaisessa hoplopissa eli ankeaan teollisuushalliin rakennetussa tilassa, jonne oli kyhätty pari isoa pomppulinnaa ja pallomeri. Kakofonisen leikkitilan reunoille oli pistetty pystyyn kolme erillistä huonetta, joita voi vuokrata lastensynttäreiden pitoon. Juhlat maksavat 10 egeä per lapsi ja hinta sisältää sisäänpääsyn leikkitilaan, jäähtyneen pitsasiivun ja lantrattavaa sekamehua paperimukeista. Oman kakun saa tuoda, jos haluaa.
Viime vuonna vietimme näitä juhlia matkoilla.
Ei kuulosta ihan meikäläisen konseptilta. Mutta näköjään kohderyhmäänsä se puree, sillä lapsi huokasi juhlista kotiin palattuamme, että tämä oli sen elämän onnellisin päivä. Oli kuulemma kivempaa kuin Kuala Lumpurissa.

Lapsi haluaa nyt itselleen samantyyliset kemut. Tai ylipäätään syntymäpäiväjuhlat. Olen asian kanssa lievästi solmussa.

Pätkän päiväkotiryhmässä on 24 lasta. Juhlat ovat talvella, eli bileet on pidettävä sisätiloissa. Koko päiväkotiryhmä ei mahdu kolmioomme mitenkään, vaikka ne istuisivat kaikki paikallaan ja sitähän ne eivät kahta tuntia tee. Pelkät tytöt mahtuisivat juuri ja juuri katsomaan vaikka leffaa ja syömään popcornia, mutta en oikein näe mitään järkeä rajoittaa osallistujia pelkästään tyttöihin, koska lapsi itse leikkii päiväkodissa yhtälailla poikienkin kanssa. En myöskään kannata valikoivaa kutsumista, koska siitä tulee aina jollekin huono mieli ja tämänikäisillä parhaat ystävät vaihtuvat päivittäin.

Hoplop-tyylinen teollinen synttäritehtailu ankeiden vaneriseinien ja töhnäisen kokolattiamaton tunnelmissa lienee käytännössä se helpoin vaihtoehto, mutta se tuntuu jo lompakossa: 24 * 10 = 240 euroa.

Meille kotiin niitä ei voi käskeä. Vuokraanko leffateatterin? Varaanko kahvilasta tilat? Vienkö ne luisteluhalliin katkomaan kätensä (No en!)? Mäenlaskun ja kaakaon varaan ei voi sääolosuhteiden takia laskea ilman varasuunnitelmaa, ja sitä ei ole.

Pitäisikö siis nyt vaan kaivaa lompsasta se neljäsosatonnia vai harjoittaa selektiivistä valintaa? Täydellinen synttäreiden ignooraaminen ei taida tässä iässä enää olla vaihtoehto.

Että jos teillä jollakin on mielessä hyväksi testattu idea viisivuotissynttäreiden talvitoteutukseen, niin antakaahan kuulua. Olen pelkkänä korvana.

Kuva: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: