Joulun välitilinpäätös

Huhheijaa, mikä joulu! Keskuspankin ex-pääjohtaja, ex-puoluejohtaja, ex-kaupunginjohtaja, ex-pääministeri ja päätoimittaja (kyllä vaan, kyse on yhdestä ja samasta tyypistä) kävi ostamassa meiltä vaimolleen Marimekon yöpaidan. Mutta oli se joulu muutenkin varsin erityinen.
Instagram-tunnelmiani jouluviikolta.
Erityisen hyvä joulutunnelma valtasi Reykjavíkin keskustan jo alkuviikosta. Upea talvisää teki ekstranannaa muutenkin hyvin sujuneelle joulumyynnille. Huonolla säällä ihmiset asioivat mieluiten kauppakeskuksissa, joissa voi kävellä autosta suoraan sisätiloihin ostoksille. Tämän joulun erinomainen joulusää oli keskustakauppiaiden puolella. Sopivan kirpeä pakkanen, luminen kaupunkimaisema ja tyyni ilma auringonpaisteineen sai massat rynnimään Reykjavíkin keskustaan.

Kun ihmisiä on määrällisesti vähän, kriittistä massaa ei riitä samana iltana useampaan paikkaan. Tärkein myyntipäivä on aatonaatto, jolloin kaupat ovat auki vähintään iltakymmeneen ja puoli Islantia tuntuu tekevän kaikki joululahjaostoksensa yhden illan aikana. Niinpä keskustan tunnelmallisten pikkukatujen pullistellessa pienessä jouluhiprakassa ostoksia tekevistä islantilaisista, läheisissä ostoskeskuksissa kärsittiin jonkin sortin asiakaskadosta.  Yksi kaverini kertoi käyneensä ostoskeskuksessa aatonaattona iltayhdeksän jälkeen. Käytävät olivat kuulemma tyhjillään ja tunnelma aavemainen.

Samaan aikaan keskustassa ihmiset jonottivat kauppoihin ja joka puolella oli tungosta. Edes ovipumppumme ei käynyt, koska ovi pysyi jatkuvassa ihmisvirrassa auki. Me suljimme kaupan väsyneinä mutta onnellisina aatonaattona vasta puoliltaöin. Harmittaa tietysti kauppakeskuskauppiaiden puolesta, mutta tällaista tämä meno täällä nyt vain on. Sääsattuma oli tänä jouluna meidän ja muiden Reykjavik 101:n alueen putiikkien puolella. Keskustaihmiselle tämä joulu oli voitto.

Aattoaamuna avasin kaupan vielä kolmeksi tunniksi viime hetken lahjanostajia varten. Onneksi avasin! Muuten olisi jäänyt yksi jos toinenkin lahja mattimyöhäisiltä hankkimatta. Eräskin punasilmäinen nuorimies pyyhälsi paikalle hädissään, koska eilinen ilta oli venähtänyt kaverien kotibileissä liian pitkäksi, eikä suunnitelmissa ollut saapasputiikki ollut aattoaamuna auki. Onneksi kauppamme hyllystä löytyi vaimolle juuri se lahjaksi pyydetty ja oikeankokoinen saapaspari pakettiin laitettavaksi. Onnellinen aviomies maksoi lahjan ja antoi joulufiiliksissään minulle halauksen. Tuli ihan jouluolo.


Tunnisteet: , ,