Tundra valmistautuu jouluun

Jouluhärdelli alkaa heräillä Reykjavíkissa. Marraskuun alussa tulivat ensimmäiset jouluvalot pääkatu Laugavegurille, ja viime viikonloppuna keskustan kauppojen ulkoseiniin naulattiin kuuset valosarjoineen.
Rautakaupan joulukuuset.
Meillä Suomi PRKL! -kaupallakin jouluhässäkän voi jo haistaa. Jouluun on tosin valmistauduttu jo yli puoli vuotta. Joulutuotteista osa tilattiin varhain keväällä. Viimeiset jouluvalikoiman tuotteet päätettiin marraskuussa ja ne tippuvat sisään joulukuun puolella. Ikkunassa on joulukoristeet ja pian alkaa Spotify soittaa joululistaa. Ensimmäinen joulumainos ilmestyi viime viikon lehdessä:
Fréttatíminn (mainiossuunnittelu Solla)

Maarit & minä.
Uusille blogin lukijiolle pieni kertaus: aloitin kauppiaskollegani Maarit Kaipaisen aka supermyyjän kanssa (se nainen osaa kyllä tehdä vaikka mitä muutakin, mutta myyjänä hän on ihan helkkarinmoinen) Suomi PRKL! Design -kaupan kaksi ja puoli vuotta sitten. Myymme suomalaista designia. Myyntitila on edelleen sama, vaikkakin pariin otteeseen isosti remontoitu. Valikoima on elänyt paljon ja alussa tehtyjä virheitä on paikkailtu vuosien varrella. Eihän sitä voi varmuudella tietää, mikä myy, ennen kuin kokeilee. Ja nyt kun on kokeiltu, homma alkaa olla hyvin näpeissä. Varasto kiertää ja meillä on paljon kanta-asiakkaita, jotka käyvät katsastamassa Marimekon mekkotarjonnan useita kertoja kuukaudessa. Se on ihan mahtavaa!

Joulu on tietysti kaupanpidon kannalta se kaikista tärkein, työläin mutta myös hauskin aika.
Joululahjaideoita.
Marraskuussa myydään hitokseen joulukoristeita. Ennustamme esimerkiksi muumilelukalentereille erinomaista menekkiä. Onhan nyt menossa kuitenkin Toven 100-vuotisjuhlavuosi ja meidän kauppamme on tänä vuonna Islannissa ainoa, joka myy muumikalenteria. Muumikoristepallojen ja muumipiparkakkumuottien ohella on tietysti paljon Marimekko-essuja, Marimekko-uunihanskoja, Marimekko-keittiöpyyhkeitä, Marimekko-piparkakkumuotteja, Marimekko-astioita...
Unikkoa uuniin. Kuva: Marimekko.
Suomalainen puumateriaalikin on edustettuna: Valonan koivukristallit ovat upeita ikkunassa ja joulukuusessa ja kelopuusta tehdyt by Piippola -tuikkukynttilänjalat ovat Islannissa harvinaista herkkua. Täällä kun ei juuri kasva edes metsää.
Suomi-eksotiikkaa islantilaisille. Kuva: by Piippola.
Joulukuun puolella pussitetaan joululahjoja. Marimekon yöpaitoja, Marimekon mekkoja, Muumi-lastenvaatteita, Muumi-lenkkareita, Nokian kumisaappaita, Muumi-mukeja, kynttilänjalkoja ja Iittalan Kastehelmeä. 
Valonan upeat koivukristallit. Koristeita löytyy eri malleissa - ja myös himmelinä! Kuva: Valona
Vuoden kiireisin aika on käsillä, mutta vielä ei stressaa yhtään. Fiilis on samalla tavalla jännittävä ja odottava kuin ennen urheilusuoritusta. Näpit hikoilevat ja vatsassa pistelee kivasti. Olen ollut vähän läsnä kaupalla kuluneen vuoden aikana, mutta nyt joulun alla on taas kaikilla asianosaisilla sata ja risat lasissa. Kauppiaat ovat valmiina koitokseen! 

Jouluvalmistelut kotona tulevat olemaan vähän retuperällä. Lastenhuoneeseen laitoin jouluvalot ja leikattiin leivinpaperista joulutähtiä, jotka kiinnitin ikkunaan sinitarralla. Muuta tässä tuskin ehtii tehdä. Siksi onkin ihanaa, että tänä jouluna on sukumme Islanti-joulun vuoro, eli saamme siskot ja äidin tänne jouluksi ja uudeksivuodeksi. Koska olen itse koko joulunalusajan töissä, suku saa leipoa piparit ja tehdä jouluruoat. Mutta ehkä ne kestävät sen :-) Aatonaaton iltana, kun koko vuoden kiireisin myyntipäivä on ohi ja varasto ihanan kevyt ja edessä pieni hengähdystauko, käymme skoolaamassa lähibaarissa parit jouluoluet. Se on ihana hetki.
Näitä ja muumikuppeja menee jouluisin kuin maitolitraa. (Kuva: Iittala)
Tuntuu, että aika monella työssäkäyvällä kaverillani on yhtä lailla kaasu pohjassa koko loppuvuoden, kun "ennen vuodenvaihdetta" pitäisi saada yksi jos toinenkin projekti valmiiksi. Tunnistatteko muutkin tämän joulukiireen?

Tunnisteet: ,