KSA Silmäkeskus: laserleikkauksen lopputulos

Kävin kesällä laserleikattavana KSA Silmäkeskuksessa*. Leikkauksen jälkeen en nähnyt juuri mitään. Katselin maailmaa tuhruisen sumuverhon läpi viikkoja ja olin jo panikoida. "Näkö kyllä tarkentuu muutamassa viikossa", kirurgi oli luvannut leikkauksen jälkeen. Olin kieltämättä vähän pettynyt, kun kolme viikkoa operaation jälkeen pystyin kyllä kulkemaan kaupungilla ja käymään kaupassa, mutta työnteosta päätteen äärellä ei tullut mitään. Kirjaimet hyppivät minne sattui ja jokaisesta sanasta jäi näkemättä ensimmäinen ja viimeinen kirjain. Siinä tilassa olisin ehkä saanut aikaiseksi pari arkkia kokeellista nykyrunoutta. Nyt jälkeenpäin harmittaa, että en kokeillut. Nyt niitä tekeleitä olisi nimittäin hauskaa lukea. Ilman rillejä ja piilareita.
Kuva: Gudny Hilmarsdottir.
Kävi kuten viikko leikkauksen jälkeisessä jälkitarkastuksessa ennakoitiinkin: hyvä näöntarkkuuden saavuttamisessa voi mennä pari kuukautta, koska lähtötasoni oli niin huono (toisessa silmässä yli –8). Flow-menetelmän nimellä kulkevassa laserleikkauksessa ei tehdä viiltoja vaan leikkaus tehdään laserilla ilman kirurginveistä. Laserin työskennellessä silmän sarveiskalvon kudos (epiteelikerros eli sarveiskalvon uloin kerros) kuluu pois ja toipuminen kestää sen ajan, jonka epiteelikerroksen kasvaminen takaisin kestää. Aikuisilla siihen voi mennä useita viikkoja.

Leikkaus tehtiin heinäkuun puolivälissä, palasin kirjoittaviin töihin elokuun puolivälissä ja syyskuun puolivälissä olin jo unohtanut, että olen koskaan mitään piilareita edes tarvinnut. Silmät olivat leikkauksen jälkeen muutaman viikon kuivat, mutta sekin vaiva on nyt mennyt ohitse. Käytän kosteuttavia silmätippoja enää aamuisin herätessä ja iltaisin, jos valvon pitkään ja teen jotain silmiä rasittavaa kuten luen kirjaa.

Viime viikolla kävin jälkitarkastuksessa Helsingissä ja siellä silmäni todettiin hyväkuntoisiksi. Paineet olivat kohdallaan eikä mikroskooppikaan paljastanut mitään epätavallista. Näkötarkkuuteni oli 1,0 joka ni on kuulemma keskimääräisen normaalin aikuisen näöntarkkuus.

Vaikka toipumisessa kesti, olen todella tyytyväinen leikkauksen lopputulokseen. Näen aamulla varpaani, tunnistan ihmiset kadulla, en tarvitse piilareita uidessa, crossfit-salilla ei mene hikeä linssin alle eikä multa enää koskaan mene yksikään vaellusreissu pilalle sen takia, että unohdin piilarit himaan.

Lisää lukemista:

Pohdintaa: miksi halusin laserleikkaukseen? 
Leikkauksen jälkeinen epäröinti: kun luulin, että näkö ei ehkä paranekaan.

Jos joku jäi kaivertamaan mieltä, kysykääs ihmeessä.

*) Yhteistyössä: KSA Silmäkeskus ja Suomen Blogimedia.

Tunnisteet: ,