ohdin talvella silmien laserleikkaukseen menoa. Kävin esitarkastuksessa tammikuussa (juttu siitä täällä ) ja itse operaatio tehtiin viime v...

KSA Silmäkeskus: kokemuksia silmien laserleikkauksesta

23.7.14 Satu Kommentteja: 22

Pohdin talvella silmien laserleikkaukseen menoa. Kävin esitarkastuksessa tammikuussa (juttu siitä täällä) ja itse operaatio tehtiin viime viikolla Tallinnassa. Olisin päässyt leikkaukseen jo talvella, mutta siirsin ajankohtaa viime kevään matkamme takia. KSA Silmäkeskus* tarjosi siis mahdollisuuden tutustua laserhoitoon ja lähteä leikkaukseen, jos ensitarkastuksen jälkeen tuntuisi siltä, että haluaisin sellaiseen mennä. No menin. Ja nyt näen aamulla herätessäni varpaani! Hyvästit siis piilareille, silmälaseille ja sumuisille aamuille. Myöskään niitä hetkiä ei tule ikävä, kun tajuaa mökkireissullla jättäneensä piilarinesteen 100 km päähän. Heippa vaan myös ne ikuiset seksiä pimeässä peiton alla -tunnelmat. Jos ei illalla lapsen nukkumaan mentyä (piilarit jo poistettu) halua K-18-liveviihdettä rillit päässä, ei näe mitään ja se on vähän - noh - tylsää.
Tiedän monia, jotka näyttävät tyrmääviltä silmälaseissa. Itse tunnen oloni rilleissä lähinnä tyrmätyksi.
No entäpä se itse leikkaus? Menin Tallinnaan hyvän ystäväni kanssa leikkauspäivän aamuna. Satamasta otimme taksin KSA Silmäkeskukseen, jossa minulle tehtiin ensin perusteellinen näöntarkastus, koska esitarkastuksesta oli kulunut yli puoli vuotta. Näöntarkastuksessa selvisi, että näköni oli pysynyt ennallaan sitten tammikuun, mutta miinusta oli enemmän, mitä itse muistin. Oikeassa silmässä jopa –8,5! Optikko sanoi, että jos näköni olisi vielä himpun verran huonompi, leikkausta ei tehtäisi, koska todennäköisyys päästä laserleikkauksella rillittömyyteen/piilarittomuuteen pienenisi.
Toinen päivä leikkauksesta. Tunnelmat ovat mahtavat, vaikka en vielä näe kovin tarkasti.
Tarkastuksen jälkeen pääsin juttelemaan leikkauksessa avustavan hoitajan kanssa, joka kävi läpi operaation ja leikkauksen jälkeisen lääkityksen (arsenaali erilaisia silmätippoja ja särkylääkkeitä) sekä selosti, miten toipumien etenee. Luin vielä kerran läpi kattavan materiaalin, jossa kerrotaan leikkauksen eteneminen ja sen teoreettiset riskit. "Silmänpaineen nousu", "Silmien kuivuminen", "....aiheuttaa sokeuden. Teoreettinen todennäköisyys tällaiseen on pienempi kuin kerran 1 000 000 tapauksesta."

Kaikki riskit on hyvä tietää, mutta ne pitää osata laittaa järkeviin mittasuhteisiin. Tavalllinen särkylääke voi aiheuttaa vakavia vammoja (käytän silti buranaa) ja synnytykseenkin voi kuolla (silti synnytin).

Vaikka olen tottunut piilareiden käyttäjä ja pystyn itse ronkkimaan omia silmiäni, olen todella arka muiden kosketukselle. Optikkokäynnillä "nopea kurkkaus luomen alle" aiheuttaa vilunväristyksiä. Myönsin hoitajalle jännittäväni leikkausta ja nielaisin ilomielin minulle tarjotun rauhoittavan violetin pillerin. (Synnytyksestä opin, että kun on kyse mistä tahansa sairaalassa tai lekurin vastaanotolla suoritettavasta operaatiosta, otan aina kaikki mahdolliset särky- ja puudutuslääkkeet, joita tarjolla on.)
KSA Silmäkeskus Tallinnan vastaanottoaula. Kuva: saattamassa mukana ollut ystäväni Ninni.
Leijailtuani hetken pumpulimaisessa hällä väliä -tilassa ruskettuneelta surffaajalta muistuttava nuori mies tuli hakemaan operaatiohuoneeseen ja esitteli itsensä kirurgiksi. Asettuessani hoitopöydäle makaamaan mietin, että viimeinen asia, jonka näin rillit päässä oli komea mies, että jos tässä nyt teoreettisesti sokeudutaan, niin viimeinen asia jonka näin ei ollut susiruma. Ja tähän hymiö.

Itse leikkaus kesti noin vartin. Ensin sain puudutustippoja ja niiden vaikutus testattiin. En tuntenut mitään. Surffitukan hiplatessa silmääni tuntui, kun olisin istunut sisällä autossa autopesulassa. Vesi virtaa ja pyyhkimet käyvät, mutta mitään ei tunnu. Kirurgi asetteli silmän ympärille välineen, joka piti silmääni auki (onneksi otin sen rauhoittavan). Sitten piti tuijottaa lasersädettä noin puoli minuuttia, eikä missään nimessä saanut katsoa sivulle. Sirsirsir. Leikkaus oli ohi. Sama toistettiin toiseen silmään. Lekuri auttoi sängystä ylös ja antoi rillit käteeni. Olimme valmiita lähtemään taksilla Tallinnan keskustahotelliin, jossa yöpymisen KSA Silmäkeskus tarjoaa kaikille asiakkailleen. Seuraavana aamuna lähdimme lautalla kohti Helsinkiä.
Samoalainen leirintäalue ja piilarihommat ilman peiliä...
Leikkauksen jälkeen silmäkirurgi asetteli silmiini piilolinssit, joiden tehtävä on suojata silmiäni noin viikon leikkauksen jälkeen. Flow-menetelmässä silmään ei tehdä viiltoa, mutta epiteelikerros tuhoutuu. Sen palautuminen kestää noin viisi päivää. Silmiin tiputellaan monta kertaa päivässä erilaisia silmätippoja noin kolmen kuukauden ajan. Ensimmäinen tarkastuks tehdään viikko leikkauksesta, jolloin myös piilolinssit poistetaan. Seuraava check up on kuukauden kuluttua ja sitä seuraavat sitten muutamien kuukausien välein.

Kokonaisvaikutelma operaatiosta on todella positiivinen. Tallinnan KSA Silmäkeskuksessa palvelu oli todella hyvää ja asiantuntevaa. Asiointi sujui englanniksi ja suomeksi.  Leikkaus ei sattunut yhtään, eikä viikko piilolinssit päässä tuntunut ainakaan omissa, piilareihin tottuneissa silmissäni yhtään epämukavalta. Tänään jälkitarkastuksessa Helsingin KSA Silmäkeskuksessa sain kuulla epiteelikerroksen uusiutuneen hyvin ja toipumisen etenevän odotetusti. Kun piilarit on poistettu, Flow-leikkauksen tehneelle ei ole mitään rajoituksia: nyt voi urheilla, saunoa, uida ja vaikka hieroa kevyesti silmää.
Ensi talvena ei mene silmälasit huuruun eikä hikipisara valu piilarin alle hiihtolenkin taukopaikalla.
Täydellinen toipuminen ei tosin kuitenkaan tapahdu ihan kahdessa päivässä tai edes viikossa. Leikkaukseen ei kannata mennä yksin, koska näkö on leikkauksen jälkeen todella sumea. Näin het leikkauksen jälkeen paremmin kuin mitä näin ennen leikkausta ilman rillejä, mutta se ei ollut kovinkaan paljoa se. Jokainen päivä leikkauksen jälkeen oli parempi. Näköni on kuitenkin edelleen sumea. En pysty lukemaan kirjoja montaa sivua enempää yhtäjaksoisesti, koska kirjaimet puuroutuvat. Tietokoneen ruutua on epämiellyttävää tuijottaa. Autoa en todellakaan uskaltaisi ajaa vielä vähään aikaan. Jälkitarkastuksessa minulle kerrottiin, että näkökykyni pitäisi parantua täydelliseksi noin 7-12 päivän kuluttua. Yhteensä sumusilmänä saa siis kulkea melkein kolme viikkoa. Se on melko pitkä aika ihmiselle, jonka työnteko koostuu pääasiassa kirjoittamisesta ja lukemisesta.

Yhden pienen toiveen esittäisinkin KSA Silmäkeskukselle liittyen Flow-leikkausten ennakkotiedottamiseen. Olisi hyvä, jos pitkästä toipumisajasta kerrottaisiin vieläkin näkyvämmin kuin nyt. Siis väännettäisiin ihan rautalangasta. Saattaa hyvinkin olla, että minulle sanottiin esitarkastuksessa, että toipuminen leikkauksesta ja hyvän näkökyvyn saavuttaminen kestävät joitakin päiviä, jopa viikkoja. On ihan mahdollista, että olen vain ohittanut tämän tiedon kaikkea muuta laserleikkaukseen liittyvää informaatiota sulatellessa. Onneksi leikkaus sattui rauhalliseen kesäaikaan, jolloin melkein kuukauden mittainen työtauko ja ajokielto ei saa arjen pakkaa sekaisin. Keskellä kiireisintä syksyä kolmen viikon poissaolo työpaikalta ilman mahdollisuutta saada sairaslomaa olisi ainakin yksityisyrittäjälle katastrofi. En kuitenkaan kadu, että valitsin juuri Flow-menetelmän. Minulle oli tärkeää se, että islmään ei tehty mitään viiltoja. Siksi silmiä voi vapaammin kosketella leikkauksen jälkeen eikä silmän alueelle kohdistunut osuma - kuten vaikka  lattiaan lysähtäminen treeneissä - haittaa ollenkaan.
Tykkään, että ei silmälaseja. (Kuva: Gudny Hilmarsdóttir)
Lueskelen hitaasti kirjoja, kuuntelen äänikirjoja ja lenkkeilen. Tässähän tämä aika mukavasti menee sumuverhon hälvenemistä odotellessa. Kirjoitan lisää havaintoja toipumisen etenemisestä muutaman kuukauden kuluttua. Jos teille jäi jotain kysyttävää, laittakaa ihmeessä kysymyksiä tuonne kommenttteihin. Vastaan niihin heti kun alan taas nähdä kunnolla. Haha.

* Yhteistyössä Suomen Blogimedian ja KSA Silmäkeskuksen kanssa.

22 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista... Silmäleikkaus on ollut monesti mielessä itsellänikin, mutta en ole uskaltanut tehdä asialle mitään. Jo pelkkä ajatus siitä että lasersädettä pitää tuijottaa ja silmää ei saa silloin liikuttaa noinkin kauan hermostuttaa, ihan varmasti silloin juuri tulisi kurkattua johonkin sivulle... Vai oliko se ihan helppo nakki? Tuo "tietokoneen ruutua on epämiellyttävää tuijottaa" sai naurahtamaan, mahtava saavutus saada näinkin pitkä blogipostaus aikaiseksi sumuisessa olotilassasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oli sisko oikolukijana ;-) Kymmensormijärjestelmäni ei toimi aukottomasti ihan joka tilanteessa, haha.

   Puoliminuuttinen meni tosi nopeasti. Ei ollut tarvetta räpäyttää, koska silmää kosteutettiin koko ajan ja hoitaja laski taustalla sekunteja.

   Poista
 2. Minä kanssa mietin miten hyvin osaat kirjoittaa katsomatta ruutua tai näppäimistöä, kun olet saanut melkoisen stoorin sumussa kirjoitettua. :) Silmäleikkauksesta minäkin haaveilen. Erittäin hyvä, että kerroit tuosta noin pitkästä toipumisajasta. Olen ollut siinä käsityksessä, että jos perjantaina käy leikkauksessa, voisi jo maanantaina olla työkykyinen. En todellakaan voisi olla kolmea viikkoa töistä palkattomalla vapaalla, joten täytyy ainakin toistaiseksi unohtaa leikkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kävin laserleikkauksessa 2007 ja silloin näkökykyni oli lähes normaali jo saman päivän iltana (eli muutamassa tunnissa). 5 päivää käytin antibioottitippoja ja muistaakseni 2 päivää sairaslomaa. Alle viikossa oli olo jo normaali/lääkkeetön.
   Eli varmaan tämä on ollut joku erilainen leikkaus, sillä ei kaikissa leikkauksissa ole noin pitkää toipumisaikaa.

   Poista
  2. Leikkaustekniikoita on tosiaan erilaisia. Tämä on kosketusvapaa laserleikkaus, eli silmään ei tehdä mitään viiltoa. Jos taas tehdään leikkaus jossa se viilto tehdään, toipumisprosessi on vähän lyhyempi. Just tyyliin noin viikon.

   Veikkaan, että myös alkutilanne vaikuttaa toipumisajan pituuteen. Minulla oli todella paljon miinuksia, eli toipuminenkin kestää pidempään. Toivotaan, että elokuun alussa näkö on jo super :D

   Poista
 3. Hei,
  taalla kanssa mietinnassa tuo leikkaus. Miten teet nuo jalkitarkastukset, voitko kayda Islannissa vai kuinka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessahan sen silmän kunnon voi katsoa kuka tahansa silmälääkäri, mutta luulen, että on parempi käydä samalla asemalla, jossa leikkauskin tehtiin. Jälkitarkastukset myös kuuluvat sen leikkauksen hintaan. Mulla on seuraava jälkitarkastus syksyllä, jolloin tulen seuraavaksi Suomeen. Jos tulee jotain kysymyksiä tai epäselvyyksiä, ainakin tämän klinikan asiakkaat saavat puhelinnumeron jonne voi soittaaa 24/7.

   Poista
 4. Toivottavasti sumu hälvenee pian!
  Nopeammasta toipumisajasta kiinnostuneille voin suositella Femtolasik-menetelmää. Omat silmäni leikattiin vuonna 2011 Helsingin yksityisessä silmäsairaalassa. Miinusta oli molemmissa yli 9 ja lääkäri lupasi, että vähintään -1:een päästään. Leikkaus onnistui kuitenkin odotettua paremmin ja molemmat silmät saatiin nollaan. Näen paremmin kuin silmälaseilla koskaan. Toipuminen oli nopeaa: näin hyvin jo pari päivää leikkauksen jälkeen. Alkuun silmät olivat tosin kuivat, mutta sitäkään vaivaa ei kestänyt kauaa.
  -Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, kuulostaa upealta! Miinus ysistä asti nollaan, se on mielettömän hyvä tulos.

   Oma näköni paranee päivä päivältä, mutta tätä vauhtia jos mennään, kyllä tässä vielä pari-kolme viikkoa menee, ennen kuin voin sanoa näkeväni kunnolla. Hieman turhauttaa, kun työmoodiin pitäisi palata ensi viikolla...

   Poista
 5. Kiitos informaatiosta, silmäleikkaus on ollut minullakin harkinnassa.

  Säilyikö sinulla stereonäkö, eli leikattiinko molemmat silmät näkemään sekä kauas, että lähelle? Yleensä kai leikataan toinen silmä näkemään paremmin kauas ja toinen lähelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla säilyi stereonäkö, eli näen sekä kauas että lähelle. Ennen leikkausta en nähnyt kumpankaan, miinusta oli niin valtavan paljon.

   Poista
 6. Millainen näkösi on nyt? Itseänikin leikkaus kovasti kiinnostaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun näkö on nyt tosi hyvä. Olen käynyt silmälekursisa Islannissa ja myös Suomessa (jälkitarkastukset näöntarkastuksineen kuuluvat hoidon hintaan KSA:lla, ja olen käynyt siellä vuoden aikana nyt kolmesti). Näköni on 1.0 ja ymmärsin niin, että aikuisella tämä on tosi hyvä näkö.

   Poista
 7. Minuakin kiinnostaisi miten nopeati lopulta toivuit leikkauksesta? Itse kävin kyseisessä leikkauksessa viime kesänä ja toisessa silmässä näkö mielestäni huononi, vaikka siinä ei miinusta ole enää paljoa, mutta hajataittoa on vielä. Kuin katselisi vääränlaisen linssin läpi.. Lisäksi silmässä on kokoajan pientä särkyä ja se kuivuu helpommin kuin toinen. Toinen silmä sen sijaan parantui normaalisti ja näkö on melkeimpä täydellinen. Uusintaleikkaus tulossa mahdollisesti. Minullekkin vakuuteltiin, että n. 1-2 viikon verran on näkö sumeana, mutta minulla meni vähintään 3 viikkoa ennen kuin aloin nähdä kirkkaammin ja noin 2 kuukautta ennen kuin toisessa silmässä näkö oli täydellinen. Tippoja joudun edelleen toiseen silmään laittamaan. Pitkään harkitsin laserleikkausta ja nyt kaduttaa että valitsin Flow leikkauksen...uusintaleikkaus pelottaa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla meni yhteensä noin kaksi kuukautta, ennen kuin aloin nähdä täydellisesti. Kuukausi leikkauksesta oli vähän hankalaa vielä tehdä töitä päätteen ääressä, mutta noin 8 viikossa näkö palautui. Silmätippoja jouduin käyttämään noin viisi kuukautta, josta viimeiset pari kuukautta vain aamuisin herättyäni. En ole kokenut mitään ongelmia silmissä tämän jälkeen.

   Mene ihmeessä sinne uusintaleikkaukseen. Onhan siinä se ikävä toipumisaika, mutta jos se korjaisi ongelman? Osasivatko he sanoa, mikä sen ongelman epätarkan näön ohella (särky ja kuivuminen) aiheuttaa?

   Poista
  2. Kuulemma särky ja kuivuminen on ihan normaalia. Toisilla se voi jäädä jopa pysyväksi. Mitään vammoja eikä muutakaan huolestuttavaa ei heidän mukaansa silmässä näy. Nyt kolmen kuukauden välein tarkastuksia ja katsotaan uusintaleikkauksen tarve. Toivottavasti korjaantuu sillä. Toipumisaika on tosiaan pitkä..

   Poista
  3. Kuivumisen ongelman ymmärrän, ihan iänkin myötä - mulla kuivui silmät vuosien saatossa piilarienkin kanssa kun ikää tuli enemmän. Mutta säryn ei pitäisi kyllä jäädä pysyväksi, se ei kuulosta normaalilta. Onko sulla särkyä koko päivän vai vaan aamuisin kun silmät ovat erityisen kuivat?

   Mä olin muuten tosi tyytyväinen leikkaukseen, ainoastaan tuo pitkä toipumisaika harmitti, koska siitä ei minusta tiedotettu liian selkeästi. Kun kuitenkin kuulee niitä juttuja parin päivän toipumisajoista, niin olisi KSA:n omakin etu tehdä selkeä ero toipumisajan pituuteen. JOs sen tietää etukäteen, se on fine, mutta mulla yli kuukauden poisolo tietokoneen äärestä on silkka mahdottomuus työn takia - onneksi leikkaus osui rauhalliseen kesäloma-aikaan...

   Poista
 8. Pahoittelut muuten ylläoleville kommentoijille, että on kestänyt vastata kysymyksiinne. Olin jostain syystä ohittanut ne sähköpostitulvassa :/

  VastaaPoista
 9. Hei! Olen miettinyt jonkin aikaa silmien laaserleikkausta ja googletin nyt aiheesta ja löysin tämän sinun tekstisi. En tiedä yhtöön huomaatko tätä koska tämä on jo yli vuoden vanha artikkeli ... Olen siis 17-vuotias niin onko tuossa minkäänlaista ikärajaa? Voiko näkö huonontua leikkauksen jälkeen varsinkin jos menee nuorena jolloin näkö voi muutenkin vielä huonontua? Kannattaako leikkauksessa käydä, jos ei ole vielä lapsia tai onko sillä mitään vaikutusta? Olisi hienoa jos voisit näihin vastata parhaasi mukaan :) ja niin tuntuuko se siis yhtään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Käsittääkseni leikkaukselle ei ole ikärajaa, mutta sellainen rajoitus on, että näkö ei saisi olla huonontunut tietyn ajanjakson aikana. Mä en esim. voinut harkita leikkausta parikymppisenä, koska joka vuosi tuli lisää miinuksia. Vasta tuossa kolmenkympin jälkeen kun näön huonontuminen pysähtyi sinne miinus seiskan/kasin pintaan, leikkaus oli mahdollinen.

   Lapsilla ei ole mitään vaikutusta, tai sitä ei ainakaan kysytty missään vaiheessa operaatiota. Silmät ja silmänpohjat tutkitaan aika tarkkaan (tutkimus ei satu yhtään), että tiedetään soveltuuko tämä leikkaus ja leikkaustekniikka omiin silmiin.

   Itse leikkaus ei siis satu, koska silmiin laitetaan puudutustippoja, mutta se tuntuu aika epämukavalta se paikallaan makaaminen ja pään ja silmien ihan paikallaan pitäminen. Mä otin rauhoittavan pillerin - mutta se ei ole siis pakollinen :)

   Toivottavasti näistä oli apua!

   Poista
 10. Jos mietit leikkausta, käy lukemassa tarinaa aiheesta www.katseenvanki.net. Asiaa kannattaa pohtia monelta kantilta ennen toteutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta pitää harkita kunnolla. Mutta kuka tuota linkittäämääsi sivustoa ylläpitää? EI löydy yhteystietoja / kirjoittajatahoa?

   Poista

Mitä tuumaat?