Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta

Olen viime päivien iltoina lepuuttanut hermojani (taas kerran tuntuu siltä, että koko vuoden hommat valahtavat jostain ihmeellisestä pohjattomasta mustasta aukosta työpöydälle vuoden viimeisellä kahdella viikolla) Tove Janssonin kattavan elämänkerran parissa. Facebook-ryhmässä joku jo kehaisikin kirjaa upeaksi, koskettavaksi ja monipuoliseksi. Olen täsmälleen samaa mieltä. Tee työtä ja rakasta (Tuula Karjalainen) on rakkauden ja työnteon ylistys. Sain kirjan arvosteltavaksi Tammelta/WSOY:ltä ja postaus on toteutettu yhteistyössä heidän kanssaan, mutta as always - mielipiteet ovat omiani. Tekstin lopusta löytyy pieni muumiaiheinen kilpailu.

Minulle Tove Jansson on ennen kaikkea ollut yhtä kuin Muumit. Kuinka tsiljoonan tsiljoonaa kertaa olen kaupallammekin kertonut asiakkaille muumeista ja Tove Janssonista aikaa ennen muumimukeja, muumishamppoita ja muumihammastahnoja. Vaikka olen muksusta asti tiennyt, kuka täti Tove on, kirjaa lukiessa eteeni avautui ihan uusi maailma. Jestas, hänhän oli paitsi tavattoman lahjakas taiteilija, tarinankertoja ja fantasiamaailmojen luoja myös anarkisti, pasifisti, feministi, vela ja työnarkomaani.

Töissä Tovea.
Kirjan kautta tulee selvästi esiin myös se, että vaikka Tove oli monilahjakkuus ja yhteiskunnallisesti kantaaottava, hän teki kaiken tavattoman - noh - vaatimattomasti. Enkä tarkoita nyt vaisua tekemistä, itsensä vähättelyä tai asioissa puolitiehen jäämistä vaan tapaa, jolla hän toteutti itseään eli teki töitä ja rakasti. Tärkeintä oli se, että teki, eikä puhe siitä, mitä teki. Hän ei ollut joukon äänekkäin paasaaja, vaan käytti energiansa toteuttamiseen. (Ja tähän kohtaan on aivan pakko sanoa, että yleensä he, jotka todella osaavat, eivät pitä ääntä siitä, että osaavat.)

Ai niin, ja olihan Tove oli myös humoristi - ja poliittinen pilapiirtäjä! Kirjan luku Toven sodanaikaisista pilapiirroksista on hyvin mielenkiintoinen. Pilapiirrokset käsittelivät ankeita ja järkyttäviä aiheita, mutta kuvien katsojaa saattaa hyvin alkaa naurattaa vakavan aiheen äärellä. Tove vihasi sotaa, kävi sen kimppuun kynällä ja huumorilla ja totesi myöhemmin: "…kaikkein eniten pidin siitä, että sain olla sikamainen Hitleriä ja Stalinia kohtaan." (s. 60)

Taiteen, tarinoiden, kantaaottamisen ja maailmalla matkustamisen lisäksi Toven henkilökohtaisimmat ihmissuhteet saavat kirjassa paljon tilaa. Tove rakastui Helsingin kaupungin rahoitusjohtajaan, vielä tapaamishetkellä naimissa olevaan Vivica Bandleriin. Salaiset tapaamiset ja salakieli olivat osa arkea, koska homous oli Suomessa tuohon aikaan vielä rikos. Vivica oli Toven ensimmäinen naisystävä ja hän kuvaa suhteen alkua kirjan mukaan näin:

"Tiedätkö mitä, tunnen ensimmäistä kertaa itseni vihdoin rakkaudessa naiseksi…Voin nyt puhua kaikesta enkä häpeä enää. Ystäväni tuijottavat minua ja kysyvät mitä on tapahtunut. Olen kuin uudesti syntynyt, vapautunut, onnellinen ja vailla syyllisyydentuntoja." (s. 105)

Vaikka Vivican ja Toven rakkaussuhteesta ei tullut elämänmittaista, se jatkui ainakin muumikirjojen sivuilla: Tiuhdin ja Viuhdin esikuvia ovat juurikin Vivica ja Tove. (Tätä en muuten tiennyt!)

Tuula Karjalaisen kirjoittama Tee työtä ja rakasta on laaja teos, joka sisältää valtavan määrän materiaalia. Onneksi kirjan rakenne mahdollistaa lukemisen myös lyhyemmissä pätkissä. Luvut ovat teemoittain, eivät aikajärjestyksessä.  Maalaustaide teoskohtaisine analyyseineen on eritelty omiksi luvuikseen, samoin sota-aika ja Toven ihmissuhteet. Muumien synnylle ja muumiteoksille on omistettu monta lukua.

Kotona Tovea.
Vaikka olen tänä vuonna hehkuttanut sähkökirjojen puolesta, tämä on teos, joka on aivan ehdottomasti luettava perinteisenä kirjana. Lukuisat kuvat Janssonin taideteoksista, sormissa sopivasti rahisevat paksupaperiset sivut ja massiiviset kovat kannet tuovat taidekirjamaista tunnetta.

No kenelle tämä sopisi? Lahjaksi tärkeälle ystävälle, rakastetulle ja työkaverille. Joskus ne kolme voivat olla - kuten Tovella usein oli - yksi ja sama henkilö. Sujauta toki lahjapakettiin mukaan pullo hyvää viiniä. Viimeisen lasillisen jälkeen on hyvä käydä sohvalle pitkäkseen ja huomata, että:

"Kaikki on hyvin epävarmaa ja juuri se tekee minut levolliseksi." (s. 210)

Edullisimmillaan Tee työtä ja rakasta löytyy hieman yllättäen Akateemisesta hintaan 32,90 €*. (Huomasin heidän sivuiltaan, että kirja tulee perille ilman lähetyskuluja kotimaassa 17.12. asti ja lahjapaketoinnin saa kaupan päälle ennen 15.12. tehtyjä tilauksia.

Lopuksi se kilpailu: Tammi lahjoitti yhden kappaleen lukijoiden kesken arvottavaksi. Koska suurin osa (luen itseni mukaan tähän porukkaan) tuntee Toven muumeista, jutellaanko niistä? Mikä on sinun rakkain muumitarinoihin liittyvä muistosi? Tai kaikkein ärsyttävin? Vastausaikaa maanantaihin 16.12. asti. Ilmoitan voittajan tiistaina 17.12. eli kirja ehtii vielä jouluksi jonkun kotiin.

*) Affiliate-linkki

Tunnisteet: