Pulma nimeltä typerä asiakas

Minulla on pulma. Joulumyyntien aikaan kaupassamme käy päivittäin satoja asiakkaita. Suurin osa heistä on vallan ihanaa porukkaa - myös ne, jotka eivät välttämättä osta mitään. Sekaan mahtuu kuitenkin myös typeriä tapauksia. Typeriä ihmisiä. Toissapäivänä kävi asiakas - Islannissa asuva ulkomaalainen, enkä nyt paljasta kansallisuutta, ettei tule leimatuksi ketään - joka ensin jutteli avoimesti asioistaan ja perheestään. Vaihdoimme kuulumisia ja kerroimme kummatkin joulusuunnitelmistamme. Sitten se yhtäkkiä madalsi ääntään ja alkoi haukkua islantilaisia päiväkoteja.

Eikö sunkin kannattaisi laittaa lapsesi tähän yhteen yksityiseen, ulkomaalaisten vanhempien (aivan erityisesti diplomaattien) lapsille suunnattuun päiväkotiin. Kun nuo islantilaiset päiväkodit ovat sellaisia karjapaikkoja. Sinne vaan tungetaan lapset ja jätetään päiväksi, eivätkä ne edes opi siellä mitään. (Ironista tai ei, kyseinen tyyppi kertoi asuneensa täällä jo yli kymmenen vuotta muttei ole viitsinyt opetella islantia kun se on kuulemma niin vaikea kieli.)

Syön aamupalaksi kaikki rastistit, sovinistit ja muut typerykset. Tervetuloa ostoksille!
Asiakaspalvelijaminä tyytyi vetämään typerän hymyn naamalleen ja varovasti toteamaan, että onhan kokemuksia tietysti monenlaisia. Että meillä on kuitenkin pelkästään hyvää sanottavaa islantilaisista kunnallisista päiväkodeista ja mielestäni lapset oppivat siellä paljonkin uusia asioita. Nyhverönyhverönyhverönyhverö! Oi miksi en sanonut, että olet niin väärässä. Että älä yleistä! Olet nyt yhtä typerä kuin se, jonka mielestä yksi kilipäävähemmistö tekee kaikista muslimeista terroristeja.

Siviilissä olisin sanonut tyypille suorat sanat, kehottanut vähän avaamaan silmiään, tutustumaan asioihin ja lähtenyt nostelemaan. Yritin kuitenkin olla liian jyrkästi olla tuomatta esiin omaa kantaani. Loistan asiakaspalvelutilanteissa olemalla mahdollisimman paljon oma itseni. Vaikka pyrin aitouteen, asiakaspalveluminä on kuitenkin vähän vesitetty ja kulmista pyöristetty versio, joka ei voi sanoa ihan kaikkea mitä mieli tekisi.  Se aiheuttaa välillä päänvaivaa näiden typerien ihmisten kanssa. Argh.

Tunnisteet: