Äiti, nainen, ihminen

S ukupuoli on loppujen lopuksi ihmisen elämässä aika pieni tekijä sen suhteen, mistä tarina kokonaisuudessa muodostuu", sanoo Helsingin yliopiston historian tutkija Laura Kolbe, joka esiintyy tänään Yle Puheessa kello 13. Olen samaa mieltä: Suomessa totuus taitaa ollakin aika lähellä tätä. Sukupuolta enemmän yksilön elämään  vaikuttavat esimerkiksi omat henkilökohtaiset ominaisuudet, koulutus, yhteiskunnallinen asema ja sosiaaliset verkostot.

Mutta ei tarvitse ihan Afganistaniin asti mennä (Kabulissa asuva siskoni pitää kiinnostavaa blogia paikallisesta arjesta ja naisen asemasta sikäläisessä yhteiskunnassa) kun näkee, että sukupuoli voi olla isokin tekijä. Esimerkiksi Espanjassa nainen ei saa enää itse päättää abortin tekemisestä.

Kuva: Yle/ruutukaappaus

En muista koskaan tulleeni feministiksi, olen mielestäni aina ollut sitä. Sukupuolella ei mielestäni pitäisi olla mitään väliä. Haluaisin ensisijaisesti olla minä, en naissukupuolen edustaja. Ei pitäisi olla olemassa tyttöjen ja poikien harrastuksia, tyttöjen ja poikien vaatteita tai tytöille ja pojille sopivia leikkejä. Naisen soveltumista miestä paremmin hoitoalan tehtäviin ei pitäisi mielestäni perustella sillä, että naisella on enemmän hoitoviettiä. On mielestäni myös varsin epäreilua, että vain miehet joutuvat käymään armeijan tai sivarin. Esimerkkejä ei ole vaikea keksiä lisää.

Sukupuolella ei pitäisi olla mitään väliä, mutta silti sillä vaan näyttäisi olevan. Maailman köyhimmät ihmiset ovat edelleen naisia. Suurin osa maailman varallisuudesta on miesten omistuksessa. Joissakin yhteiskunnissa naiset eivät saa ilmaista mielipiteitään julkisesti, pojat ovat tyttöjä toivotumpia lapsia eikä olisi puhettakaan, että naiset olisivat mukana politiikassa. Muun muassa näiden epäkohtien takia naisten asemaan ja oikeuksiin pitää kiinnittää erityistä huomiota. Saan näppylöitä, kun kuulen väitteen, jonka mukaan feministit dissaavat miehiä ja ajavat vain omia etujaan. Väite on pöljä.

Tasa-arvo ei ole vesiämpäri, joka tyhjenee, jos sieltä antaa enemmän naisille. Sen sijaan se tulee täydemmäksi ja sisällöstä riittää enemmän kaikille.

Tänään Yle Puheessa kello 13 naisista ja vallasta puhuvat Laura Kolbe, Riku Rantala ja Tuomas Milonoff. Komentoin keskustelua shoutboxissa. Tervetuloa osallistumaan! Illalla kello 21 keskustelu naisista ja vallasta jatkuu osoitteessa Docventures.


Tunnisteet: