Vallan linnake ja yksinäiset illat

Kuten viimeviikkoinen osoitti, minun on vaikeaa lomailla päiväaikaan. Sen sijaan iltaisin rentoutuminen ja omien asioiden tekeminen on todella helppoa. Tykään hullun paljon niistä illoista, jolloin lapsi nukahtaa vaivatta ja mies on työn takia poissa kotoa. Jos en lue kirjaa, käynnistän projektorin ja dvd-soittimen. Katson elokuvia harvoin, mutta hyviä televisiosarjoja tykitän ilma mitään aikarajoja. Laadukas televisiosarja nousee asteikollani laadukkasta leffaa  korkeammalle, koska tarina kestää pidempään. Opin tuntemaan henkilöhahmot vähitellen ja saan viettää heidän kanssaan aikaa jopa sata tuntia sen kaksi- ja puolituntisen leffan sijaan.

Olen esimerkiksi luukuttanut Sopranos-sarjan kaikki tuotantokaudet kolme kertaa alusta loppuun. Ensimmäisen ja viimeisen kauden olen katsonut neljä kertaa. Tähän syksyyn asti olin varma, että sitä parempaa televisiosarjaa ei voi olla. Pidin nimittäin hyvin epätodennäköisenä, että joku voisi pystyä luomaan yhtä toimivan kokonaisuuden, jossa monisäikeinen juoni, lavastus ja henkilöhahmojen syvyys ovat kaikki järjettömän korkealaatuisia.

No sitten äiti lähetti Suomesta postia. Kuplamuovisuojattuun ruskeaan kirjekuoreen oli pakattu muumitarrojen lisäksi Borgen, tuotantokaudet 1-2. Sen jälkeen ei ole yksinäinen ilta ollut enää entisensä.


Vallan linnake on (kai?) jo vanha juttu Suomessa. Muistan nähneeni sarjasta ylistäviä kommentteja tuttujen facebook-seinillä. Odotukset olivat kovat. Pistin ensimmäisen levyn soittimeen ja otin lasin valkkaria. Neljää tuntia myöhemmin olin juonut koko pullon ja poskeni hehkuivat. Pääministeri, joka pyöräilee ja vitsailee vatsamakkaroistaan! Kodinhengettären rooliin ahdistuva ministerin puoliso, The Isi!! Kiehtovaa poliittista peliä ja uutistyötä. Ilmiömäinen lehdistösihteeri Kasper Juul,  josta näkee kilometrin päähän, että sillä on sielussa iso vika. Syy taitaa selvitä viimeistään toisella tuotantokaudella.

Kiipeilijämies sai viime viikolla 20 kilon vaatelähetysen Marmotilta ja ne häipyivät kuvaamaan jotain pressimatskua jonnekin kauas jäätikölle. Se on poissa viikon. Jess!! Ehdin katsoa toisen tuotantokauden ennen kuin hän palaa. Hyvä telkkaviihde vaatii joko yksinäisyyttä tai yhtä omistautuneen kanssakatsojan. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin katsoa ohjelmaa jonkun kysellessä selän takana, että mikä sarja tää on, kuka toi on ja miksi se tekee noin.

Sormiani polttelee tuo toinen tuotantokausi. En malttaisi odottaa huomisiltaan! Oletteko katsonut Borgenia, onko toinen tuotantokausi yhtä hyvä kuin ensimmäinen? Mut ei juonispoilereita, please :)

Borgenin kolmas tuotantokausi tulee myyntiin CDONissa marraskuun lopussa. Varasin sen jo itselleni joululahjaksi. Borgen-neitsyille tiedoksi:  CDONissa kaudet 1-2*  ovat nyt myynnissä tarjoushintaan 29,95 €. (Varaudu yöunien lyhenemiseen, tätä on pakko nauttia isoina annoksina.)

*) affiliate-linkki

Tunnisteet: ,