Epäreiluuksia Reykjavíkissa

Tiedättekö, mikä on puolison suusta kuultu kaunein lause tavallisena tiistai-iltana? Mene sinne joogaan, mä haen lapsen tarhasta, käyn kaupassa ja duunaan ruoan valmiiksi. On nimittäin ollut sellainen tiistai, että ilman tuota muutaman sanan mittaista käskylausetta olisin luultavasi pistänyt jotain palasiksi. Kolmelta iltapäivällä saan kollegalta viestin, että kauppamme kyltti on hävinnyt kadulta. Siis hävinnyt ilman johtolankoja. Saatana. Pienen soittelun ja lähiputiikkeihin tehdyn visiittikierroksen jälkeen selviää, että kaupungin rakennusvirasto on käynyt poistamassa kaikki pääkadun kyltit, koska  ne ovat laittomia. ARGH.

Kyllä järki voittaa: laittomuuksia kadulla.
Rakkaat lukijat, tässä on käsillä malliesimerkki Islannin huonoimmasta puolesta: kukaan ei ilmoita mistään eikä informoi ketään vaan hommaan ryhdytään sillä samalla sekunnilla. Aivan sama, aletaanko rakentaa alumiinisulattamoa, turhaa tietä luonnonsuojelualueen läpi, perustaa pankkia, pestä rahaa tai noukkia kaikkien pikkukauppojen kyltit talteen. Ensin toimitaan, sitten selitellään, jos jaksetaan.

Missään ei ensinnäkään lue, että kadulle laitetut kyltit ovat laittomia. Kukaan ei ole lähestynyt meitä esimerkiksi soittamalla, sähköpostilla tai käymällä paikan päällä. Rakennusviraston miehetkin vain päräyttivät paikalle, poimivat kyltit kuorma-auton lavalle eivätkä katsoneet asiakseen edes ilmoittaa avoinna olevien kauppojen henkilökuntaa. Saatana mikä mafia, sanon.

Kun lopulta saamme kiinni asioista vastaavan kaupungin virkamiehen, hän kertoo meille, ettei voi tietää, missä meidän kyltti on. Se on siellä, minne ne kuljettajat sen veivät. Voi hyvää päivää. Kuule kyykkää virkamies, mä maksan SUN palkan ja eläkkeen! Jos kyltti ei huomenna ilmesty takaisin, käyn tekemässä rikosilmoituksen Reykjavíkin kaupungin tekemästä varkaudesta.

Kyllä järki voittaa, osa II: Reykjavikissa on edullisempaa parkkeerata yksityislentokone kuin auto.
Okei. Ehdin rauhoittua noin tunnin.  Sitten avaan sähköpostin. Sielläpä on lapsemme päiväkotiryhmän vastuuopettajalta mukava ja informatiivinen viesti, joka alkaa näin: "Lapsenne osastolla on tavattu täitä. Pyydämmekin nyt kaikkia vanhempia…."

Voi perse!!! Ei tähän voi mitään muutakaan enää lisätä.

Tunnisteet: ,