Vielä kerran epiduraalista

Universumille kiitos, että omasta synnytyksestäni on pian neljä vuotta. Sitä osaa kyllä arvostaa, kun istuessa ei satu hanuriin eikä bebassa ole käynnissä prosessia, jossa kymmenen itsestäänliukenevaa tikkiä sulautuu ihoon. Tai ropisee pikkareihin. Vaikka supistuksista on jo aikaa, muistini ei ole antanut ajan kullata muistoja. Synnyttäminen ei mielestäni vieläkään ole ihanan voimaannuttava kokemus, jossa "voi kokeilla rajojaan", kuten Kätiöliitto tänään Hesarissa kaikille äideille suosittelee.

Pardon my Frence, mutta voi kakanmarjat! Ei synnyttäminen ole mikään juoksukilpailu tai yritys rikkoa saunomisennätys. Mielestäni mielikuva tykinkuulan pissimisestä on lähempänä totuutta.

Vertauskuva tykinkuulasta.
Jouduin itse luomusynyttämään vahingossa. Synnärille kirjautuessa kätilö kysyi, haluaisinko luomuosastolle, jossa huoneissa on oma pieni lämminvesiallas, miehellekin ilmaiset ateriat ja parisänky. Vai menisinkö mieluummin sairaalan puolelle, jossa puoliso nukkuisi nojatuolissa ja joutuisi maksamaan itse omat ateriansa. Sänkynikin olisi kuulemma paljon kovempi. Ja luomulta voisi milloin tahansa vaihtaa sairaalan puolelle, jos muuttaisin mieleni ja haluaisinkin epiduraalin! Voitte arvata, että valinta ei ollut vaikea.

Kukaan ei vain muistanut kertoa, että epiduraalia pitää osata pyytää vähintään tuntia ennen synnyttämistä. (Ja kyllähän jokainen ensisynnyttäjä tietää, milloin aikarajat paukkuvat.) Aikarajojen lisäksi paukkui hajalle vähän muukin. Synnyttäminen sattui niin s**tanasti, että toivoin vain jonkun sammuttavan valot, jotta voisin vajota tiedottomaan tilaan. Tunsin itseni luomuhuijatuksi.

Meillä on yksi maailman parhaista terveydenhuoltojärjestelmistä ja mahdollisuus lievittää synnytystuskia myös lääkkeillä. Kun ei ole pakko synnyttää kovalla lauteella kivunlievityksenä laulaminen, en ymmärrä, miksi sinne saunaan pitäisi nyt kaikkien palata.

Kuva ei sinänsä liity juttuun. 
Ilman kivunlievitystä synnyttäminen on heitä varten, jotka sen haluavat. Ei siinä mitään pahaa ole. En arvostele luomusynnytyksen kannattajia ja heitä, jotka synnyttävät ilman lääkkeitä. Joten eikö olisi aika reilua, jos  te pro-luomulijat - etenkin terveydenhuollon ammattilaiset, joiden käsissä me siellä synnärillä olemme - lakkaisitte suhtautumasta alentavasti meihin, jotka haluavat epiduraalin?

"Voisiko ennen päänsärkylääkkeen ottamista miettiä, pitäisikö esimerkiksi venytellä niskoja?"

Hey, sister. Synnytyskivulla ja hedarilla ON eroa.

Tunnisteet: , ,