Miina Supinen. Kuvaaja: Pertti Nisonen. itä sä oikein täriset siinä, ootko täydessä kunnossa , mies kysyi huolestuneella äänellä pari i...

Kirjahyllyssä: Miina Supisen Säde

4.10.13 Satu Kommentteja: 54

Miina Supinen. Kuvaaja: Pertti Nisonen.
Mitä sä oikein täriset siinä, ootko täydessä kunnossa, mies kysyi huolestuneella äänellä pari iltaa sitten, kun olimme menossa nukkumaan. Tai siis hän oli, minä luin peiton alla Miina Supisen uusinta teosta Säde. Tärisin, koska nauratti niin paljon. Kyselin Miinalta kirjasta ja WSOY lahjoitti pari kirjaa, arvontaohjeet löytyvät tuolta lopusta.

Muutama satunnainen näyte Säteestä, niin ymmärtänette syyn yöllisiin tärinäkohtauksiini:

Kaikki rakastaa mua niin helvetisti koko ajan. Kaikki on koko ajan että onpa se suloinen ja hauska. Oikein kukkanen. Mä olen usein surullinen ja vihainen. Ainoastaan Anttia se ei haittaa. Sitä ei yhtään haittaa vaikka olisin kuolemassa vitutukseen.
--
"Sä olet niin pikkuinen likka. Se musta kyrpä on sulle liian iso kuule!"
"Ihan sopiva se on!!" Säde tiuskaisi olan yli.
--
"Yritin saada hengellisiä vastauksia, ja sain taas vain munaa."
"Kuulostaa ihan sulta."
--

Sehän oli hyvä juttu, valmis tarina, sellainen jonka kertoisin vielä monille ihmisille. Kerran minulla oli kierroksessa sellainen täysi nymfomaani. Kerran se jopa hukkasi vaatteena ja joutui olemaan alasti koko viikonlopun.

Säde kertoo sähköjäniksen energiatasoilla operoivasta Säteestä (ateisti, arkeologi drop-out, irtosuhteiden harrastaja), hänen tuppisuupoikakaveristaan Antista (introvertti pelikehittäjä), Kreikassa vaikuttaneesta brittiarkeologista Victorista, omituiseen uskonlahkoon kuuluvista tyypeistä ja kaivauksista, joita tehdään helsinkiläisessä metsässä metroradan varrella. Juoni kulkee eteenpäin Säteen ja Antin kotona Helsingissä, arkeologisella kaivausalueella ja Kreikassa.

Ai niin ja kirjan ensimmäisessä lausessa käy ilmi, että yksi tarinan päähenkilöistä on itse asiassa jo kuollut.

Tässä taitaa kuulkaa olla käsissä yksi kirjasyksyn kreisifriikeimpiä romaaneja! Siksi onkin vähän yllättävää, että Supinen itse sanoo tasoittaneensa tarinasta todenmukaisuuksia pois, jotta se ei olisi ollut liian outo.

"Tosielämän kulteista löytyy niin uskomattomia juttuja, että niitä ei voinut sellaisenaan siirtää romaaniin. Se olisi ollut liian paksua."

Niinpä. Ehkä muistatte Lemminkäisen temppelin ja Ior BockinSäde ei kerro Lemminkäisen temppelin kaivaustöistä, vaikka Kyypelinvuoren tapahtumista tekstissä lyhyesti mainitaankin.

Supinen kertoo, että tarinan alussa oli kuollut päähenkilö, joka on läsnä katsellen ja kokien tapahtunutta kuolleen näkökulmasta.

"Sitten mukaan tuli Kreikkaa, uskonnon teemoja ja ihmissuhteita. Tarina syntyi kerros kerrokselta, ja jokaisessa kerroksessa siihen tuli vähän lisää."

Kirjan tärkein ihmissuhdekertomus on mielestäni Säteen ja Antin välinen. Se on tarina kahdesta hyvin erilaisesta ihmisestä, jotka ovat pitäneet yhtä pitkän aikaa. Toinen on säntäilevä ja irtosuhteisiin menevä, toinen antisosiaalinen ja umpimielinen. Tämä äkkiseltään epätodennäköinen pariskunta kohtaa arjen vitutuksia, suuria kysymyksiä ja nussii Helsingin metsissä ja lähiössä.

Säde on upea runsaudensarvi, jossa on täytteenä niin uskonlahko, ateisti, zombie-peli, Kreikan talouskriisi, paljon seksiä kuin halu löytää jotain ikiaikaista ja maailmanhistoriallisesti merkittävää.  Tällaisen peruslukijan näkökulmasta tarinan hienous onkin siinä, että se sisältää ihanan paljon kaikkea, mutta ei silti kosahda käteen. Se pysyy kasassa loppuun asti. Kustantaja luonnehtii kirjaa sivuillaan kasvukertomukseksi. Ehkä se onkin juuri sitä: viimeisissä luvuissa tarinan tilassa pyörineet palaset nimittäin loksahtivat kohdalleen. Yhtäkkiä ymmärsin. Melkein kaiken.

Hävyttömän hyvä ja hauska kirja heille, jotka tykkäävät epätavallisuuksista, hurjista jutuista ja kehtaavat nauraa kuolemallekin. Supinen itse kertoo tällä hetkellä nauravansa erityisen paljon amerikkalaista Community-sarjaa katsoessaan.

Mikä teitä naurattaa juuri nyt? Vastaajista kahdelle lähtee varsin hyvää luettavaa. Sain nimittäin WSOY:ltä kaksi Sädettä arvottavaksi lukijoiden kesken. Vastausaikaa 10.10. asti.

Säde ilmestyi pari viikkoa sitten. Kirja lähtee Suomalaisesta* hintaan 27,20. Adlibriksessä hinta on tätä kirjoitettaessa muutaman euron edullisempi.

*) affilinkki

54 kommenttia:

 1. Oma 5kk poika naurattaa lähes jatkuvasti, toisella on niin tarttuva nauru, hassut ilmeet jne.

  VastaaPoista
 2. Oon viime aikoina lueskellut entisen poikaystäväni ja itseni välistä tekstinvaihtoa (kaukosuhde, joten materiaalissa riittää) ja tirskahdellut meidän söpöydelle, säälittävyydelle, härskiydelle ja välillä nokkeluudellekin. Erovaihe varsinkin on kovaa kamaa. Outo ajanviete ehkä, mutta tavallaan myös tervehdyttävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin jos aikaa on kulunut jo vähän, noiden vanhojen lokimerkintöjen lukeminen voi olla jopa viihdyttävää (tunnistan tuon piirteen ainakin itsessäni).

   Poista
 3. Oih, mua naurattaa juuri nyt entinen-kiukkuinen-mielensäpahoittaja-poika 4,5v (ref. Valeäidin postaus eilen) , joka on yhtäkkiä kasvanut isommaksi pojaksi, jota kuulema ei saa tarhassa auttaa, joka on esimerkkinä muille ja se tykkääkin yhtäkkiä harjoitella kirjoittamista ja piirtämistä, jotka ei ennen kiinnostaneet vähääkään, ja se on kaikesta tästä sillai ihanan puolisalaisesti kamalan ylpeä. Se on ihastuttavan kiherryttävän naurattavaa!

  Ja Miina rokkaa!

  t. Tiskari

  VastaaPoista
 4. Eniten naurattaa kaikki! Vauvan keräämää univelkaa alkaa olemaan taas senverta hartioilla että ei enää itketä vaan naurattaa vain. Tai voi olla että itkettäisikin jos tältä kaikelta väsymyshihitykseltä kykenisi hetkeksi rauhoittumaan. Perhe ei enää jaksa edes kysellä että "mille sä naurat" kun vastaus on useimmiten hysteerisen tirskunnan välissä suupielestä lipsautettu "en millekkään".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on niin totta: vaikka kännissä on kivempaa kuin univajeisena, nauruherkkyys on samaa luokkaa.

   Poista
 5. Eilen nauratti "Minun suomalainen vaimoni", suosittelen kyllä kaikille ulkkareiden kanssa eläville - ja muillekin, sehän on aina niin kiva tietää, mitä muut meistä ajattelee. Ja tänään kyllä vähän nauratti, kun olisi pitänyt saada lapset päiväunille ja ne vain hyssytteli toisiaan piilossa pöydän alla. Mä luulen, että kaksosista kasvaa vitsikkäämpiä kuin yksösistä, kun niillä on aina kiitolinen yleisö läsnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hitsiläinen, mä en olekaan tätä kirjaa vielä lukenut, vaikka suunnitelmissa on ollut. Pitääkin yrittää kaivaa se jostain käsiini :)

   Poista
 6. Nyt naurattaa arkipäiväkomiikka (mm. komeasti väärin soittaminen nauhoituksessa) ja omat mokailut. Lisäksi naurattaa verbaalikomiikka ja elämän yleinen absurdius. Juurikin niitä asoita, joita kirjailija sanoi teoksestaan karsineensa: se, että elämä ja todellisuus on niin outoa, että jos jotain sellaista koittaisi keksiä tapahtuvan, ei kukaan usko.

  -Annu

  Sivusta huutelemalla kysyn vielä, että onko teillä jo tiedossa milloin ensi kesän Islannin reissut tulisivat myyntiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi ihan pian tulla; reissuja tulee kaksi. Toinen kesäkuun alkupuolelle ja toinen elokuun loppupuolelle. Olen jo jättänyt tarjoukset sisään, tällä hetkellä Saga-Matkat sorvaa päivämääriä ja laskee lopullista hintaa. Mainostan heti täällä blogin puolella, kun myynti alkaa ;)

   Poista
 7. Nauroin kovaa My Little Monster -sarjalle, vaikka samalla sarjan häiriintyneet piirteet kuten suurin piirtein sosiopaattiselta tuntuva toinen päählö ja epämääräisen väkivaltaiset tilanteet raivostuttavat. :D Alan epäille itsekin olevani vähän häiriintynyt, kun katson sarjaa vaikka sisäinen feministini kirkuu niissä ahdistavimmissa kohdissa.
  t. Laurrr
  lauraltapalaapinna at hotmail piste com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ihan uusi tuttavuus tämä sarja; pitänee vähän youtubettaa!

   Poista
 8. Mua naurattaa se, että kun pääsin just lopettamasta blogini, niin harvase päivä eteen tulee aiheita, joista voisin siellä vielä intohimolla kirjoitella. No en kirjoita. :D

  VastaaPoista
 9. Juuri naureskelin Aamulehden Viiville ja Wagnerille todeten, että se on naurattanut viime aikoina usein. Tänään nauroin myös ystävän kanssa joka oli löytänyt vuosien takaisen joululahjan anopiltaan. Levyllinen musiikkia anopin laulamana :D Ei ollut kuulemma kovinkaan usein soinut...

  VastaaPoista
 10. No nyt juuri ei naurata yhtään mikään; täysin kaoottisesta työtilanteesta johtuen hyvä kun jaksaa edes henkeä vetää. Supisen Säteelle olisi siis tilausta, josko se laukaisisi kohta kestostressiksi muuttuvan tilanteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh god, tsemppiä, kanssaihminen! Toivottavasti viikonloppuna ehdit levätä ees vähäsen; kunnon yöunet ainakin jeesaa stressitilanteeseen ees vähän. Ja tunti hyvää telkkariohjelmaa...

   Poista
 11. Mua naurattaa visio mun armaasta miehestäni juuri parhaillaan työpaikan tyhy-viikonlopun kahvakuula-tunnilla :D .

  Hän on tietysti super rakas ja ihana mutta anteeksi vaan, tää nauru ei hevillä lopu. Kaikki muut voi kuvitella entisen aktiiviurheilijan (fyysisesti ja psyykkisesti), nykyisen keski-ikää lähestyvän möhömahan (fyysisesti, se urheilijastatus on vielä vahvasti psyykkisesti läsnä) liian pieni t-paita (kiristää mahasta, isompia ei voi ostaa kun "ainahan oon tän kokoisia käyttänyt") päällä, askeleet sekaisin, hikoilemassa kuin pieni possu ja pää spinnaten villisti pitkin jumppasalin seiniä kelloa etsien.
  Otan lasillisen sille!

  -Jonsku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, muakin naurattais! Just kehotin tossa eilenillala, että mies lähtis joku päivä mun kanssa yhdessä sinne body pump -tunnille. Ois kivaa nähdä, miten vuori-sherpa jaksaisi vetää niitä kyykkysarjoja. Ehdotukseni ei tosin saanut ansaitsemaansa vastakaikua....

   Poista
 12. tällä hetkellä naurattaa eräs blogikirjoitus( ei tämä kuitenkaan) .. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hittolainen, linkkaapa tänne niin me muutkin päästään riemusta osalliseksi :D

   Poista
 13. Mua naurattaa se, kun vauvakuukausien aiheuttama univelka alkaa saamaan mitä oudompia ilmiöitä. Esim. en voi lukea esikoiselle kirjoja, kun luen ihan mitä sattuu ja me molemmat nauretaan niin, että ei siitä tule mitään. Mutta onpahan nauru ainakin herkässä.
  -SatuJ

  VastaaPoista
 14. Mua naurattaa, kun pojan saksalaisessa koulussa mua luultiin koulun oppilaaksi (olen 37 v.). Yläaste, mutta silti... :D
  Anna Maria

  VastaaPoista
 15. Mua naurattaa Fingerpori. Se vaan toimii! No ei ihan aina, mutta useimmiten.

  VastaaPoista
 16. kuulostaa hyvalta!
  Taalla naurattaa yha hieman paivani tarhantatina (ensimmainen pitkasta aikaa). Tyttareni ja paras ystavansa nahistelevat tarhan hiekkiksella linnaa rakentaessaan kuin 8-kymppinen pariskunta; "tassa on liukumaki, fiuuu" "eiku tahan tulee talo" (lapioi hiekkaa liukumaen paalle). Edellinen toistuu kymmenia kertoja, linna ei edisty, toinen kaivaa kuoppaa ja toinen tayttaa. "fiuuu!" "korkea talo", "fiuuu, kolme liukumakea! Jee!" "Tahan tulee talo, korrrkea talo", komppaa kaveri ja kolaa kaikki kolme liukumakea tayteen. Voi hyvaa paivaa, eiks tahan vois laittaa liukumaen ja talo voisi kohota tuohon, kysyn. Molemmat katsovat minua kuin idioottia ja jatkavat tarha-arkeologiaa, hiekka lentaa ja linnaksi aiottu komistus sailyy yhta litteana kuin mun toivevatsa. Mina lahdin pelastamaan pusikkoon pyöraillytta kaksivuotiasta kolmevuotiaan kurahanskat kadessa, oli nimittain kylma, mulla ei niilla.. ;)

  VastaaPoista
 17. Hehee, viime päivinä on naurattanut monikin asia! Töissä repeilin, kun lapset ihan pokkana kyselivät, onko Suomen kuningas jo kuollut. Äidin kanssa repeiltiin pahasti tietokoneella ollessa Windows8:n Freshpaint-sovelluksen tuulettimelle (hehee, se "maali" pitää ihan oikeesti kuivattaa siinä!!) ja nyt oon hihittänyt sun ja Katjan blogeille. :D

  VastaaPoista
 18. Ostettiin 2-v tenavalle kumppareita Cittarista, ja eka kumppari kulki kassahihnaa pitkin kohti kersaa. Kersan silmät pyöristyi ja se huokaisi haltioissaan: "ÄITI KIIIITOSS!!". Sit tuli kumppari nro 2, ja tenava meni totaalisen peanutseiksi: "TOINENKIN!!! KIIIITOSS!!". Vieressä kamojaan pakkaavaa leidiä nauratti suht paljon. Toivottavasti pygmi tajuaa nyt käyttäytyä, kun on saanut kokonaista kaksi saapasta... Niin, ja onn friikkikirjallisuuden enemmän kuin suuri fanittaja! ;)

  VastaaPoista
 19. Siis minä oon friikkikirjallisuuden fani, ei kersa :) Tai en oo ihan varma, miten esim. Paavo Pesusieni kategorioidaan.

  VastaaPoista
 20. Hih, naurattaa monikin asia, mutta erityisesti se, että kuopuksen osoittaessa virtahepoa se sanoo kyseistä elukkaa herpoksi! Sitten täytyy taas kysyä, että sanopa äidille mikä eläin tuo on, ja vastaukseksi kajahtaa HERPO! :D Hihii, elämän pieniä iloja :D

  -Sallis

  VastaaPoista
 21. Mua naurattaa ihmisten reaktiot tuoreeseen julkistettuun raskauteen. Mm mun isäni halusi sivistää että tiesitkö että siitäkin lapsesta 4 % on neanderdalilaista geeniperää. Sosiaalisesti taitamaton ja dokumentista innostunut on hassu yhdistelmä. Ihmiset on hassuja.

  VastaaPoista
 22. Tällä hetkellä naurattaa Solsidan-sarja ja anopin tietotekniikkataidot (Annettiin linkki ja salasana videon katsomiseen vimeosta, mutta se silti yritti laittaa sinne omaa facebook- ja sähköpostisalasanaa yms.). Arjessa naurattaa koomiset tilanteet kersojen kanssa. Mies yritti pestä 4 kk ikäisen vauvamme olemattomia hampaita, kun ne olisi pitänyt pestä taaperolta. Sanoi vaan, että katsoin että siinä se poika makaa lattialla suu auki :) Itsellä kävi vastaava, kun olin laittamassa taaperoa päiväunille parvekkeelle ja vauva oli kantorepussa. Siinä kiiressä piti vielä hakea vauvalle tutti ja työnsin sen sitten vahingossa taaperon suuhuun. Esikoinen vähän ihmetteli tuttia ja sille naurettiin monta kertaa :) Lisäksi ajattelin heti, kun näin naistenlehdessä tämän kirjan esittelyn, että tämä on luettava ja mulla ois synttäritkin lokakuun puolivälissä ;) T. penni

  VastaaPoista
 23. Nyt on erityisesti naurattanut omat jutut jotka on lohjennu juuri oikeaan kohtaan.

  Niin ja se, että katsoin lastenkanavalta ihan täpinöissäni my little pony-elokuvan...yksin ilman lapsia.

  VastaaPoista
 24. Viime aikoina ovat naurattaneet niin uudet kuin vanhatkin ystävät ja uudestaan löytyneet ystävät. On naurettu itsellemme, toisillemme ja vähän kaikelle. Mutta ainakin on naurettu, näin paljon ei ole tullut naurettua aikoihin. Kiitos siitä ihanien ystävien :)

  VastaaPoista
 25. Täällähän on ihan mahtavia vastauksia kaikilta. Ihanaa, kiitos kun olette jaksaneet kirjoitella. Näistä tulee itsellekin ihan superhyvä mieli :)

  VastaaPoista
 26. Minua naurattaa Porissa ilmestyvän Satakunnan Kansan uutinen 3.10.13:"......Reima työllistää kaikkiaan 180 ihmistä, joista sata Suomessa ja 45 Kankaanpäässä."

  VastaaPoista
 27. Mua on naurattanut yksi härski 7 kääpiötä ja Lumikki -vitsi niin kauan kun olen tämän lajien vitsit ymmärtänyt (kauaaan). Jokin siinä on hauska ja nyt naurattaa tietty jo se , että se vitsi edelleen naurattaa.

  VastaaPoista
 28. Äh, tää saattaa nyt tulla kahdesti, kun kone sekoili, mutta tulkoon.

  Mua naurattaa silloin tällöin työmatkan varrelle sattuva vanha mies, joka ajaa polkupyörällä mopokypärä päässä. Epäilen, että sillä saattaa olla jotain vika päässä, mikä tekee nauramisesta kamalaa, mutta en voi mitään, kun mua vaan naurattaa. Se on niin ufo näky.

  Korpikissa

  VastaaPoista
 29. Jos Supista naurattaa Community, niin vielä enemmän naurattaa It's Always Sunny in Philadelphia. Kun siihen niitten juttuun pääsee kiinni niin se on ihan törkeän hauska sarja. Se tuli ekana mieleen :).

  VastaaPoista
 30. Mua huvitti eilen stadin Rhodopuiston penkkin spreijattu/tussattu teksti" Pervo ratsupoliisi pidä hosut jalassa". Juurikin siis 'hosut'.

  VastaaPoista
 31. Nauran salaa South Parkille. Olen inhonnut sitä tähän päivään saakka, mutta nyt joutunut tutustumaan siihen duunin takia. Katson ja nauran sille salaa, koska kyllähän se nyt on aika nokkelaa satiiria!

  VastaaPoista
 32. Nauran jo valmiiksi kaverin ilmeelle kun huomenna annan sille synttärilahjaksi puolimetrisen kuivatun kalan.

  -Mira

  VastaaPoista
 33. Lupasin itselleni etten kirjoita mitään lapsijuttua, mut tää oli nyt pakko...

  Mun vanha kaveri oli tuoreen vaimonsa kanssa meillä käymässä ja mä keittelen kahvia ja kerron kuulumisia. Sitten sivusilmällä näen että mun taaperopoika ojentaa jotain meidän vieraille. Mun pornot sukkanauhat!! Apua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahahaha, tää menee niin samaan sarjaan niiden yöpöydän laatikoista löydettyjen surisevien ystävien kanssa :D

   Poista
 34. Naurattaa työkaverin härskit jutut ja vitsit. Oon yhtä alhaisella tasolla sen huumorintajun kanssa.

  VastaaPoista
 35. Skippaan arvonnan, kun kirjahyllyyn ei mahdu enää kirjoja, jos vaikka onnistaisikin, mutta kiitän muistutuksesta! Tykkäsin kovasti Supisen aiemmista ja nyt tämä uusin lähti juuri kirjastosta varaukseen.

  VastaaPoista
 36. Se, tilanne viikonlopulta, kun talossa hyörii viisi aikuista, joista kaksi on lähdössä viemään kahta lentokentälle puolen tunnin päästä ja se viides hiki hatussa valmistelee talon asuntonäyttöä, joka myös on puolen tunnin päästä. Kauhea säätö päällä; pakkausta, siivousta, onko se nyt siellä ja tämä täällä ja sitten se yksi reissuunlähtijä (porukan äitityyppi) kysyy vakavana "Onko kaikilla nyt.." ja lause ei jatkukaan "homma hallussa?", "oma tila siivottuna?" eikä "vatsa täynnä?", vaan "...Ikean kuvastot?". Vaikea selittää, mutta meinasin kuolla nauruun! Miksi KAIKILLA pitäisi yhtäkkiä olla IKEAN KUVASTO?

  VastaaPoista
 37. Maailma on friikkejä täynnä, onneksi. Www.passiveaggressivenotes.com

  VastaaPoista
 38. Hirveästi ei ole itseäni viime aikoina naurattanut paljoa mikään: vasen jalkani leikattiin syyskuun lopussa ja olen kävelykiellossa ainakin tämän kuun loppuun. Uloskaan ei oikein pääse.
  Siksi olen viihdyttänyt itseäni Pasan&Atpon kirjalla "Eniten v*tuttaa kaikki", jossa siis kerrotaan miten niin moni asia voi olla niin veemäinen. Ja monella asialla tarkoitetaan kirjassa siis kaikkea. Muutama aihealue on jopa kolahtanut omaan nilkkaan. :D (Ei tosin sen leikatun jalan nilkkaan, siihen sattuu muutenkin.)

  VastaaPoista
 39. Tällä hetkellä naurattaa oman 7v pojan eilinen toteamus, kun kiellettiin viheltämästä koko ajan: "Mä olen Suomen kansallisviheltäjä!" Että pitelen sitten korviani, meillä reenaa melkoinen mestari :) Lapsiperhe-arjessa kaivataan koko ajan lisää nauramista, että tänne vaan kirja, kyllä kelpais!

  VastaaPoista
 40. Höh, reissun takia missasin arvontadeadlinen, mutta laitetaan loppukevennyksenä tulemaan kuitenkin (huonoin) lempivitsini, joka on jaksanut naurattaa kohta jo pari vuosikymmentä: "Mikä on pyromaanin lempileffa?" "Lassie palaa kotiin". Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?