ätkiksen päiväkotiryhmän vanhempaintapaaminen pidettiin tänään aamulla. Mä en ole ihan varma, mitä suomalaisten päiväkotien vanhempainkokou...

Aamun menninkäissulkeiset

10.9.13 Satu Kommentteja: 9

Pätkiksen päiväkotiryhmän vanhempaintapaaminen pidettiin tänään aamulla. Mä en ole ihan varma, mitä suomalaisten päiväkotien vanhempainkokouksissa tapahtuu, mutta tämänaamuinen oli aika avartava kokemus. Ensimmäisenä asiana lastentarhanopettaja kertoi, että tämän vuoden teema ovat menninkäiset*. Tarhan ruokasaliin ahtautuneelle vanhempainryhmälle kerrottiin, että tänä syksynä 3-vuotiaiden ryhmässä luetaan paljon menninkäistarinoita, piirretään menninkäisiä ja otetaan ne mukaan myös liikunnallisissa harjoituksissa (?!). Menninkäisistä puhuttiin noin puoli tuntia, jonka jälkeen kaksi äänekkäintä kysyi yksityiskohtaisia tietoja siitä, mitä tarinoita tarkemmin ottaen luetaan ja miksi ruokalappua ei käytetä enää ihan joka aterialla. Lastentarhanmaikka lupasi lähettää listan menninkäissaduista sähköpostilla perjantai-iltapäivään mennessä. Se ruokalappuasia jäi vähän epäslväksi.

Tarinatunnilla. (Kiitos kuvasta, Minna Susanna)

*) Menninkäiset (toiselta nimeltään piilokansa) ovat islantilaisissa kansantarinoissa seikkailevia hahmoja, jotka näyttävät useimmiten aivan tavallisilta ihmisiltä (vähän kauneimmilta vain), mutta näyttäytyvät vain harvoille ja valituille. Menninkäiset toimivat yhteiskunnan moraalinvartijoina ja auttavat hyviksi katsomiaan tyyppejä ja aiheuttavat monennäköistä harmia kuolleista lampaista sairastuneisiin perheenjäseniin epämiellyttäviksi katsomilleen ihmisille. Piilokansan syntymästä on olemassa ainakin kaksi erilaista versiota. Ensimmäisen tarinan mukaan jumala ja saatana ottivat matsia jossain taivaan ja helvetin välillä. Lässyt enkelit menivät tietty jumalan puolelle, ja pirut pelasivat saatanan jengissä. Ne, jotka eivät osanneet valita pelipaitaa, manattiin menninkäisiksi maanpäälle.

Toisen tarinan mukaan Eeva ja Aatami saivat jumalan kylään, koska tämä halusi nähdä maailman ensimmäisen ihmisparin lapsikatraan. Eevaa oli laiskottanut ja hän oli jättänyt osan lapsistaan pesemättä ennen jumalan vierailua. Hädissään tämä alkumutsi oli piilottanut kuralätäkössä lätränneet tahmanaamat kaappiin. Jumala tietty arvasi, että Eeva yritti viilata linssiin. Rangaistukseksi kaikkivaltias lemppasi kaapissa piilotellut kakarat maan päälle piilokansaksi, ja ne alkoivat lisääntyä.


Ihmeellisintä tässä on se, että mä tiedän kaiken tämän.

9 kommenttia:

 1. Mä valitsen ykköstarinan, se on parempi. Kakkonen on taas niin mainio esimerkki siitä, että mies luuhaa jossakin oluella vaikka lapsia pitäisi pestä. Ihan hyvin voisi ojentaa vaimolle auttavan käden, ettei tarvitse noin ylimitoitettujen rangaistusten kohteeksi joutua.

  Kuulostaa muutenkin mahtavalta vanhempainillalta. Aamulta. Joltakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, nimenomaan! Noissa molemmissa stooreissa näkyy kristinuskon ja pakanallisuuden vastakkainasettelu, jälkimmäisessä vahvemmin (omenan haukkaaminen jne.)

   Poista
 2. Joo kylla toi toka tarina on vahan liian klassinen, hehe... :-) Katsoin TV-Kaistalta Ulkosuomalaisen Tarinan Islannissa asuvasta kielitieteilijasta ja kuulin ensimmaista kertaan tasta "piilokansa" nimikkeesta. Onko se tosiaan sama kuin menninkainen? Kielitieteilija oli sita mielta etta se on eri kuin maahinen, joka esiintyy suomalaisissa taruissa ja ma olen aina luullut maahista ja mennninkaista samaksi asiaksi. Valoa tahan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä kuvailluista tyypeistä käytetään Islannin kansantarinoissa ja islannin kielessä kahta eri nimitystä: huldufólk (kääntyy suomeksi melko kirjaimellisesti piilokansa) ja toisaalta álfur (jonka voi sitten kääntää menninkäiseksi tai miksei vaikka maahiseksi). Nimet esiintyy rinnakkain, mutta jotkut asioita tutkivat akateemikot diggaa enemmän tuosta huldufólk-nimestä.

   Mä en tunne suomalaisia kansantarinoita kovin hyvin, joten en valitettavasti osaa verrata suomalaista maahista ja islantilaista menninkäistä. :)

   Poista
 3. Hihi, kuulostaa tosi islantilaiselta. :) Meille kerrottiin eilen ranskalaisen koulun vanhempainillassa, että meidän luokka ei enää olekaan nimeltään TPS/PS vaan kilpikonnat. Sitä se kulttuurien yhteentörmäys teettää, 4 vuotta Suomessa on saanut ranskalaisen lastentarhanopettajan luopumaan virallisesta kirjainlyhenteestä söpöjen eläinten hyväksi. ;)

  VastaaPoista
 4. Hehee, meille kans tällaista menninkäismeininkiä päivähoitopaikkaan... Pakko yhtyä edelliseen sikäli, että tuollainen meininki kuulostaa todella islantilaiselta.

  Korpikissa

  VastaaPoista
 5. Hahaa, mahtavaa, meilla oli myös vanhalla päiväkodilla menninkäiset-aiheena viime "lukuvuosi". Oli muuten yleisömenestys, ainakin meidän pirpanaan uppos ne jutut.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?