Eroon niska- ja hartiasärystä?

"Diamonds are a girl's best friend." Hah. Valetta. Arvostan enemmän omaa tilaa, omaa rahaa ja hartioita, jotka eivät ole jumissa. Onneksi armas mieheni tuntee tarpeeni ja osti minulle viime viikonloppuna valmistujaislahjaksi parhaan mahdollisen esineen: työtuolin, jossa on mahdoton istua kasassa. Jokohan hartiajumi helpottaisi?

Etukeno mahdoton.

Olen viimeisten vuosien aikana kärsinyt jatkuvasta niska- ja hartiajumista. Syy on selvä: istun yli puolet hereilläoloajastani tietokoneen ääressä leuka pitkällä ja selkä kasassa. Ongelma paheni vuodenvaihteessa, kun otin loppukirin Mondon Islanti -matkaoppaan kirjoittamistyössä ja elin muutaman viikon käytännössä vain läppärin edessä istuen.

Tajusin päänupin kannattajalihasten onnettoman kunnon käydessäni tammikuussa kosmetologilla. Olisittepa nähneet hennon kosmetologin ilmeen, kun hän siroilla käsillään yritti hoidon päätteeksi tehdä minulle pienen niskahieronnan. Hih! Hän ei saanut käsiään hartioideni alle.  Siis anteeksi nyt, mutta eihän sun kaularanka liiku ollenkaan. Täähän on täys halko!

Kosmeteologin kommentin innoittamana hain lekurilta lähetteen fysioterapiaan. Kun kuudennen hoitokerran jälkeen makasin viileässä hoitohuoneessa vesihauteessa lämmitetyn hernepussin päällä ja tajusin maksavani joka minuutista noin euron, päättelin, että lämmin pyyhe hartioilla kotisohvalla tulee paljon halvemmaksi. Lyhytpinnainen kun olen, en jaksanut kokeilla uutta fysioterapeuttia, vaan jätin homman siihen.

Flickr/David Wright

Hieronta auttaa, mutta hyvää hierojaa on pirun vaikea löytää. Olen parin vuoden aikana käynyt kokeilemassa täällä Islannissa pariakymmentä eri hierojaa urheiluhierojista spa-hoitoihin, mutta turhaan. En ole löytänyt sellaista, joka ei sivele vaan hieroo niin että tuntuu. Helsingissä minulla on kaksi hyvää kontaktia. Työmatkalla ollessani käyn joko Kampissa Helsingin Urheiluhieronnassa Kata Sinisalolla tai Organic Spiritillä Anna Doepelilla (jälkimmäiseen tutustuin Vuoden mutsin juoksuhaasteen yhteydessä ja sain aikanaan yhden hoitokerran ilmaiseksi).  Molemmat naiset ovat siroja kuin kauriit, mutta ulkonäkö pettää. Voimaa löytyy pyydettäessä enemmän kuin yhdeltäkään tähän asti kokeilemaltani vakuumipakattua nakkia muistuttavalta bodarihierojalta. Aivan taivaallisia naisia.

Helsinkiin on kuitenkin vähän turhan kallista lähteä hierottavaksi kerran kuussa, eli ongelmalle on pakko löytyä joku ratkaisu kotioloissa. Joogaan kerran viikossa, venyttelen päivittäin ja yritän kävellä hartiat suorassa ja pää pystyssä. Mutta yksikin tunti huonossa työasennossa leuka pitkällä ja hartiat lysyssä läväyttää jumin takaisin. Pistän nyt pelimerkit tämän uuden tuolin varaan.

Olen kolmen päivän ajan käyttänyt tätä uutta polvi-istuntatuolia ja oloni tuntuu jo vähän paremmalta. Polvien nojatessa jalkatyynyyn on selkä pakko pitää suorassa, jos haluaa pysyä tuolin päällä. Jos nojaan liikaa eteenpäin, rämähdän alas ja saan qwerty-merkin otsaan. Jos yritän vääntäytyä perinteiseen työasentooni, kaadun ja lyön kuuppani lattiaan. Kerrastahan sen sitten muistaa.

Tunnisteet: ,