Puhelin piippaa.  Tekstiviesti vastaanotettu: Ehdittekö skypeen? Näin ulkomailla asuessa skype-videokeskustelut ovat tärkeä kanava yhte...

Soita mummille. Vinkit skypeen.

15.12.12 Satu Kommentteja: 17

Puhelin piippaa. Tekstiviesti vastaanotettu: Ehdittekö skypeen?

Näin ulkomailla asuessa skype-videokeskustelut ovat tärkeä kanava yhteydenpidossa ympäri maailmaa asuviin sukulaisiin. Etenkin Suomessa asuvalle omalle mutsilleni lapsenlapsen vilahtaminen tietokoneen ruudulla on kuulemma viikon kohokohta. Ymmärrettävästi. Harmi vaan, että lapsi useimmiten todellakin vain vilahtaa ruudulla. Kersa haluaa aina ensiksi nähdä mummin kissan. Kun kissa on katsottu, kolmivuotiaan kärsivällisyyttä on jäljellä noin 90 sekuntia.Kätevänä emäntänä olen hionut skype-strategiaa. Nämä vinkit toimivat meillä:

- Ajoita skype-keskustelu ruokailuhetkeen ja puhumisrauhan takaamiseksi tarjoile ruuaksi jotain, josta kersa tykkää. Laita tietokone/iPad/kännykkä vähintään metrin päähän maitolasista.
- Istuta lapsi lempiohjelman ääreen. Laita tietokone olohuoneen pöydälle. Mutta käännä tietokoneen kamera lapseen päin, sillä uskoisin että mummi on nähnyt annoksensa muumeja ja myyrää edellisen sukupolven kanssa. 
- Älä yritä Skype-keskustelua kun lapsi on väsynyt, sairas tai nälkäinen. Menee hampaiden kiristelyksi. 
- Muista aikaero. Ei kukaan halua herätä aamuneljältä seuraamaan pätkän aamupuuron syömistä. Paitsi ehkä mummit.

17 kommenttia:

 1. Jep, sama juttu, nain ulkosuomalaisena skype on kylla tarkea valine yhteydenpitoon. Meidan nappula on oppinut esiintymaan skypelle, tanssii ja riehuu kuin viimeista paivaa kun skypessa on katsojia. Jos tietsikka on kiinni, saattaa kersa silti puhua sille, hmmmm asiaa mummille vai tietokoneriippuvaisuutta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilla ipana kutsuu tietokonetta mummiksi. <3

   Poista
 2. Suomessakin asuville skype on hyva yhteydenpitovaline - kun meidan lapselta kysyy, missa mummu on, se taapertaa tietokoneen eteen ja alkaa osoittelemaan ruutua :) Mummulle myos naytetaan ruudun kautta kaikki uudet temput. Mummu myos laulaa pienen pienta veturia ruudun valityksella :D :D

  Itsekin olen todennut ruokailun hyvaksi rauhoittajaksi skype-puheluiden aikana. Nettikamerakin pysyy paikallaan kun tahmaiset tassut ovat banaanin tms kimpussa. Bonusta on myos se, etta kun lapsi on turvavoilla kiinni tuolissa, tietokoneen nappiskin saa olla rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessakin toimii hyvin, se on ihan totta. Meillä ja toisen puolen isovanhemmilla on about 250 kilsaa välimatkaa, joten Skype on loistava mahdollisuus paikata harvoja visiittejä. Meidän kolmevuotias saa puhelun ajaksi pari lelua, joita se haluaa juttelun lomassa esitellä mummille ja ukille. Usein mummi lukee sille iltasadunkin, kun pistää kirjan oman kameransa eteen niin, että muksu näkee kuvat. Hyvin toimii.

   Korpikissa

   Poista
  2. Joo ehdottomasti, toimii myös Suomessa. Vaikka sita asuisikin samassa maassa, eihän se tietenkään tarkoita, että asuttaisiin lähekkäin. Jos me asuttais Oulussa ja mutsi Helsingissä, me nähtäisiin varmaan ihan yhtä harvoin kuin nytkin, kun välimatkaa on muutaman kerran enemmän.

   Toi iltasatu on mainio idea! Laitan kokeiluun heti joululoman jälkeen :)

   Poista
 3. Hehe. TUttua. Meillä kyllä tuo yksivuotiaskin jaksaa jutella mummolle, on aina ihan innoissaan selittämässä ruudun edessä kun mummon pärstä pärähtää esiin. XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että tolla lapsella on mun adhd-luonne. Se jaksaa istua paikallaan tietsikan edessä minuutin, sitten se heittää voltin ja juoksee talon ympäri, käy taas moikkaamassa ja jatkaa sen jälkeen esitystään...

   Poista
 4. Meillä on Skype useamman kerran viikossa käytössä toisella puolella Suomea asuvien isovanhempien kanssa, sekä omien että miehen vanhempien. Allekirjoitan vinkit ja meillä nyt 3v. lapsen kanssa toimii myös piirtäminen ja muovailu skypettelyn aikaan. Pienemmän 1,5v kanssa mummo leikkii böö-leikkiä ja menee piiloon. Ja on myös opettanut lapset tietokoneen kautta lähettämään lentopusuja :) Kiitos Skypen, lasten ja isovanhempien välillä on tiivis yhteys ja kasvokkain nähdessä lapset eivät koskaan ole vierastaneet heitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on muuten ihan totta. Vaikka meilläkin kersa näkee mummin vain noin kolmesti vuodessa, se tunnistaa tyypin jo kaukaa :)

   Poista
 5. Vielä kun saisi mummovarmat ohjeet toiseenkin päähän... Nimim. monta tuntia etänä nettikameran käyttöä opettanut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon huomannut, että parasta on jos kamera on kiinteä osa läppäriä...

   Poista
 6. Sama homma taalla. Pikkumies ei suostu kuin vilahtamaan kameran eessa jos edes sitakaan. Namapa oli hyvia vinkkeja, kiitos!

  VastaaPoista
 7. Mun kolmivuotias teki juuri tänään ukkinsa ja mumminsa ikionnellisiksi esittämällä skypeitse Sveitsistä Suomeen kappaleet "Pikkuinen tonttu hyppeli näin" sekä "Soihdut sammuu". Mut yleensä saavat katsella lähinnä kiemurtelua, Pingun vaatimista ja pikkusiskon kiduttamista tämän kolmivuotiaan taholta. Ja aikaisemmin puhui lähinnä vain saksaa, mikä oli myös hiukka hankalaa. Eli tavallaan kiva kuulla, ettei se nyt muillakaan aina niin putkeen mene.

  VastaaPoista
 8. Mä käytän toisinan skypea lastenvahtina. Mummi toiseen päähän ja pygmit pöydän ääreen piirtämään tms. Itellä vartti aikaa vaikka siivota keittiö tai viikata pyykit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, mä oon käyttänyt joskus samaa täkyä. Että jutelkaa te, mä käyn sillä välin laittamassa astiat koneeseen / siivoamassa oksennuksen lattialta / vessassa / lukemassa päivän lehden etusivun.

   Poista

Mitä tuumaat?