Kauppiaan jouluähky

Ensin disclaimer. Lupaan, että tämä on viimeinen joulua ja kauppiaan elämää käsittelevä avaukseni vähään aikaan :)

Ronald Reagan sends out smokesMutta kun joulu on täysi järjettömyys.

Valtaosa suomalaisista on kanssani samaa mieltä: suomalaisen joulututkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta pitää joulunviettoa liian kulutuskeskeisenä. Saman tutkimuksen mukaan keskimääräinen suomalainen käyttää kuitenkin 400 euroa joulukoristeisiin, jouluruokaan ja lahjoihin. Aivan sama mitä klassiset mikrotalousteoriat olettavat, kuluttajat eivät todellakaan toimi täydessä ymmärryksessä.

Mulla ei ole tilastotietoa islantilaisten joulukulutuksesta, mutta vietettyjäni satoja tunteja kassakoneen takana väittäisin, että ei se ainakaan suomalaisen alle jää.

Kauppiaan (tai ainakaan tämän kauppiaan) näkökulmasta kaupallinen joulu ei sitten ollutkaan pelkästään iloista aikaa. Siihen mahtui myös aika paljon raadollista paskaa.

Esimerkiksi se, kun suuri osa viimeisten joulumyyntituntien asiakkaista jakoi ostoksiaan kahden kortin ja käteisen kesken. Otin monta lahjakassia syrjään, kun millään kortilla ei ollutkaan yhtään katetta. Osa jätti noutamatta ostoksensa, osa juoksi jostain hakemassa käteistä ja palasi maksamaan lahjahankinnat vielä jouluaattoaamuna. Tsiisus.

Kun jakaa noin kolmenkymmenen euron ostosta kolmelle eri kortille, tekisi mieli sanoa, että älä hyvä ihminen osta. Mene kotiin keittämään kahvit ja rauhoitu. Säästä se kolmekympinen ja maksa vaikka puhelinlasku ajoissa joulun jälkeen. Samaan aikaan tekisi toisaalta mieli sanoa, että osta vielä toinen. Että saadaan ilman huolia tilata lisää tavaraa keväällä, joulumainokset maksettua ajallaan ja kaikille kohtuullinen palkka. En kuitenkaan sanonut mitään, vaan vingutin asiakkaan visaa ja toivotin hyvät joulut.

Vaikka en edes myy mitään Kauko-Aasiasta Eurooppaan lentokoneella roudattavaa muovipaskaa (paitsi niitä saamarin muumipehmoleluja), asiakkaiden kulutushulluudesta kumpuavat tunteet ovat ristiriitaiset. Miksi ihmiset ostavat jouluna roinaa, vaikka suurin osa tietää sen olevan täysin älytöntä eikä kaikilla ole siihen edes varaa?

Koko show'n älyttömyyden kruunaa se, että lahjan arvo on lahjan saajan näkökulmasta paljon pienempi kuin antajan näkökulmasta. Joululahjojen vaihdannassa siis hävitetään rahaa. Talsan Jan Hurrin kiinnostavassa joululahja-analyysissa todettiin, että joululahjojen antajat maksavat noin 20 % korkeamman hinnan kuin mitä lahjoilla on lahjan saajien mielestä arvoa. Saajan 100 euroa on antajan 120 euroa. Tämän mallin mukaan Suomessakin joululahjoista maksetaan ylimääräistä 270 miljoonaa euroa. 270 000 000 euroa.

Tehokkainta rahan käyttöä ja lahjan saajan tyytyväisyyden maksimointia edustaisikin pukinkontissa lahjakortti.

Itse sain äidiltä lahjaksi uusimman Sofi Oksasen ja Harry Holen. Anopilta sain hierontalahjakortin ja viikonlopun maaseutuhotelliin. Miehen kanssa emme sovitusti ostaneet toisillemme mitään lahjoja. Sain läheisiltä asioita, joita olisin itsekin hankkinut. Kaukaisemmat sukulaiset tekivät sen, mitä kaukaiset sukulaiset aina. Käärivät paperiin jotain skeidaa, koska tapana on. Tänä vuonna tuli Kiinassa valmistettuja vaaleanpunaisia astiapyyhkeitä. "Nice."

Olisi kiva kuulla, mikä oli teidän joulun järkevin lahja? Saajana tai antajana.

Kuva: Flicr/X Ray Delta One

Tunnisteet: , ,