Ukot, kotiin sieltä!

Katainen haluaa kotiäidit töihin. Olen Kataisen kanssa samaa mieltä.

Mun mielestä ongelma ei ole siinä, että laiskottelevat mutsit eivät viitsi mennä töihin. (Sanoo eräs, jonka mielestä äänekäs päivä töissä on stressittömämpi kuin äänekäs päivä kotona lapsen kanssa.) Ongelma on siinä, että isät eivät jää kotiin.

Äitien on aivan mahdollista saada molemmat: sekä kiva työura että kivat lapset. Tässä kuviossa tarvitaan myös kiva isä. Jos äiti haluaa lapsen saamisen jälkeen palata töihin, eikä vuoden ikäistä halua laittaa vielä tarhaan tai ei ole hoitopaikkoja vapaana, täytyisi isän jäädä osaksi aikaa kotiin. Mutta kun eivät perkeleet jää. Kelatkaa nyt, että mun ikäisistä, perhevapaalla olevista ekonomeista alle promille on miehiä! Älyvapaata.

Aina ei porkkanat auta. Isät pitäisi pakottaa isyysvapaalle. Jos iseille korvamerkitään X määrä kuukausia isyysvapaata, jota ei voi siirtää äidin nimiin, johan alkaisi hiekkalaatikoilla hengata kaksilahkeisiakin. Oleellisinta tässä on minusta se, että samaan aikaan kun ohjataan isät isyysvapaalle ymmärretään myös erilaisten perheiden erilaiset tarpeet. Että se systeemikin joustaa. Katainen ehdottaa yhdeksi ratkaisuksi osa-aikatöitä. Töiden vastaanottamisen pitäisi hyödyttää silloin rahallisesti - kannustinloukku napsahtaa kivasti varpaille, jos yksikin työpäivä viikossa leikkaa sosiaalitukia.

Roosters

Meillä systeemi jousti hyvin. Koska olen yrittäjä enkä työllistä ketään muuta kuin itseni, voin aika vapaasti päättää, mitä teen ja milloin. Olin kolme kuukautta lapsen syntymän jälkeen kotona. Sen jälkeen aloin tehdä puolikkaita työpäiviä miehen jäädessä kotiin (avainsanat: rintapumppu, tuttipullot, korvikkeet). Seitsemän kuukauden kohdalla lapsi meni täyspäivähoitoon anopille. Ne on ihan parhaat kaverit edelleen. 1,5-vuotiaana lapsi aloitti Reykjavikin kaupungin päiväkodissa.

Täällä Islannissa sekä naiset että miehet saavat molemmat 3 kk vanhempainvapaata ja sen lisäksi vanhemmat saavat jakaa keskenään 3 kk kuten haluaavat. Vapaita ole pakko pitää tiettynä kellonaikana. Vapaan voi pitää esimerkiksi "puoliteholla", jolloin jompi kumpi vanhemmista voi olla vaikka 12 kk perhevapaalla tehden 2,5-päiväistä työviikkoa. Vapaalta maksettava korvaus määräytyy ennen raskautta tienatun palkkatason mukaan.

Miesten potkiminen perhevapaalle ei ole mikään vihaisen naisen agenda. Siitä hyötyisivät ihan kaikki:

- Naiset eivät tipahtaisi työelämän ulkopuolelle. Työmarkkinatilanne olisi tasapuolisempi naisille ja miehille.
- Miehet eivät tipahtaisi perhe-elämän ulkopuolelle. Miksi esimerkiksi avioeroissa lapset aika usein jäävät äidille? Isä voi olla lapselle aivan yhtä läheinen vanhempi kuin äitikin. Mutta se tietysti edellyttää sitä,  että isä viettää lapsen kanssa aikaa muulloinkin kun lauantai-iltapäivisin.
- Lapset saisivat viettää arkea molempien vanhempiensa seurassa.
- Työnantajan ei tarvitsisi miettiä, onko Mirkku 30 v. perhevapaiden kannalta riskisempi palkattava kuin Matti 35 v. Kumpikin voi lisääntyä.

Viikonvaihteen Hesarissa oli muuten ihana juttu vanhempainvapaista isän näkökulmasta kirjoitettuna. Suosittelen.

Suosittelen myös työnvälityspalvelu Mamworkia - vaikkapa niiden osa-aikatöiden hakemiseen!

Kuva: Flickr/Kristene Paulus

Tunnisteet: