Mun duunit

30554613~John-Bull-Cooking-Housewives-UK-1950-PostersHesarissa uutisoitiin tänään siitä, kuinka vanhempainvapailta työelämään palaavien työsuhdeturva kaipaisi parannusta. Suomessahan työoikeuden mukaan vaipanvaihtopöydän äärestä päätteen ääreen siirtyvillä on oikeus palata omaan entiseen työhön. Jutun mukaan Ekonomi- ja Tradenomiliittojen vanhempainvapailta palailevat jäsenet kuitenkin soittelevat liittoon tasaisin väliajoin: omaa toimenkuvaa ei töihin palatessa enää ole tai  joku muu tekee nykyään "omat vanhat" työt.

Perusidea on hyvä: vanhempainvapaalta töihin palaavaa ei saa syrjiä. Mutta mutta. Onko oikeasti mitenkään mahdollista, että töihin palaavaa voisi odottaa samat tehtävät kuin kolme vuotta sitten perjantaina, kun vanhempainvapaalle lähtevä sulki pöytäkoneestaan virran viimeisen kerran? Työnantajallahan saattaa olla uusi strategia, uusia omistajia, uusia palveluja ja joku eurokriisin poikanenkin on tod.näk. heittänyt soppaan omat mausteensa. Veikkaan, että aika monella muullakin saman lafkan tyypillä on työnkuva mennyt uusiksi kolmen vuoden aikana. Tiimi, esimies ja vastuualue ovat voineet vaihtua useampaan kertaan.

Työsuhdeturvan parantaminen ampuisi tasa-arvoa jalkaan. Ei tarvitse kuin vilkaista paria tilastoa. Valtaosa vanhempainvapaan pitäjistä on naisia. Esimerkiksi Ekonomiliiton jäsenistä viime vuonna perhevapailla oli 1 228 naista ja 8 miestä, kertoo SEFE. Siis isosti alle prosentin!

Jos vanhempainvapaalta työelämään palaavien (siis pääasiassa naisten) työsuhdeturvaa aiotaan parantaa, on näiden potentiaalisen vanhempainvapaalaisen (siis pari-kolmikymppisten naisten) palkkaaminen vakituiseen työsuhteeseen työnantajan näkökulmasta entistä riskisempää. Että mitä jos ihan ensiksi koitettaisiin saada ne faijatkin vanhempainvapaalle?

Tässä kohtaa on kai viisasta huomauttaa, että mä en ole koskaan ollut työsuhteessa. Työhistoriani on omasta tahdostani täynnä erimuotoisia ja keskenään erimittaisia projekteja. Vakituisen työntekijän rooli on mulle vieras. Siksi olisikin kiva kuulla, että mitä mieltä te olette?

Kuva: Flickr/hosewives

Tunnisteet: