Mutsin taloyhtiön takana on pieni metsikkö. Metsikön takaa nousee ABC:n valkoinen peukku. Se on kuin voitonlippu - pilkahdus valoa vuorokau...

10 syytä rakastaa ABC:tä

24.7.12 Satu Kommentteja: 32

Mutsin taloyhtiön takana on pieni metsikkö. Metsikön takaa nousee ABC:n valkoinen peukku. Se on kuin voitonlippu - pilkahdus valoa vuorokauden jokaisena tuntina.

Vaihtelun vuoksi siirsin toimiston äidin keittiöstä S-ryhmän ravitsemusliikkeen kulmapöytään. Loistoratkaisu. Kirja valmistuu saletisti ennen kuin Suomi eroaa eurosta.

Inspiraatiota hakiessa listasin 10 syytä rakastaa ABC:tä. Te siellä S-ryhmän ketjuohjauksessa voitte vapaasti käyttää näitä ideoita syksyn seuraavassa ideariihessä. Kiva, jos muistaisitte vaikka lahjakortilla! Sen voi jättää tänne Korian ABC:n kassalle allekirjoittaneen nimellä.


1. Hiljaisuus. Kello 14 iltapäivällä täällä on hiljaista. Muumit ei pahuaa telkkarissa eikä kukaan murusta ruisleipää näppikselle.
2. Työpöytä on vastapyyhitty.
3. Kylmää Kuivaa omenaa hintaan 4,50.
4. Täydelliset, melko pehmeät tuolit. Ei satu perseeseen, eikä liiallinen mukavuus nuukahduta.
5. Täydellinen valaistus. Himmeähkö (ei satu päähän), mutta riittävä (näkee kirjoittaa).
6. Naapuripöydissä istuvien varhaiskeski-ikäisten keskusteluista saisi aineksia Hotakaisen kynää väkevämpään dialogiin. Harmi, että en kirjoita fiktiota.
7. Naapuripöytien lapsiperheiden sananvaihdosta (lue: lomailun riemusta) saa ilmaisuvoimaista materiaalia. Onneksi kirjoitan äitikirjaa.
8. 24/7-aukiolon luoma turvallisuudentunne. Liukuovet imaisevat kulkijan turvaan kelloon, vaatetukseen tai kulkupeliin katsomatta.
9. Kylttien luoma varmuus. Luo jämäkkyyttä olemiseen, kun tietää miten pitää toimia. Kassa. Aloita tästä. Astioiden palautus, kiitos. Noutpöytä Puffet. ABC Pizzat. Take away -piste. Ei tarvitse käyttää aikaa sen miettimiseen, onko pöytiintarjoilu tai mitä eroa on luomuspelttileivällä ja vegaanikierukalla.
10. Lähiruoka. Jos kaikki menee näppiksen ääressä pieleen, alle kahdenkymmenen metrin päästä saa kanelipullaa. Ja tänään on tarjouksessa viineri+kahvi alle 3 euron! Kysynpä vaan, että vaihtaisitko sen 3/4 latteen?

32 kommenttia:

 1. 11. syy rakastaa ABC:ta:

  Jos matkustaa vauvan kanssa, tietää, että ABC:lla on hyvät tilat vaihtaa vaippa. Pysähdyttiin kerran sellaisessa suloisessa pikkukahvilassa (mitä kaiken maailman hipsterit varmasti rakastaisivat) ja kas, tulikin kakka (vauvalle, ei onneksi mulle, hah). Eipä ollut kunnon paikkaa missä vaihtaa vaippa rimpuilevalle kakkapyllylle. No, jotenkin saatiin vauva kuiviin vaippoihin ja matka jatkui. Seuraavalla kerralla pysähdytään kyllä ABC:lla, prkl. (Siel on pullatkin parempia.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hm, tajusin just et ois ehkä pitäny kirjoittaa ABC:llä ja ABC:tä eikä ABC:lla ja ABC:ta. Noh.

   Poista
  2. Vauvan kanssa matkustaneena allekirjoitan kanssasi syyn 11! Kun on tarve saada kuppi kahvia ja vauvalle uus vaippa ja pian takaisin tien päälle, otan sen tilavan vauvahuoneen ja lievästi pahan suodatinkahvin kuin ahtaan vaipanvaihtotilan ja vähän paremman suodatinkahvin.

   Jos taas valitsen kivaa illallisravintolaa, menen SeaHorseen ja kestän sen puolikkaan neliön kokoisen vessan, vaikka Rossossa olisi miten iso baby-/pyörätuolihuoneisto.

   Vokaalien suhteen älä huoli; pilkunviilaajat antanevat anteeksi ;-)

   Poista
 2. Miten ne vauvan kanssa matkustaneet ovat ikinä voineet pärjätä silloin kun ei ollut ABC:tä... Kersat on varmaan saaneet napottaa takapenkillä märissä vaipoissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe. No niinhän se varmaan oli.

   Onnneksi sinne ABClle ei tosiaan ole kenenkään pakko mennä; vaipat voi vaihtaa vaikka takapenkillä.

   Poista
 3. ABC ON PEEVELISTÄ!

  Minua ärsyttää suoraan sanottuna, että nuo rumat ABC:t nielevät alleen pienet tienvarsihuoltoasemat ja fiilikset - oli ne vessat miten pieniä hyvänsä (kyllä nyt yhden kakkavaipan vaihtaa vaikka päällään seisoin - sori ja kyllä, minulla on kaksi (2) pientä lasta, joille olen vaihtanut kakkavaipan vauva sylissäni, ei käyny kuinkaan). Minä en halua, että joka ikinen huoltsikka on ABC. Ihan tämmöstä vaan. Mulle ei varmaan tule lahjakorttia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en minäkään halua, että jokaikinen huoltsikka on ABC. Kyllä ne pienet, mielellään vesistöjen äärellä sijaitsevat pienet luomukorvapuustikahvilat ovat paljon kivempia. Mutta jos sellaista ei ole kädenulottuvilla, niin... Kyllä mä mielelläni menen tohon naapurin ABC:lle nauttimaan iltapäiväkaljan, kuin otan auton alle ja ajan 4 kilsaa seuraavalle hirsimökkigrillille.

   On ihan totta, että ABC-komplekseja on aivan liikaa. Jokainen kuluttaja voi tietysti äänestää jaloillaan menemällä muualle. Koska tarjonta on niin ylivaltaista, kysynnällä vaikuttaminen on vaikeaa. (Sama kuvio toistuu suomalaisessa päivittäistavarakaupassa.) Tarjontaankin voi vaikuttaa. Syy ABC-asemien suureen määrään on melko pitkälle rakennuslupahärdellissä. Jos todella inhotte ABC-asemia, ottakaa selvää ketkä rakennuslupa-asioista teidän huudeillanne päättävät, äänestäkää kunnallisvaaleissa ja pitäkää asiasta meteliä kotikunnassanne.

   Poista
  2. Taivutuksesta ehkä viis, mutta huomautan, että ABC ei ole huoltsikka, kuten olen ABC:n kassalta saanut tietooni. Siellä ei nimittäin huolleta mitään. Ne on "liikenneasemia".

   Mä muuten kerran ostin ABC:lta latten. Menin esittelemään juomaani kassalle ja ystävällisesti pohdin, että koneesta on varmaan kahvi loppu. Ei ollut.

   Poista
  3. Mun sisko tilasi tänään cappuccinon. OMG! Se oli kuin vettä, jossa oli uitettu kahvipapuja. Jos jotain olen viime vuosina oppinut niin sen, että pubissa ei koskaan tilata cocktaileja, eikä liikenneasemilla espressopohjaisia erikoiskahveja. Pysytään perusasioissa. ;)

   Poista
 4. ABC:t... ne on kamalia! Isolla asemalla yksi ainoa (joskin tilava) lastenhoitohuone ja siellä koko liikenneaseman ainoa potta! Se on pitkä aika, kun jonottaa kärvistelevän parivuotiaan kanssa sitä, että joku mamma saa vaipan vaihdettua ja pahimmassa tapauksessa vielä imettääkin siellä.

  Onneksi on Patalahti niin että pystytään sukulaisissa käydessä ABC:t väistämään. Erityisen äkäinen olen Orituvan pilaamisesta. Ja Hirvaskankaan. Ulkopuolelta Oritupa näyttää vielä kivalta, mutta sisältä se on ruma ja ankea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei tarvitse enää imettää.... :)

   Poista
  2. Täältä muuten löytyy vaihtoehtoja ABC:lle https://www.facebook.com/vaihtoehtoabclle/info

   Poista
  3. Kiitos!

   Se ei kyllä paljoa auta, ettei itse imetä, jos tarvitsee sitä pottaa lastenhoitohuoneesta, jonka on joku imettäjä varannut. Monissa muissa paikoissa pottia löytyy myös vessoista, mutta ei ABC:llä.

   Poista
 5. Kahdessa kulttuurissa7/25/2012 6:36 ap.

  Uh, mä olin just tulossa kirjoittapaan, että apsilta ei saa mitään kahvia, mutta onneks joku oli kerennyt jo ensin. ABC:n kahvi (normikahvi, cappucino, latte, what ever) ei ole kahvia, vaan jotain myrkkyä, jota kahvina juotetaan. Pahempaa en ole saanut missään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä saanut aivan kaameaa kuraa myös S-mafiaan kuulumattomilta taukopaikoilta. Yleensä syy on siinä, että kahvilaitteita ei pestä tarpeeksi usein ja muutaman tunnin kannussa seisoneen "kahvin" jämät kaadetaan vastakeitetyn kahvin sekaan... hrrr...

   Poista
  2. Kahdessa kulttuurissa7/26/2012 11:34 ap.

   Kahvinjämien kaatamista tuoreen sekaan tapahtuu muuallakin. Viimeksi henkilöstöravintolassa. Pyysin saada tuoretta kahvia, kun pannun pohjalla oli sormenpaksuudelta vanhaa eltaantuneelle tuoksahtavaa kahvia ja takana näkyi pannullinen tuoretta. Myyjätypy sanoi iloisesti, joo pieni hetki ja en ehtinyt kissaa sanoa, kun se oli hulauttanut ne jämät sinne täyteen pannuun. En järkytykseltäni kyennyt sanomaan sanaakaan.

   Apsien kahvi on kyllä varmaan tuoretta, mutta ei yhtään mun makuuni. Liian laihaa ja yksinkertaisesti pahaa. Mut mä olenkin kyllä tosi nirso kahvin suhteen :D

   Poista
 6. Hmm... ABC :D Sillä on kyllä ihan hyvä konsepti, ja varmaan paikkansa Suomen valtateiden varrella, mutta vähän tosiaan alkaa jo nyppimään kun ne jyrää alleen ihan liikaa muita asemia. En tosin tiedä onko tästä syyttäminen pelkästään ABC:tä, vai myös niitä muita, koska monesti kun menet johonkin muualle, valikoimat/laatu/tilat ei ole edes sitä mitä saat ABC:llä... Kyllä mäkin sit monesti menen sinne ABC:lle (varsinkin jos on yhtään kiire) kun tiedän että sieltä ainakin saan sen burgerin/pizzan/pullan (kun en edes juo kahvia ja pussitee on melko tasalaatuista missä tahansa).

  Vielä tässä kotikulmillakin ABC tökkäs oman asemansa lähemmäs kuin missä Nesteen asema oli, ja kun sitä puuttuvaa ruoka-ainesta lähdet ostamaan kello 22 illalla, niin tulee siihen lähempään pisteeseen mentyä. Eli vaikka ABC on hieman kyseenalainen, en tiedä onko mulla silti oikeutta haukkua sitä :D

  -Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Välillä on pakko olla matkankin päällä nopea ja kärsimätön - ja silloin menen ABC;lle...

   Poista
 7. Apseissa on kyllä omat hyvät puolensa, mutta mua kanssa kyllästyttää kertakaikkisesti niiden ylivalta. Mikkelissä on jo kaksi "liikenneasemaa" ja kolmatta jo suunnitellaan... Eiköhän jo riittäisi... Erityisesti mua nyppii "liikenneasemien" bensanhinnoittelu, josta olen joskus kirjoittanutkin blogissani (http://ellinploki.blogspot.fi/2012/05/s-ryhman-typera-toimintamalli.html)

  VastaaPoista
 8. Niin... Olisiko niitä ABC-liikenneasemia niin paljon, jos jengi ei kävisi niissä? Kierrettiin viime kesänä Suomi autolla (reilu 5000 km tuli mittariin) ja tavoite oli välttää ABC:t. Reissussa oltiin yhteensä 24 päivää ja muistaakseni selvisimme länsirannikkoa Lappiin ja Lapista itärajaa myöden takaisin Järvisuomeen, kunnes iski pakko eteen. Muita asemia ei vaan löytynyt ja pissalle piti päästä. Ostimme jätskit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on minusta kiinnostava kysymys! Jos iso massa päättäisi yhtäaikaisesti, että ABC:lle ei mennä, lappu menisi luukulle. Markkinatalouden perusoletushan on, että kysyntä määrää tarjonnan. Paitsi että olen lakannut uskomasta tuohon ajat sitten. Yleensä suuri asiakasmassa hankkii sitä, mitä on eniten ja näkyvimmin tarjolla. Jos tarjoajia on monia - kuten vaikka kesäisellä torilla mansikanmyyjiä - kysynnän vaikutus tarjontaan, kuten hintaan, on suurempi.

   Poista
  2. Aamen, minä olen tullut samaan päätelmään, ryhmäajattelu on maailman kirous!

   Poista
 9. ABC:t jyrää joo alleen muita asemia. Mutta kun ne alkavat pienemmillä paikkakunnilla jyrätä alleen myös paikkakunnan keskustan! Rakennetaan ABC:tä varten hullun kokoinen liikehuoneisto, johon sitten keskitetään myös suunnilleen kaikki kaupat joita paikkakunnalla on. Ei oikein voida puhua valinnanvapaudesta. Eikä persoonallisuudesta. "Tervetuloa paikkakunnalle, meidän keskusta on tässä ABC:llä."

  Tuo Maeven kysymys, että olisiko niitä ABC-asemia niin paljon, jos porukka ei niissä kävisi, on kyllä hyvä kysymys. Mutta toisaalta voi myös kysyä, kävisikö niissä niin paljon väkeä, jos järkeviä vaihtoehtoja olisi. ABC-asemia on jo niin paljon, että luultavasti se "seuraava paikka", jolla on sovittu pysähdyttäväksi, on ABC. Ja toisekseen ABC:ksi on muutettu paljon sellaisia paikkoja, joissa ihmiset ovat tottuneet pysähtymään (kuten se Oritupa tai Hirvaskangas), ja totunnaisia tapoja ja perinteitä ei niin vain muutetakaan! Ja tuo Satun kuvaus turvallisuudesta ja varmuudesta ja muusta on kolmas asia. Niillä on hyvä suunnittelu- ja markkinointiosasto. Saavat ihmiset uskomaan, että on kotoisaa ja turvallista ja varmaa. Lisäksi se ainakin aikaisemmin oli olevinaan jotenkin trendikästä, en tiedä onko vielä.

  Hyvin ovat siis korttinsa pelanneet. Ei vain miellytä minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiketoimintamalli on eittämättä tehokas.

   Poista
 10. Musta tämä oli hyvä kirjoitus. Siis en edes ajatellut että Satu ihan oikeasti fanittaa ABC:tä, ymmärsin tämän tekstin aika huumorimielellä kirjoitetuksi. Tässä on vaan nähty jotain hyvää ja kaunista näissä ankeissa ABC-asemissa, joita metsän keskeltä löytyy. Tuskin Satu edes kaipaa "kylttien luomaa varmuutta" ja "jämäkkyyttä olemiseen" ihan hillittömästi - tämä oli musta vaan hauska huomio ABCmäisyydestä. Itsekin rakastan ihania mummon hirsimökkikahviloita paljon enemmän kuin ABC:tä, mutta ABC-huoltsikoissa on silti ihana Suomi-meininki, jota on ihanaa fiilistellä silloin tällöin. En tajua, miksi ABC herättää ihmisissä niin isoja tunnereaktioita, kuten näkyy esim. Virpi Salmen hauskan kolumnin kommenteista http://www.hs.fi/elama/Huoltoasemat+pahan+suurl%C3%A4hettil%C3%A4%C3%A4t/a1305583975756

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä ABC:n suomalaisuus vetoaa ulkosuomalaisen sydämeen :-)

   Poista
 11. No ei niiltä muiltakaan huoltoasemilta mitään huoltoa juuri enää saa. Ehkä jostain maalta kyllä, mutta ei kaupungeista. Kerran menin suuren kaupungin Shellille pyytämään jotain työkaluja polkupyörän kumin paikkausta varten. Sain "huoltoaseman" kaikki työkalut. Niitä oli kolme. Joku ruuvimeisseli, jakari ja jotkut pihdit. Että silleen.

  ABC:llä pidän erityisesti siitä, että niiden vessatiloissa ei ole yleensä ovia, vaan käsienpesun jälkeen voi poistua tiloista koskematta ovenkahvoihin. ;) Soisin tämän konseptin kotiutuvan kaikkialle. Muuten en kyllä pidä S-ryhmän ylivallasta ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauheen kätevä muuten toi ruuvimeisseli pyörän kumin paikkauksessa...

   Poista
 12. Jee! Korian absi! Toiminu faijan toimistona jo silloin ku se oli semmonen piskuinen esso :D

  VastaaPoista
 13. Kun on kerran vaihtanut vauvan vaipan ns. tienvarsikuppilassa, jonka vessa ei ole kooltaan edes kahta neliöä ja jossa hoitopöytä on vessanpöntön päälle nostettava erittäin hutera, pyykkitelineen tapainen härpäke, niin kyllähän se ABC tarjoaa siihen nähden luksusta. Koskaan ei ole ABC:llä tarvinnut pelätä, että lapsi putoaa hoitopöydän läpi.
  Korpikissa

  VastaaPoista
 14. Mullakin on ollut jo pitkään periaattena kannattaa muita "liikenneasemia" (esim. ruokalista on ABC:llä melko tylsä) mutta kesälomareissulla pysähdyttiin ABC:lle "kun siellä on varmaan helppoa lapsen kanssa"... Toisin kävi... Syöttötuolit oli todella likaisia ja tahmaisia ja vaipanvaihtohuone oli niin likainen, että vaihdoin vaipan kuitenkin vessanpöntöllä istuen... Leikkipaikkakin oli jotenkin...likainen. Ja ruoka...olisi voinut olla parempaakin. Paluumatkalla pysähdyttiin muualla...

  VastaaPoista
 15. Mua ei ABC:issä pänni oikeastaan mikään muu kuin se, että se logo on niin törkeän ruma. Peukuttava käsi on jo muutenkin hämmästyttävän typerä idea, mutta että vielä sen värinen.

  Paitsi että allekirjoitan kyllä myös ton, mitä joku ylempänä sanoi, että ABC:t on jostain syystä aina tosi likaisen oloisia. En myönnä missään muissa tilanteissa olevani pätkääkään bakteerikammoinen, mutta ABC:illä on tullut noteerattua se ja riemuittua siitä, ettei vessoissa tosiaan ole ovenkahvoja.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?