On ehdottomasti räsymatto. Se on nerokas tuote, joka tekee roskista designia. Kaatopaikalle kärräämisen sijasta rievut ja risat kankaat s...

Paras suomalainen keksintö

20.6.12 Satu Kommentteja: 34

On ehdottomasti räsymatto. Se on nerokas tuote, joka tekee roskista designia.

Kaatopaikalle kärräämisen sijasta rievut ja risat kankaat saavat elinkaaren jatketta pitkäikäisinä mattoina.  Ja minkälaisina mattoina! Eihän näitä voi katsoa hymyilemättä.Mummoni oli ahkera matonkutoja. Muistan vieläkin ne nurkkia kuormittaneet mustat jätesäkit, jotka olivat täynnä "potentiaalista räsymattoa". Tein niistä kerran itselleni peruukin.

Tänä kesänä eksyin takaisin räsymattoideologian pariin, kun otimme kiskalle myyntiin Kokemäen kudonnan mattoja. Eilen yhdysvaltalainen valokuvataitelija osti makuuhuoneeseensa yhden kirjavan. Tänään keski-ikäinen norjalainen pariskunta hankki eteishalliinsa toisen. Kunhan saamme vielä muutaman myytyä, lupaan ostaa itsellenikin yhden.

Räsymattojen lisäksi hotsitan yksinkertaisia, peukalon kokoisia purkinavaajia. Mikä suomalainen keksintö on sinulle tärkein?

(Ja please, kännykkää ei saa mainita - Nokian sijoitukseni on kutistunut noin 80 %:lla. Kun kassakriisi on edennyt huonekalujen myyntivaiheeseen, käyn hakeamssa Keilaniemestä itselleni muutaman neliön lasifasadia. Niistä levyistä saa kivat parvekelasit. Mukana tulevasta kilon painoisesta käyttöoppaasta saa sytykkeet saunanpesään.)


34 kommenttia:

 1. voi kun täältä saisi jostain kunnollisia mattoja (eli juurikin noita kuvassa olevan kaltaisia)!

  VastaaPoista
 2. Jos sauna on suomalainen keksintö niin se on ilman muuta paras. Odotan juhannusaattoa, mökin vanhaa pihasaunaa ja sen lempeitä löylyjä. Räsymatot tulevat kyllä hyvänä kakkosena. Myös minun mammani kutoi niitä paljon ja välillä on mukava katsella, että tuokin mekko on tuossa raitana.
  Oikein hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauna, todellakin!! Hyvää juhannusta sinullekin

   Poista
 3. Kuivauskaappi on ihan ykkönen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Kuivauskaappi ja tiskiharja. Toki en tiedä onko tiskiharja suomalainen keksintö, mutta ainakin se on hyvin jalostettu. Espanjassa esim. sai pestä asiat pesusienellä (yök). Samalla sienellä pyyhittiin tiskipöytä (ja pisarat lattialta) ja saattoipa kaveri ohimennen pyyhkäistä sillä kengätkin ennen ulos lähtöään...

   Poista
  2. Kumma juttu, mutta enää en kaipaa kuivauskaappia. Tiskiharja on kuitenkin ehdottoman välttämätön.

   Poista
  3. Kahdessa kulttuurissa8/08/2012 6:46 ap.

   Hmm.. Luksusta, jos teillä on ollut edes se sieni. Meillä ei Espanjassa ollut edes sientä vaan pelkkä rätti. Sillä sitten olisi pitänyt pestä astia (ja varmaan pyyhikä pöydät ja lattiat :D ) Saatiin onneksi Suomesta kunnon tiskiharja.

   Poista
 4. Abloy-lukot. Ulkolaisten lukkojen kanssa menee usein hermo.
  Minä taas tulen hyvin toimeen ilman kuivauskaappia ja tiskiharjaa. Kuivauskaappi vie paljon tilaa pienessä keittiössä (meillä se onkin lähes täynnä astioita) ja veden valuminen käsiä pitkin kainaloihin ylähyllylle kurkottaessa on inhottavaa. On meillä aina kotona tiskiharjakin, mutta tuon reissuista aina läjän hyviä tiskisieniä. Niillä saa helpommin astiat puhtaaksi ja sienet on kätevä pestä tiskikoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, espanjalaiset avaimet tsiljoona vuotta vanhassa lukkopesässä. Ei hyvä yhdistelmä.

   Poista
 5. Mahtavaa, räsymatto on ollutkin jo pitkään vähän aliarvostettu. Mutta nyt jo kasvaa sukupolvi, joiden elämään ne eivät ole aina kuuluneet ja me vähän vanhemmat varmaan näemme räsymatoissa jotain tuttua ja turvallista lapsuudesta?
  Olen työskennellyt kudonnanohjaajana, mummot kutoivat ihan uskomattomista väriyhdistelmistä todella upeita mattoja. Pahvilaatikossa ne kuteet väreineen näyttivät välillä uskomattomilta, mutta valmiissa matoissa oli aina värit kohdillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa!! Onko sulla siis omat kangaspuut?
   Ehkä räsymatoista tulee vielä trendikästä maailmallakin ;)

   Poista
 6. Juustohöylä ei liene suomalainen vaan kaiketikin norjalainen keksintö, mutta se on silti ihan huippu väline! Keski-Euroopassa juustoa leikataan veitsellä, blaah... Abloyn lukot ja kuivauskaapit saa nekin äänen täältä, samoin xylitol ja salmiakki(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkei paras on sellainen juustohöylä, jossa on lyhyt leikkausosa - juusto ei mene leikatessa makkaralle. Love it.

   Poista
 7. Käsittääkseni pussilakana on suomalainen keksintö. Se on musta miljoona kertaa kätevämpi kuin jokin huopa + lakana -kombo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! Ja ulkomailla pussilakanoissa ketuttaa se, että niissä ei ole toisessa päässä käsiaukkoja, vaan pussi on umpinainen. Wtf. Ihan sairaan hankala asentaa peiton päälle.

   Poista
  2. Se pussilakana pitaa kaantaa sisapuoli ulospain ensin ja sitten kaantaa takas siihen peiton paalle (kun keksin taman niin nyt ne Ikeankin pussilakanat mita taalta saa - Englannista siis - laitan kuten paikalliset enka kayta niita kasiaukkoja).

   Rasymatot ovat kivoja - aitini kiikutti matkatavaroissa meille sellasen kerran kun pyysin ja pyysin!

   Paras suomalainen tuote joka kulkee aina mukana on ne Fiskarsin pienet kaantosakset. Ja muut niiden sakset kotona!

   Poista
 8. Vaikea sanoa mikä olisi varsinaisesti suomalainen keksintö, mutta vannon kyllä muutamien suomituotteiden nimiin: Abloy, Fiskars, Jopo, Suunto, Savotta, xylitol-purkka ja pastillit, viili, maksalaatikko, Artek ja kaikki kotim lastenvaatteet. Niin ja saunakalja ;)

  VastaaPoista
 9. Salmiakki! Ja se pikkuinen purkinavaaja, harmi vaan kun se on aina hukassa, kun sitä tarvitsee... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se purkinavaaja on maailman älykkäin keksintö. Heti säilykeruuan jälkeen.

   Poista
 10. En tiedä onko tämä varsinaisesti suomalainen tuote, mutta ulkomailla asuessani kaipaan (näin naisen näkökulmasta) vessan käsisuihkua... Tuskin tarvitsee selittää, miksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Islantilainen mieheni ei meinannut päästä yli Suomessa näkemistään vessojen käsisuihkuista. Luuli, että sitä käytetään hiusten lavuaaripesuun. LOL.

   Poista
  2. Sama taalla! Tanskalainen mieheni jaksaa vielakin ihmetella, miten jopa julkisissa vessoissa on suihkut :)

   Poista
  3. Yhtä lailla itse ihmettelen niitä ihme bideealtaita... Nytkin espanjassa hotellin vessassa oli bidee vastapäätä pönttöä vinottain vastapäätä vessahuonetta. Miksi??

   Poista
  4. En viitsi edes mainita mitä kautta tänne tupsahdin, mutta pakko kommentoida tähän käsisuihku asiaan että sitä todellakin kaipaan suomesta! Salmiakit ja xylitolit vielä saan roudattua matkatavaroissa, mutta se joka keksii miten tuoda käsisuihku maailmalle saa minusta bisnes-partnerin välittömästi. Tuontihan nyt ei niinkään ole ongelma, vaan se viritys..

   Meillä on talossa 4 suihkua. Kaikki katosta/seinästä sojottavia! Saati niitä bidee-suihkuja! Oih, kyllä olisi tämänkin naisen elämä helppoa sellainen (jalkojen välissä) kädessä. Varsinkin niinä "ruusun punaisina" päivinä, käydessäsi neljättä kertaa suihkussa päivän aikana, vaihtaisin laku-pussini bidee-suihkuun välittömästi.

   Hyviä heittoja kyllä tullut, mm toi kuivauskaappi. Kiva että eksyin tänne!
   Täytyy eksyä toistekin :)

   Poista
 11. Mä olisin tarjonnut vastaukseksi juustohöylää ja lisäksi kysynyt, missäpäin Suomea "hotsitetaan" purkinavaajia? Helsingissä mun 90-luvun nuoruudessani hotsi(tta)minen tarkoitti muuta: "ei hotsita" = ei kiinnosta, ei huvita. Yleensä nimenomaan negaationa. Mun korva siis sanoo, että purkinavaajia ei voi hotsittaa - sen sijaan kylläkin digata tai fanittaa. Eikä "hotsittaa" voi saada partitiiviobjektia: teoriassa voisi sanoa "mua hotsittaa/ei hotsita purkinavaajat", mutta ei "mä hotsitan purkinavaajia".

  nimim. "Hotsittais tietää", 70-luvun lopulla syntynyt wannabe-kielenhuoltaja Helsingistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vetoan kaikissa mahdollisissa kielenhuoltomokissa ulkosuomalaisstatukseeni ;)

   Mikä on partitiiviobjekti?

   Poista
 12. Hih :) Siis partitiivissa oleva objekti, esim. "Satu syö puuroa", "Satu lukee kirjaa". Se toinen vaihtoehto on akkusatiiviobjekti: "Satu syö puuron", "Satu lukee kirjan" tai "Satu, syö puuro". Lisää esim. täällä: http://www.finnlectura.fi/verkkosuomi/Syntaksi/sivu3421.htm

  Mutta siis oikeasti, käytetäänkö hotsittaa-verbiä jollain Suomen murrealueella tolla tavalla, jolla sitä käytit?

  t. se edellinen kielenhuoltaja (pitkäaikainen blogisi fani)

  VastaaPoista
 13. wow, kiitos! aika diippiä. ja koukuttavaa luettavaa ;)

  VastaaPoista
 14. Sauna, pussilakanat, Marimekko, salmiakki, Sievin kengät jajajaja... Siinä muutamia ensin mieleen tulleita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja etenkin pussilakanat, joissa on ne käsireiät toisessa päässä.

   Poista
 15. En tiedä onko heijastin suomalainen keksintö, mutta annan ääneni sille. Heijastimia saa nykyään tosi nätteinäkin versioina, niitä olen vienyt usein ulkomaantuliaisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä heijastin tosiaan on suomalainen keksintö! Luin, muistaakseni Hesarin design-liitteestä, että heijastimen keksi joskus 50-60-luvulla hevosmies, jonka hevonen kuoli liikenneonnettomuudessa pimeällä tiellä. Ukko rakensi sen jälkeen tyhjään hevostalliin heijastintehtaan ja alkoi valmistaa heijastimia vastaavia onnettomuuksia ehkäisemään. Nerokasta.

   Poista

Mitä tuumaat?