Hoidon tarpeessa? Osa 2.

Lasten päivähoidosta on keskusteltu. Aika siirtää kiikarit ipanoista mutseihin. Nimittäin.

Suomessa päihdeäitien pakkohoito on askeleen lähempänä toteutusta, kertoo HS:

"Odottaville päihdeäideille suunnitellaan pakkohoitoa, joka tulisi mahdolliseksi aikaisintaan vuonna 2014. Asiaa pohditaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä, jonka työn on tarkoitus valmistua lokakuussa."

Olen ehdottomasti tämän kannalla. Kehun itseäni välillä liberaaliksi ja avarakatseiseksi, mutta taidan pohjimmiltani olla konservatiivinen täti, jonka hatussa heiluu pari päivänkakkaraa. Tämä nyt vaan on sellainen asia, jonka suhteen ei voi olla avarakatseinen.

Lapset eivät valitse vanhempiaan. Joillain käy hyvä tuuri, joillain vähän huonompi. Valitettavasti on myös heitä, joita on kohdannut aivan onnettoman paska tsägä. Nimittäin päihderiippuvaiset mutsit, jotka eivät suostu katkaisuhoitoon raskauden ajaksi.

Traagisimmat tapaukset huutelevat raskauskontrollissa lekurilleen/terveydenhoitajalleen, että vedän ränniin ja sille sä et voi yhtään mitään ja baarissa nähdään. (Eikä sinne siis mennä ottamaan sitä puolikasta valkkarilasia tai kahta keskikaljahuikkaa.)

Voi jumalauta, mä sanon.

Kukaan ei valitse syntyä alkoholin vammauttamana tai heroiiniriippuvaisena. Mutta sen voisi estää, ja mä väitän, että joissain tapauksissa ainut keino on pakkohoito. Silloin siihen on oltava myös mahdollisuus.

EDIT: lisäys 23.12: Tutustuttani asiaan vähän lisää, tajusin, että vapaaehtoinen pakkohoito taitaa olla ratkaisuista paras. (Kiitos kommentoija Riitta!) Kommenttiosiosta löytyy linkit Soininvaaran muutaman vuoden takaiseen kirjoitukseen, joka on hyvin ajankohtainen edelleen. Valitettavasti. Tässä lyhyt lainaus:

"Jos äiti ilmoittautuu hoitoon ja pyytää pitämään itseään siellä pakolla silloinkin, kun vieroitusoireet käyvät ylivoimaiseksi, näin ei voi tehdä, vaan on noudatettava potilaan kunkinhetkistä tahtoa. Kun äidiltä pinna katkeaa ja hän haluaa lähteä ulos piikittämään, hänet on päästettävä."

Tunnisteet: