Seuraa vanhan aiheen toistoa. Olen nimittäin taas kerran törmännyt siihen samaan mystiseen uskomukseen, jonka mukaan naiset lähtökohtaisesti...

Isät ja lapset

13.1.12 Satu Kommentteja: 23

Seuraa vanhan aiheen toistoa. Olen nimittäin taas kerran törmännyt siihen samaan mystiseen uskomukseen, jonka mukaan naiset lähtökohtaisesti osaavat hoitaa lapsia, mutta miehet eivät.Pääsin käsiksi tuttuun aiheeseen, kun mieheni työkaverit  - joista monilla on useampia lapsia - kertoivat, että he eivät ole koskaan viettäneet lastensa kanssa pidempään kuin yhden päivän ilman, että seurassa on ollut toinen aikuinen (siis nainen - joko vaimo tai oma mutsi). Eivät kuulemma selvidy. Se on niin vaikeaa. Voi voi.

Ei kai kukaan tosissaan luule, että naisilla on joku osaamislisuke aivoissa, jonka ansiosta me osaamme vaihtaa vaippaa, antaa ruokaa, pukea tuuliviirinä pyörivän ipanan talvivaatteisiin, kestää raivokohtaukset ja kaivella puuhelmiä nenästä.

Mä olen sitä mieltä, että kyse on taidoista, jotka voi oppia. Kyllä mies pystyy handlaamaan lastenhoidon siinä missä nainenkin. Onhan monilla yksinään asuvilla miehillä lemmikkieläimiäkin - kyllä miehet huolehtia ja kasvattaa osaavat, jos vain haluavat.

(Ja hei, minäkin pystyn siihen, vaikka suhtauduin koko lisääntymisprojektiin äärimmäisen skeptisesti. Minäkö jonkun mutsi? Never ever.)

23 kommenttia:

 1. Hui! Mystistä, todella. Meillä olemme mieheni kanssa noviiseina molemmat opetelleet vauvan hoitoa, ja kun vauva lähinnä saa ruuan pullosta, isä on yhtä lailla ekspertti niin ruokinnassa kuin muissa vauvan tarpeissa kuin minäkin. Onneksi. Vaatteiden valinta on ainoa missä hän epäloogisesti luottaa minun olemattomaan tyylisilmään.

  VastaaPoista
 2. Nimenomaan opitusta jutusta kysymys. Olen itse nyt hoitovapaalla ja koska vietän mukulan kanssa enemmän aikaa vuorokaudessa kuin mieheni, olen joiltain osin oppinut lapsen käsittelyssä ehkä hiukan taitavammaksi. Mutta ei ole mitään sisäsyntyistä ihme vauvanhoitokykyä tällä muijalla, yritys-erehdys-periaatteella mennään.

  VastaaPoista
 3. Sehän on sitä samaa avuttomaks heittäytymistä mitä me naiset tehdään miehille. "Mä en osaa vaihtaa auton renkaita, kun se on niin vaikeeta/raskasta. Mä en voi tyhjentää viemärin hajulukkoo, kun en osaa." jnejne.

  Sehän on sitten siitä toisesta osapuolesta kiinni, miten paljon haluaa auttaa "avutonta".

  VastaaPoista
 4. Mä en ole koskaan vaihtanut vaippaa, mies on tainnut vaihtaa kerran - tekeekö tää nyt sitten mun miehestä sen osaavamman osapuolen :D

  Meillä kun ei kumpikaan osaa yhtään mitään, niin ukko ei voi sysätä vastuuta yksinään mulle.

  VastaaPoista
 5. salamatkustaja1/13/2012 8:11 ip.

  Satu, joo niin minustakin - todella mystistä...

  taateli, kuulostaa tutulta metodilta, tsih.

  Unikas, tosi hyvä pointti - juuri samasta siinä on pohjimmiltaan kyse.

  Prinsessa Paskavarvas, hehe, niin totta.

  VastaaPoista
 6. Mies sanoisi tähän, että parisuhteessa / kodissa syntyy aina väistämättä jonkinlainen työnjako. Kumpikin erikoistuu, ainakin jossain määrin, hoitamaan tiettyjä hommia. Asiat vain sujuvat paremmin, jos ei tarvitse ihan kaikkea osata, vaan opetella tekemään ne hommat hyvin, jotka on ottanut vastuulleen.

  Koin tämän hyvin konkreettisesti kuopuksen yksivuotisneuvolassa. Palasin töihin tämän ollessa yhdeksänkuinen ja mies jäi kotiin. Neuvolassa mies ja th juttelivat lapsesta enkä minä oikein edes tiennyt, miten asiat lapsen kanssa sujuvat. Ainoastaan sitten, kun puhuttiin imetyksestä, minäkin sain suunvuoron.

  VastaaPoista
 7. Kaksosten kanssa ei tullut kinaa siitä, kumpi hoitaa vaipanvaihdot, tutitukset tai yösyötöt. Ihan riittää kummallekin puuhaa. Tosin nyt, kun olen kotona lasten kanssa, mies yrittää heittäytyä onnettomaksi, kun haluan päästä ulos ja sen pitäis syöttää ipanat yksin. Ei onnistu. Jos mä osaan, osaa sekin.

  VastaaPoista
 8. Muuta en nyt tiä mutta kuvassa on komee ja seksikäs isä! Eikö se ole miehessä tärkeintä?

  VastaaPoista
 9. Meillä mies on sanonut, että hän ei sitten vaippoja vaihda, jos joskus tehdään lapsia. Minä vastasin, että sitten ei kyllä tehdä niitä lapsiakaan... :)

  VastaaPoista
 10. Meillä mies oli puoli vuotta hoitovapaalla lapsen kanssa, joten mulla on vaikeuksia ymmärtää miksi a) mies ei pärjäisi lapsen kanssa ja b) ei "jaksaisi / pystyisi / voisi mitenkään" olla lapsen kanssa kotona. Kyllä ne miehen työt odotti siellä töissä ihan yhtä hyvin kuin mun omani äitiysloman ajan. Kurjinta miehellä oli hoitovapaalla ollessa se, että muita isiä ei löytynyt seuraksi mistään. Aikuisia kontakteja se mieskin kaipasi, kuten minäkin äitiysloman aikana.

  Meillä on koira, joka tarvitsee liikuntaa useita tunteja päivässä. Tämä aiheutti sen, että heti vauvan kanssa kotiuduttuani aloin lenkkeillä päivittäin yksin koiran kanssa. Ja tämähän johti siihen, että mies on ihan alusta asti joutunut todella olemaan _yksin_ lapsen kanssa. Aluksi puoli tuntia ja sitten pidempiä aikoja. Se on näin jälkikäteen ajatellen ollut varmasti tosi hyväkin juttu. Mitä olen muita vauvaperheitä seurannut, niin isä ei välttämättä ole yksin lapsensa kanssa ensimmäisten kuukausien aikana ollenkaan. Miten siinä sitten taidot ja luottamus omaan osaamiseen edes kehittyy, kun aina on se lapsen äiti takaporttina paikalla vähintäänkin viereisessä huoneessa?

  VastaaPoista
 11. Mielestäni ei ole oikein, että naista syytetään siitä, käyttäytyy mies miten vaan. Että nainen on takaporttina,tai että nainen ei anna isien hoitaa lapsia. Joskus voisi etsiä syitä myös miehestä ja miehistä! Miksi naiset etsivät syitä aina naisista???

  Olen samaa mieltä blogistin kanssa. Mies osaa yhtä hyvin kaikkea kuin nainenkin ja nainen osaa yhtä hyvin kuin mies. Periatteessa. Mikä on kulttuurin ja biologian osuus osaamiseen kummallakin sukupuolella? Saako nainen vaikka vihata renkaidenvaihtoa? Onko se epätasa-arvoa? Pitääkö kaikkien aina osata kaikkia asiat, eikö voi olla myös osaamaton ja myöntää sen? Miten minusta tuntuu, että naisen on sopivaa myöntää inhoavansa vaikka ruuanlaittoa ja sille taputetaan käsiä mutta jos mies inhoaa ruuanlaittoa, niin hän on pelkästään sovinisti? Yksilöllisyys, koska se tulee kuvaan mukaan? Kotitöistä ja lastenhoidosta nauttiva nainen olisikin ihan ok-tyyppi, onko se vielä mahdoton ajatus?

  VastaaPoista
 12. Tässä on mielenkiintoinen aiheeseen liittyvä artikkeli:

  http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2012/jan/14/roman-krznaric-househusband-father

  VastaaPoista
 13. salamatkustaja1/15/2012 8:42 ip.

  Riitta, kyllä, työnjako on suositeltavaa! Molemmat ottaa vastuuta ja tekee asioita, ei sen niin väliä, kumpi sen tekee. (Paitsi ehkä tosiaan sen imetyksen osalta on parempi juttu, jos se on äiti joka imettää ;)

  mimmi, hih, aivan saleen riittää. Oon monesti miettinyt, että miten ne handlaa tän jolla on kaksoset tai kolmoset? Tai edes perheessä pikkuveli-/sisko.

  höh, kiitos vaan ü seksikkyys on tietty plussaa, mutta se ei pelkästään vaihda vaippaa :)

  Elli, heh, no nimenomaan. Se vaipanvaihto on kuitenkin aika keskeinen toiminto - muutama tuhat kertaa per ipana.

  hoo, hyvä kirjoitus, olen samaa mieltä.

  höh, mun mielestä kukaan ei tässä keskustelussa ole syyttänyt naisia, tai ainakaan mä en lukenut noita vastauksia niin. mutta voinhan olla väärässäkin tietysti...

  ja mitä noihin renkaiden vaihtoihin ja ruuanlaittoihin tulee... monet "toiminnot" ovat sukupuolittuneita, se on selvä. On perinteisesti nähty naisten ja miesten työt. Perinteisesti nainen ei saa edes äänestää. Tai puhua "seurakunnassa". Onneksi ajat muuttuvat :) Eli ei se riipu sukupuolesta, osaako vai eikö ja tykkääkö vai ei. Eikä kaikkien tarvitse osata kaikkea ja parempi on kun myöntää ettei osaa. Sitten voi opetella, jos haluaa. Renkaat oppii vaihtamaan niin nainen kuin mieskin. Samoin sen vaipanvaihdon. Renkaat tosin vaihdetaan kahdesti vuodessa, joten hommasta siitä selviää, vaikka taidon osaisikin vain toinen (tai ei kumpikaan -> mennään autokorjaamolle). Mutta kun kelaa että esim. vaippa vaihdetaan 2500 kertaa per ipana - joten jos sitä toimintoa ei osaa eikä viitsi opetella, niin aika häijyy :)

  VastaaPoista
 14. salamatkustaja1/15/2012 8:47 ip.

  Wow, kiitti napin! Vaikuttaa kiinnostavalta, lukaisenkin tämän asap.

  VastaaPoista
 15. Joo, ehkä mulla ajatus karkasi vaippataivaan tuolle puolen:)
  Mun menneessä elämässä tuo ei ollut koskaan ongelma, niinpä en tajunnut sen olevan todellinen ongelma jollekin toiselle. Se on minun näköalattomuuttani.
  Aihe on kuitenkin niin mielenkiintoinen, että en ajatellut pelkkää lastenhoitoa vaan koko tätä ihmisyyden palettia. Olen hetken ollut yhdessä miesjärjestössä jäsenenä, siis juuri sekä tasa-arvon takia että ymmärtäisin enemmän mutta ei siitä oikein mitään tullut. Koin, että joillekin miehille nainen on syytöksen väline, teki se sitten mitä tahansa, vaihtoi renkaat tai oli nyrkin ja hellan välissä. Toisaalta koen naisten käyttäytyvän miehiä kohtaan samalla tavalla. Tavallaan joistain omista ongelmista syytetään vastakkaista sukupuolta, kun ei itse olla valmiita katsomaan peiliin. Tai näkemään, että omankin sukupuolen edustajissa on ihan yhtä tyhmiä ja ilkeitä edustajia kuin vastakkaisessakin.
  Ja nyt täytyy huomauttaa, että minä olen varmaan tämän blogin lukijoista ja kommentoijista ehdottomasti vähiten koulutettu, että nämä horinani ovat vain tällaisia yksittäisen ihmisen mietteitä, eivät mitään tutkittua tai korkeakoulutettua tietoa.
  Itse en osaa/halua vaihtaa renkaita, vaikka ex- mies sanoi monesti että opettaa sen mulle. Sittemmin olen käynyt rengasliikkeessä teettämässä toimen ja suosittelen kaikille, olikin hyvä palvelu, sukupuolesta riippumatta :)
  Toivoa sopii, ettei rengas paukahda nyt, kun tosta pihasta aamulla kaarran maailmalle. Kuka sitä meitsille enää tulisi metsätiellä vaihtamaan, täytyisi sitten itse alkaa kylmiltään siihen hommaan.

  VastaaPoista
 16. salamatkustaja1/16/2012 8:37 ap.

  Höh, tuollaiset syytökset on - valitettavasti - aika todellisuutta. Ei tarvii mennä kun muutamille nettifoorumeille, niin sieltä se iskee naamalle.

  Mäkään en osaa vaihtaa renkaita, hädin tuskin osaan ajaa edes autoa (taskuparkkeerausta en edes yritä, heh). Enkä jaksa opetella, vaan soittaisin sinne korjaamolle...

  Sen vielä halusin sanoa, että koulutustaso ei tosiaankaan aina kulje käsi kädessä koulutustason kanssa. Monesti akateemisen jorinan avulla pystyy puhumaan tuntikausia sanomatta itse asissa yhtään mitään ;)

  VastaaPoista
 17. Täytyy kyllä vielä kommentoida, että meidän taloudessa on kyllä sukupuoliroolit vahvasti esillä, sillä tietyt työt menevät luonnostaan toiselle. Mutta se ei silti tarkoita, etteikö meillä ole tasa-arvoa, vaan kotihommia tekee se joka ehtii. Tarvittaessa minä vaihdan autoon öljyt ja kattoon lamput ja mies imuroi ja pesee pyykkiä. Tämä meidän vaippakeskustelu taisi herätä siitä, että miehelläni on todella herkkä oksennusrefleksi, mutta muistaakseni referoin Satu sinua, että olet sinäkin joskus laatannut vaippaa vaihtaessasi, joten sillä perusteella ei voi laistaa siitä hommasta... :D

  VastaaPoista
 18. salamatkustaja1/16/2012 8:35 ip.

  Yrjö, epäkelpo tekosyy :)

  VastaaPoista
 19. Mun mielestä on jotenkin noloa, jos ei voi jättää lasta "vain" miehen hoitoon. En keksi yhtään syytä, miksi mies ei voisi olla yhtä hyvä lapsen hoitaja kuin äiti - tai jopa parempi. Muutamat fyysiset jutut nainen toki haslaa pakosta, mutta loppu on pelkkää opettelua.

  VastaaPoista
 20. Palasin eilen tyttöjen viikonloppu reissulta. Mies oli lasten kanssa "yksin" perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään. Kävi siinä kuulemma yks kaveri omien lastensa kanssa lauantai-iltana katsomassa football peliä, mutta ei se apua tarvinnut. Mutta ei olis uskonu että olis selvinny jos olisin ottanu tosissani yhtään niistä kitinöistä viimosen parin kuukauden aikana siitä lähtien kun sanoin että tätä ollaan suunniteltu.

  VastaaPoista
 21. no well... tälleen tärkeen törkeesti voisin heittää tähän asiaan notta... meillä naisilla (ei siis kaikilla!) on kauhee tarve olla parempi, vaikka ei tajuu hommasta sittenniinmitään!! joten monesti kyllä isillä menee hermot heti kättelyssä kun ei saa tuota sinappikonetta käsiinsä "sitten vasta kun niskat on voimistuneet" elikkä monen kuukauden ikäisenä. ja mammat sitten näyttää ja kommentoi kokoajan "miten se pitää OIKEESTI tehdä!". elikkä ei anneta sen isin tehdä sitä hommaa ihan ite. kyllä mullakin olis menny hernenenään, jos joku olis kokoajan tölläämässä ja ojentelemassa. se pitää vaan luottaa toiseen että kyllä se tekee kaiken mitä voi, vaikka ei tee sitä silleen kuin sinä.

  VastaaPoista
 22. Täysin samaa mieltä, tästä on kysymys!
  Äidillä / naisella / sillä lasta enemmän hoitavalla on ihan varmasti suuri vaikutusvalta siihen, kuinka avuttomaksi isä / mies / se lasta vähemmän hoitava itsensä tuntee.
  Toki yhteiskunta (=ihmiset ympärillämme) ruokkii näkemystä siitä, että äiti olisi jotenkin luontaisesti kyvykäs hoitamaan lasta. Itse olen huomaavinani tällaista ajattelutapaa itseäni sukupolven tai pari iäkkäämmillä.
  Minä(kään) en muuten ollut luontaisesti kyvykäs, vaan alkuun avuttomampi kuin mies, jolta vauvan hoito sujui varmoin ottein ja ilman paniikkia. Itse pelkäsin rikkovani sen.

  VastaaPoista
 23. salamatkustaja1/19/2012 5:44 ip.

  Saara, mulla oli muuten kans tuo sama pelko - meni aika pitkään ennen kuin uskalsin nostaa lapsen sängystä syliini yksin. Olin varma, että menee moneen osaan, jos kosken väärään paikkaan.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?