Tarvitsisin vähän näkemysapua. Sampo Pankki laski pari vuotta sitten lapselle hintalapun. Pankki arvioi, että ensimmäisen lapsen ensimmäi...

Hjalp! Mitä lapsi maksaa?

6.11.11 Satu Kommentteja: 46

Tarvitsisin vähän näkemysapua.

Sampo Pankki laski pari vuotta sitten lapselle hintalapun. Pankki arvioi, että ensimmäisen lapsen ensimmäiseen vuoteen uppoaa vanhemmilta rahaa noin 4 500 euroa. Summa sisältää vauvalle tehtyjä hankintoja, ruokaa ym. Perhe-Volvon maksueriä summassa ei huomioida. Aiheesta löytyy yksityiskohtia valottava lehtijuttu mm. Turun Sanomien arkistosta.

Väsäilen parhaillaan kirjaamme (siitä lisää täällä ja täällä) älynväläyksiä ensimmäisen vuoden rahanmenoeristä. Minusta tuo 4 500 euroa tuntuu paljolta. Mutta onko se paljon? Vai vähän? Kävikö meillä vain älden hyvä tuuri, kun saimme niin paljon roinaa käytettynä ja lahjaksi?

Ennen kuin alan mesota älytöntä rahanmenoa, haluaisin varmistaa vähän laajemmalta otokselta, onko tuo 4 500 euroa oikeasti lähellä totuutta vai joku pankin heittämä "arvio", joka pätee about yhtä hyvin kuin arviot Euroopan unionin talousnäkymistä. Kysymykseni siis kuuluu: oletteko te laskeneet, paljonko ensimmäisen ipanan ensimmäisenä vuotena lapseen laitettiin rahaa?

Aloitan pelin. Tässä ensimmäisen vuoden menoerät niistä hankinnoista, jotka me maksoimme itse:

Lastenvaunut (käytettynä) 30 €
Auton turvaistuin (käytettynä) 30 €
Itse maksetut vaatteet 150 €
Maitokulut (korvikepurkkien kulutus, arvio) 200 €
Ruokakulut (soseet ja muu jännä, arvio) 200 €
Vaipat (eka vuosi mentiin kestoilla, ostin ja myin, takkiin tuli vähän + pesukulut pesuaineineen, arvio) 80 €
Lapsenvahtikulut 200 €
Talouspaperi ("ziljoona" rullaa) 50 €
2 x meno-paluulento Rvk-Hki-Rvk (sylilapsen rekisteröintimaksu) 40 €
Auton turvaistuin vuokralle Suomessa (viikko) 60 €
Yhdet imetysliivit (kyllä mä pesin niitä aina välillä) 20 €
A-vitamiinitipat 10 €

Menoja yhteensä: 1 070 €

Paljon sait ite?

46 kommenttia:

 1. Olette päässeet tosi vähällä sanoisin. Meilläkin on tingitty monesta, mutta lukemat olisi jotakuinkin näin:
  Yhdistelmävaunut käytettynä 200e
  turvakaukalo käytettynä 50e
  kestovaipat (tappio&pesu) 50e
  kertakäyttövaipat 250e
  itse ostetut vaatteet 200e
  korvikkeet 300e
  imetysliivit 3kpl 100e
  imetysystävälliset puserot 2kpl 50e
  liivinsuojat (kesto) 10paria 40e
  kantoreppu 80e
  rasvat,talkit ym 40e
  sitteri käytettynä 10e
  soseet 200e
  lapsivakuutus 300e
  sänky käytettynä 50e

  ugh! En edes uskalla ajatella mihin muuhun se raha silloin hupeni. Mutta epäilen kyllä että tuo 4500e on varmaan monessa perheessä ihan todellisuutta, ikävä kyllä. Kun perushankintojen päälle hommataan keinuttavat ja unilauluja soittavat sitterit ja muut elämää suuremmat markkinamiesten keksinnöt niin voi pojat 4500e alkaakin tuntua vähältä!

  VastaaPoista
 2. Jäi se loppusumma laittamatta, eli 1920e tuli noista kuluista.

  VastaaPoista
 3. mitäs tosta tulee, jos laskee mukaan tulonmenetyksen? mitä se summa tekisi Suomessa ja mitä muualla?

  VastaaPoista
 4. Vaunut käytettynä noin 500€
  yhteissänky ja hoitopöytä käytettynä noin 130€
  turvakaukalot vuokrattu, noin 250€ / eka vuosi
  korvikkeet noin 350€
  soseet ?? ehkä 100€
  vaipat (kertis) noin 700€
  kantoreput 200€
  itse ostetut vaatteet noin 300€
  sitterit käytettynä + sterilointivälineet (käytetty) + amme + leluja 130€
  tuttipullot ja tutit 350€

  Tâstä tuli nyt noin kolmen tonnin paketti tähän mennessä. Sitten on vielä kaikenlaista muuta (koliikkikeinu käytettynä 50€, miljardi sideharsoa, untuvapeitot, parvekevaunut käytettynä 100€....)

  Meillä toi 4500€ on varmasti tullut täyteen mutta ipanoita on kaks. Ja ollaan ostettu kyllä paljon käytettynä sekä saatu vaatteita ihan tajuttomasti.
  kantopussit 400€ (makuupussin tyyliset, joissa voi kantaa)

  VastaaPoista
 5. Halavalla ootte päässy! Nimittäin olen kauhulla seurannut (hyvin toimeen tulevien DI-pariskuntien) lastensaantia ja miettinyt, että eihän meillä tommoseen oo varaa. Kun heti menee kärryihin ja turvakaukaloihin se 1000e. Mutta ehkä sitä voi hankkia lapsia ilman konkurssiakin!

  VastaaPoista
 6. Ah, niin mielenkiintoinen aihe! Olen varmaan jotenkin vinksahtanut, kun rakastan oman talouden budjetointia ja analysointia. Lapsi on vasta 8kk, mutta intoudun silti mukaan laskeskelemaan menneitä ja tulevia kuluja.

  Meillä tehtiin virhehankinta raskaiden yhdistelmärattaiden kanssa, joten korjausliikkeen myötä vaunuihin upposi yhteensä 700 €. Saimme paljon tarpeellista ilmaiseksi, tässä listaa ostetuista:

  Yhdistelmävaunut ja kuomurattaat 700 €
  Imetysliivit ja paidat 150 €
  Kantoliina käytettynä 40 €
  Rintapumppu ja tuttipulloja 50 €
  Lapsen vaatteet 50 €
  Pinnasänky ja patja 80 €
  Hoitopöytä & hoitoalusta 80 €
  Lakanat, harsot, amme ynnä muu sälä 50 €
  Kertakäyttövaipat 150 €
  Kestovaippoja & pesuaineet 50 €
  D-gefilus -tipat 240 € (oho!)
  Ruokakulut 300 €
  Nokkamukit, ruokailuvälineet, ruokalaput yms. 50 €
  Sähkön tasauslasku 500 € (vaippapyykin lisäksi sähköä kuluu ihan vaan kotona hengaillessa: radio, tietokone & valot jatkuvasti päällä jne.)

  = 2540 €

  Kyllä se pankin laskelmaan on helppo päästä tietyntyyppisillä valinnoilla. Tuohon meidän listauksen päälle tulee heti kättelyssä turvakaukalo 200€, turvaistuin 300€, vaatteita 300€, lapsivakuutus 400€ = 1200 €. Jos lapsi syö korviketta sekä kaupan (luomu)soseita ja valmispuuroja 5kk eteenpäin tulee ruokakuluiksi hyvän matkaa yli 1000 €. Ja siinähän se alkaa jo ollakin.

  VastaaPoista
 7. Vähän näköjään hyppi rivit sinne ja tänne. Unohdin myös itkuhälyttimet ja varmaan muutakin.. Mutta kahden kanssa tuo 4500e tulee varmasti täyteen. Etenkin kun on insinööri kotona, joka haluaisi ostaa kaikenlaista vimpainta kuukauden tarvetta varten.

  VastaaPoista
 8. Unohdin tyystin harrastukset! Musiikkiopiston vauvamuskari maksaa 100€/lukukausi ja vauvauinti 16,50€/viikko. Tästä tulee ekalle vuodelle yli 600 €.

  VastaaPoista
 9. Näissä hankinnoissa on aika paljon merkitystä silläkin, millainen lapsiluku on suunnitteilla.

  Meillä pelkästään uusina ostetut yhdistelmävaunut, turvakaukalo ja turvaistuin veivät yli tonnin... Pinnasänky sen sijaan oli ilmainen (vm. 1972 ja ostettu uutena minulle). Yhdistelmät ovat joutuneet meillä sen verran kovaan kulutukseen, että uutena hankkiminen kannatti. Kaukalon olisi kyllä voinut käytettynäkin hankkia, turvaistuimen käyttöikä taas on niin pitkä, että on vähän siinä ja siinä, pitäisikö nuoremmalle hankkia uusi vai ei.

  Imetysvaatteita en osaa oikein laskea mukaan lapsen hintaan, koska jotain vaatetta sitä täytyy joka tapauksessa käyttää.

  VastaaPoista
 10. Jonkun on ostettava vauvatarvikkeensa uutena, jotta muilla olisi jotain, mitä voi ostaa käytettynä...

  VastaaPoista
 11. salamatkustaja11/07/2011 8:41 ap.

  Kiinnostavaa! Joo se on totta, että pääsimme tosi vähillä hankinnoilla. Kaikki sukulaiset olivat jo saaneet lapsia; viimeisenä tulo oli siinä mielessä hyvinkin kannattavaa, vaikkakin täysin epäsuunniteltua :)

  Toisena vuotena rahaa onkin sitten mennyt vähän enemmän päiväkoteihin, uuteen turvaistuimeen jne.

  Tulonmenetysasia, jonka madde nosti esiin on myös tosi kiinnostava. Mä ainakin tienaan freelancerina paljon vähemmän nyt kuin lapsettomana. Ei voi istua työhuoneella enää 13 h putkeen... En ole laskenut, paljonko tulonmenetyksiä on tullut, mutta kyllähän nekin tavallaan on lapseen sidottuja "kuluja" ainakin näin kustannuslaskennan näkökulmasta ;)

  VastaaPoista
 12. Lapsi on vasta syntymässä, mutta tähän mennessä....

  Ilmaiseksi kierrosta me on saatu: Vaunut, trikoinen kantoliina, kassikaupalla vaatetta vauvalle, imetystyyny, äitiysvaatetta, autokaukalo, sideharsoja... Liki kaikki tarpeellinen.

  Kirpparilta olen ostanut kestovaippoja noin 20 eurolla ja vaatetta alle 10 eurolla. huuto.netistä Amazonas Koala-merkkinen ensisänky muistaakseni 48€.

  Raskausdiabetes on kallista; äitiyspoliklinikkalasku on joka kerta 27€ ja hilut, ja kun osastolla oltiin sokeriseurannassa oli vuorokausimaksu 33€. Vaikka neulat ja verensokerimittarit on onneks ilmaisia, maksaa insuliinikynät kuulemma paljon - mä sain kaverilta yhden joka siltä oli jäänyt yli ja päivämäärä oli vielä voimassa. Nyt on ihan kiikun kaakun että pitääkö mun kuitenkin vielä käydä apteekista ostamassa, ja niitä on kolme kynää siinä yhdessä paketissa...

  Uutena olen ostanut:
  imetysliivit 25€, äitiyshousut 29,90€, imetyspaidan, vauvan ammeen 38€, rengasliinan 25€.

  Noh, keittiöremontti maksoi useamman tonnin... Tulonmenetykset ovat sitten oma lukunsa, toisaalta sitä tasoittaa se että autoa käytetään todella paljon vähemmän kun sillä ei ajeta työmatkaa, lisäksi oletettavasti ruokaa tehdään enemmän kotona eikä syödä niin paljon kalliimpaa lounasta työpaikkaruokalassa. Ei myöskään tarvitse huolehtia ulkonäöstä tai hankkia työvaatteita sinä aikana kun on kotona. Veroprosentti laskee kun tulot laskevat.

  Halvalla me on tähän mennessä päästy. Ja tosiaan on kysymyksen arvoista, lasketaanko äidin kulut vauvakuluihin, jotain vaatetta pitäis olla kuitenkin.

  VastaaPoista
 13. Imetystä sanotaan edulliseksi tavaksi ruokkia vauva, mutta sillä rahalla, minkä pistin rintapumppuun, liivinsuojiin, maidonkerääjään, Lansinohiin, Bepantheniin, kaalinlehtiin, imetysvaatteista puhumattakaan (no jotain vaatetta olisi joka tapauksessa pitänyt käyttää) olisin ostanut jo aika monta purkkia korviketta.

  VastaaPoista
 14. Kyllähän noita kuluja on tullut...paljon. Pelkästään raskaus toi yllättävän paljon kuluja. Laskeskelen, että tonniin päästään jo raskausajalla ilman hankintoja lapselle. Sairaalahoidosta ja äitiyspolikäynneistä tuli kuluja maksukattoon asti ja kotona makoilu tuli kalliiksi. Myös lapsen tehohoito syntymän jälkeen oli kallista - siinäkin on se omavastuuaika.

  Meillä oli onnea kun paljon on saatu käytettynä ja ostettu kirppareilta.

  Yhdistelmät + kuomurattaat 550 €
  Kestoilu 80 € (käyttökulut ja myyntitappio)
  Kertavaipat 50 €
  Vaatteet 50 €
  Turvakaukalo (käytetty) + telakka 120 €
  Turvaistuin 200 €
  Sitteri (käytetty) 15 €
  Kantoreppu 90 €
  Lelut 20 €
  Ruoka 300 €
  Harrastukset 100 €
  Vakuutus n. 300 €
  Lääkärikulut (omavastuu) 100 €
  Astiat 30 €
  D-tipat 100 €

  Joo, tämä on vasta alkua. En edes viitsi enempää laskea. Se on varmaa, että reippaasti menee rikki tuo 4500 € vaikka on yksi vauva meillä. On varmasti paljon merkitystä sillä, että onko lapsi hyvävointinen ja terve. Joutuuko sitä kuskaamaan jatkuvasti lääkärissä. Onko vauvalla koliikki, jolloin tarvitsee enemmän elämää helpottavia apuvälineitä jne. jne. "Helpon" vauvan kanssa varmasti pääsee halvalla. On voimia, aikaa ja mahdollisuuksia tulla toimeen pienemmillä härpäkemäärillä.

  VastaaPoista
 15. Riitta: ja sit ne lääkärikulut siinä rintatulehdusvaiheessa ja antibiootit päälle niin ei tullut täysimetys halvaksi! ;)

  VastaaPoista
 16. Hmmm... mielenkiintoinen laskutehtävä!

  vanhat vaunut + korjaussarja 70 e
  rattaat ja turvaistuin 110 e
  kantoreppu 90 e
  kantoliina 30 e
  vaippoja kirpputorilta, kaupasta ja ompelutarvikkeita 200 e
  tuttelia 150 e
  puuroa ja soseita 30 e (keitin paljon soseita itse, mutta en osaa arvioida kuluja)
  Häkkisänky, patja, lakanat 65 e
  Kertisvaipat 100 e
  talkkia, d-vitamiinia ja sen sellaista apteekista 50 e
  Imetysliivit ja paidat 250 e
  Maksullisia vaatteita 50 e

  on joku vakuutuskin, mutta hintaa en enää muista. Näistä muistetuista saadaan kuluiksi 1195 eur. Ainoastaan kantoreppu ja imetysliivit ostettiin uutena, ja niin tietysti ruoat :) Mulla lähti vähän kädestä tuo ompeluinnostus, mutta olen lahjoittanut kaikki lapsen pieneksi jääneet vaipat sukulaiselle. Yllättäen olin tosi liikuttunut, kun huomasin heidän kylppärissään vinot pinot lapseni vanhoja vaippoja :) Luopuminen on yllättävän vaikeaa, vaikka toista lasta ei ole suunnitelmissa.

  VastaaPoista
 17. Vaunut 850e
  Kaukalo 150e myöhemmin turvaistuin 6kk paikkeilla 300e
  Vaattet (tosi vaikee arvioida) 200e, ulkovaatteet (tuulen ja kosteuden kestävät) 50e
  Sitteri 100e
  Matkarattaat 130e
  Vaipat (paljon) 2pkt/kk 24e/kk n. 300e vuosi + ääsvaipsit
  Ruuat 300e
  Rintareppu 100e
  Kantoliina 60e

  2540e

  Meil on ostettu kaikki uutena ja tostakin unohtu varmasti jotain..

  VastaaPoista
 18. Ruokakulut ovat mielestäni kyllä aivan auttamattomasti alakanttiin, jos ei kaikkia lapsen ruokia ole tehnyt itse (ja ehkä siitäkin huolimatta). Laskeskelin, että meillä tällä hetkellä kymmenkuisen ruokiin menee päivässä ainakin 2,80e (ja tuskin riittääkään: kahdet puurotarpeet, 2/3 purkillista hedelmäsosetta, melkein 2 täyttä 8 kk:n sosepurkkia, vähän öljyä, vähän korvikejauhetta, ainakin puolikas banaani...) - jo siitä tulee vain *kahdessa* kuukaudessa 168 euroa. Ensimmäisen yli viiden kuukauden aikana meillä ei toki mennyt ruokaan senttiäkään, mutta heti kiinteiden aloituksen jälkeen ruokakuluiksi saa kaupan soseita käyttävä laskea minusta ainakin 0,35e per päivä, joka on yhden hedelmäsosepurkin hinta.

  VastaaPoista
 19. salamatkustaja11/07/2011 11:06 ap.

  Nasu, mä laskin noihin ruokiin lähinnä vaan sellaisen ruuan, joka ostettiin lasta varten, eli esim. valmissoseet. Aika paljon se söi samaa ruokaa kuin me, ja niille bataateille, perunoille, porkkanoille, banaaneille, kaurahiutaleille ja jogurtille mä en laskenut hinta. Noita tuotteita me oltaisiin ostettu joka tapauksessa; osa niistä on mennyt skidin suusta alas (ja ihan hiton paljon lattialle ü), mutta en alkanut eritellä osuuksia, koska kyse on kuitenkin niin pienistä määristä. Tosin saattaapi olla, että kokonaisuudessaan niistä olisi voinut tulla helpostikin reilu satanen, ehkä jopa kaksikin lisää.

  Jos mä nyt muistan oikein, niin me aloitettiin 5 kk iässä antaa muuta sapuskaa kuin maitoa. Tuota laskelmaa varten laskeskelin, että me ostettiin ehkä noin 2-4 purkkia soseita viikossa, muu oli sitten sitä muussattua "meidän ruokaa".

  VastaaPoista
 20. Mun mielestä näihin laskelmiin pitäisi huomioida kotona olevan vanhemman pienentyneet tulot, mahdollinen (nykyään kai tosi yleinen) lapsivakuutus ym.

  btw, eikös lapsen eka vuosi käynnisty lapsen syntymästä - suurin osa noista kalliista vaunu-, sänky- ja turvaistuinhankinnoista on tehty jo ennen sitä... ;)

  Mun mielestä tuo summa kuulostaa tosi suurelta, vaikka me ostettiinkin lähes kaikki uutena ja vaatteitakaan ei saatu oikein mistään käytettyinä.

  VastaaPoista
 21. No juu. Me tarvittiin uusi asunto, kun edellinen oli niin pieni ettei lapsen sänky mahtunut makuuhuoneeseen. Meni useampi satatuhatta euroa niin että hujahti. Siihen voi sitten laskea päälle kaiken muun.

  VastaaPoista
 22. Kyllä suurin kustannus on ne ansaitsematta jääneet palkat. Tienasin yli suomalaisen keskipalkan ennen ensimmäistä lasta ja nyt -kolmen lapsen jälkeen- olen samoilla tasoilla. Siinä välissä olin yhteensä 7 vuotta kotona joten en viitsi edes laskea menetettyjä tuloja.
  Lastenhoitokrääsään ja tarpeelliseenkin ei 4500e riitä. Pelkästään ns. edustavat työvaatteet (siis eivät todellakaan olleet oikeasti pukevia) maksoivat paljon. Ja tietty 3 lasta lisää menoja, viimeinen tuli halvimmaksi mutta siinä vaiheessa kun kaksostenrattaita vaihdettiin taas ykkösrattaiksi yms niin rahaa paloi. Tuttavapiirissäkin kaikilla oli sama rumba samaan aikaan joten kierrätyksestä ei ollut apua.

  VastaaPoista
 23. Tulon menetykset palkasta? Onko kukaan laskenut niitä? Se on varmaan suurin osa tuota hintaa?Suomessa vanhempainpäiväraha huonompi kuin esim Ruotsissa ja kun vauva n. 9kk, alkaa ruhtinaallinen kodfinhoidontuki. Tämä tietenkin, jos äiti jää kotiin kunnes lapsi on 1v.

  Esikoiselle

  vaunut (3000 mk) 500 €?
  turvakaukalo (900 mk) 150€
  vaatteet (käytetyt+uudet) 100 €
  Korvikkeita ei mennyt vellejä kyllä, ruoka tehtiin itse osittain 150 €?
  Vaipat: kertikset ja kestot 300 €
  Vakuutus 300 ۬
  sitteri 20 €
  Imetysliivit 20 €, kestoimetyssuojat 20 €
  Toppavaattet sun muut saatiin lahjoina ammetta myöden...pinnasänky ristiäislahjarahoin. Ensisänky lainattu.Myös pikkupyyhkeisiin ym. meni pieniä summia. Ensileluja saatiin myös. En tehnyt hankitoja ollenkaan niin paljon kuin kuopukselleni. Vaikka paljon on ostettu käytettynä ja kierrätetty. vauvatavaraa ei ole nurkissa pidetty turhanpäiten. Kaikki opn hommattu niin pikkuhiljaa, että sitä ei edes huomaa. Luulen (ja niin onkin), että vaunut ja kaukalo olivat suurimmat hankinnat. Ne halusin uutena, jotta kestävät.Niissä onkin kaikki lapset kulkeneet, kuopusta lukuun ottamatta. Niissäkin pystyy nykyään kikkailemaan tarjousten perusteellla esim. ulkomaisista nettikaupoista.

  En laskenut paljonko on mennyt lapsen ristiäisiin, ekoihin syntymäpäiviin tai joululahjoihin...

  VastaaPoista
 24. meillä on pakkunut tuo 4500 euroa rikki jo ajat sitten vaikka lapsi vasta 5 kk. Johtuen myös siitä, että lapsen tekeminen maksoi meille jo 3000 euron verran. Vaikka tavaroista suurin osa ostettu käytettyny on niihinkin mennyt sievoinen summa. Laskin myös, että korvikkeisiin menee kuussa noin 100 euroa, kun omaa maitoa ei tule ollenkaan ja bebe syö tolkuttomasti. Tarkkaan en halua edes tietää kuinka paljon sitä ensimmäiseen vuoteen saadaan uppoamaan ;)

  VastaaPoista
 25. Onpas mielenkiintoinen tutkielma ;) Enpä olekaan tullut koskaan laskeneeksi omia kuluja, joten otanpa osaa tähän, niin tulee tehtyä sekin. (Arvailuksi menee kyllä)

  Lainattiin: vaunukoppa, vaatteita, turvakaukalo autoon, syöttötuoli. Paljon ostettiin käytettynä.

  Isovanhemmat:
  yhdistelmärattaat 350 e
  Sitteri 70 e
  Amme 30 e

  Koko sponssi: 450 e + vaatteita ym.

  vauvan vaatteet 240 e
  itkuhälyttimet 80 e
  pinnasänky 80 e
  Rintapumppu 15 e
  kestovaipat 450 e*
  kk-vaipat 100 e
  vauvanruoka 500 e
  kantoreppu 100 e
  kantoliinat 60 e
  Lelut 50 e
  D-tipat ja lääkkeet 80 e
  Sekalaiset kulut 100 e (ihan varmaan on kaikenlaista mikä puuttuu ylläolevasta listasta)

  Yht. 1855 eur. Tämä nyt on tällainen arvaus, mutta varmaan aika lähellä totuutta.

  * Ostin paljon käytettyä ja myin osan vaipoista eteenpäin. Nettokulut olisivat pienemmät, jos laskettaisiin lopullinen tappio sen jälkeen kun lopulta myyn kaikki vaipat. Toisaalta niinhän kaikille muillekin lasten tarvikkeille. Pari tonnia olivat siis meidän ekan vuoden kulut. (Tämä nyt lähinnä sivuhuomiona kestovaippojen kuluista.)

  VastaaPoista
 26. Hyva aihe!

  Toi kaikki vauvakama eli suorat kulut oli meillakin melko halpaa lystia. Varmaan menee sinne puolentoistatonnin paikkeille.

  Ne suuremmat kuluerat tuli sitten ihan muualta, kun yhtakkia piti kaksi sinkkutaloutta upgreidata perhetaloudeksi ja kotonaoloaika lisaantyi julmasti. Mulla tulee ainakin mieleen seuraavia kulueria mitka ilman lasta ei olisi realisoituneet (summia en halua edes laskea):
  -“ylimaarainen” reissaaminen skidin kanssa seka Suomeen etta toisten isovanhempien luokse
  - ristiaiset
  - lapsisynttarilahjat, ristiaislahjat ja muut lapsiperhe-networkin jasenyyteen liittyvat uudet kuluerat
  - kaikki omat vaatemenot kun entiset kledjut ei mahdu paalle
  - muutto isompaan (vuokra)kamppaan ja himassa kaikenlainen „lapsiturvallisuus“, jonka nimissa piti sisustaa ja hankkia sailytystilaa
  - uusi pesukone ja pesulakulut - olkkarin matto ja sohvanpaalliset meni pariin kertaan pesulaan pukluonnettomuuksien takia
  - laakkeet ja laakarikulut (rintatulehdus, selka jumissa, pari ylimaaraista gynea, lapsi kolme krt sairaana)
  -„talouskassa“ meni ihan miinukselle kun kaikenlaisten paivittaisartikkeleiden kysynta nousi noin 200% (vessapaperi, talouspaperi, siivousaineet, ruokatarvikkeet jne)

  Kuluista tulee muuten mieleen viela se Project Mama blogissa ollut verokuittikeskustelu. Jos katsoo yhden lapsen hintaa noin julkisen sektorin vinkkelista, niin kylla Suomessa yhteiskunta lopulta kantaa aika ison osan lapsen kustannuksista. Niihin liittyy paivahoito, koulu ja neuvolajarjestelma (taysin privaattina olisivat melkoisen kalliita) ja sitten suorat tulot eli lapsilisat, aitiys/isyysraha. Kunnille lankeaa myos vanhempien tulonmenetykset eli veronmaksun aleneminen. Monimutkainen on laskutoimitus ja hyva kun jaksatte perehtya!

  VastaaPoista
 27. Vajaa kolme tonnia - rattaat ostettiin käytettynä hintaan 300 eur, sänky ja jotain vaatteita saatiin, muuten kaikki maksettu itse ns. normihinnaston mukaan uutena hankittaessa. Laskin mukaan D-vitamiinit, maitohappobakteerit, perusvoiteet jne. hygieniakamat, kertakäyttövaipat, sairaalamaksut synnytyksestä jne. sälää. Jos olis laittanut tonnin vaunuihin ja ostanut kaukalon jalustaa, hoitopöytää, enemmän vaatteita (meillä on koko ajan ollut aika minimit), varmaan neljä ja puol tonnia olis ihan realistinen. Luulen, että jos käy jostain huurupää-helistimestä kyselemässä esikoisen odottajilta, niin monella on varmaan mennyt pari kolme tonnia, ennen kuin vauvaa on edes vielä nähty.

  VastaaPoista
 28. Hmm.... Mini-me ei ole vielä edes syntynyt ja laatikollinen tilpehööriä (nenä friidat, pissa-lakanat jne.) on vielä hankkimatta, mutta toistaiseksi oy:mme on tappiolla:

  - yhdistelmävaunut (käytetty) 80€
  - Sitteri (käytetty) 10€
  - Vauvan vaatteet (käytetyt) n.40€
  - Äitiysvaatteet (uutta ja käytettyä) n. 35+40+200(?)= 275€ (Huomatkaa ero lapsen ja äidin vaatteisiin käytetyissä varoissa...)
  - Äidin arpiöljyt n.40€
  - vitamiinit ja raudat n.60€

  Eli... 605€ toistaiseksi.

  MUTTA: Onneksi on lapsellisia tuttuja ja perheenjäseniä; pinnasänky, kantoliina, lelut yms. saadaan lahjoituksena/ lainoina eikä tarvitse rahojaan tuhlata. Appivanhemmat hankkivat myös vakuutuksen, joten sekin (toivottavasti) minimoi mahdollisia kuluja (toki olisi toivottavaa, että koko vakuutus osoittautuisi turhaksi, mutta..).

  VastaaPoista
 29. Tuo se lapsi kyllä myös säästöjä. Esimerkiksi lasten nukketeatteriesitys kirjastossa ei maksa mitään; entisessä elämässä lähdettiin miehen kanssa elokuviin ja siitä sitten "yhdelle" - tai käytiin jopa teatterissa. Jos joskus mennään ravintolaan, valitaan yleensä sellainen halvempi paikka, missä aterian loppumisen merkiksi lihapullia viskova parivuotias ei herätä pahennusta...

  VastaaPoista
 30. Hyvä kysymys! Minä joskus päivittelin tuota summaa, että se ei mitenkään ole realistinen... Eikä meidän talouden kukkarosta tuollaista summaa ole mennytkään. Kai??

  Aloin laittamaan exceliin (kyllä, tehtävänanto otetaan tosissaan jos vastataan) tavaraa 0€, 0€, 0€... (vaunut, sitteri, syöttötuoli, turvakaukalo jne). Saimme todella paljon tuttavilta käytettynä ja jotain sukulaisilta lahjaksi.

  Vaatteita olen ostanut kirpparilta, uskoisin, että alle satasella. Uutena taisin ostaa yhdet kengät (35€), n. 10 vaatekappaletta ja taaperokärryt. Niin ja matkarattaat 150€. Ja itselleni kahdet liivit, pari imetyspaitaa, ja raskausvaatteitakin oli muutama. Käytettynä sänky 40€, rintapumppu 20€, rintareppu 20€. Ja sitten oli sairaalamaksut (100€?). Ja siihen lapsivakuutuksen 500 euroon mekin hurahdettiin, vaikka julkisen nimeen vannonkin.

  Tuttipulloihin, tutteihin, soseisiin, D-tippoihin ja rasvoihin ei nyt ihan järjettömästi voi mennä...? Ja sitten kestovaippoja (ainakin 200€), ja muutama kertispakkaus.
  Niin ja imetystyyny, joka haettiin ekana päivänä kotona. 40€ täysin hukkaan. Ja lapsiportti. Ja käytiin mekin maksullisessa muskarissa kaksi kuukautta. Ja vauvauinti maksoi 60€ kuussa 7 kk ajan (420€!!!). Nimiäistarjoiluihin meni useampi satanen. Mikä lasketaan?

  Välillisinä kuluina kaksi kännykkää. Ja kahdet silmälasit. Auts.

  Pahoittelen, en usko, että mitenkään saisin totuudenmukaista laskelmaa näin jälkikäteen enää tehtyä. Mutta oman aloitukseni pohjalta uskoisin, ettei tuo summa ole sittenkään niin kaukaa haettu... Vaikka ei meiltä silti niin paljoa mennyt. Kai...

  Sain tästä 2200€ (ilman nimiäisiä, silmälaseja ja kännyköitä). Mutta liian moni kohta listalla on ihan arvausta.

  VastaaPoista
 31. Hyvä pointti Riitalta toi, että lapsi toi myös säästöjä. Ainaski mulla kulut oli ekaa odottaessa vauvaan sijoitetuista pennosista (joita en uskalla/kykene edes arvailla) huolimatta ihan normaalitasolla, kun pois jäi tupakointi (hyi mua), töidenjälkeisoluset ja muu viihdetoiminta. Eikä nää kulut ole sittemmin palanneet.

  Muuten tää toinen kierros tuli huomattavasti halvemmaksi, kun oikeestaan kaikkea oli jo. No joo, ostettiin kyllä sisarusrattaat noin 500 euroa, mut vastaavasti myytiin edelliset 350 eurolla. Ja sitten ostettiin uus turvakaukalo (ensimmäiselle saatiin lainaksi), johon sijoitettiin Kelan äitiysavustus, joten ihan hirveesti siitäkään ei jäänyt maksettavaa. Kuluja on tullut lähinnä muutamista vaatteista ja vakuutuksesta, ja veikkaan loppusumman olevan ennemminkin satasia kuin tonneja. Which ei todellakaan ollut the case ykkösen kanssa, huhheijaa.

  VastaaPoista
 32. Juu säästöjä on tullut! Noi mitä Hups mainitsi, ja myös matkakulut (pakettimatkailu lyhyen lentomatkan päähän ON halvempaa kuin reppumatkailu maailman ääriin), matkan päällä jää pois juhlinta, röökaus ja jonkun verran syödään hotellihuoneessa ja kauppakeskuksessa ei turhaa luuhata. Lisäksi alle 2-vuotias matkustaa mukana viidelläkympillä. Ja todennäköisesti ei ole kuitenkaan varaa matkustaa niin paljon kuin ennen, alkuraskaudessa ei uskalla (ainakaan ekan kohdalla) ja loppuraskaudessa ei saa.
  Me käytiin ennen n. 2 krt/vko leffassa ja vuokrattiin leffoja, ne kulut on nykyään lähes nollassa...

  Joten kyllähän tässä säästää (meillä on varmasti mennyt ainakin 4000€)

  VastaaPoista
 33. Mä unohdin omasta listastani ainakin lastenhuoneen lipaston ja lelulaatikot ja sen turvakaukalon jälkeisen istuimen. Eli nyt ollaan jo yli 2600:ssa. Ja varmaan moni muukin kulu on unohtunut... Tää rupes ihan kiusaamaan ;)

  VastaaPoista
 34. En päässyt tästä yli, eli laitoin oman blogini puolelle tarkemman listauksen. Tsekkaa Salamatkustaja sieltä jos kiinnostaa.

  Minua yllätti myös, että toinenkin lapsi maksoi kumman paljon. Kuvittelin Hupsin lailla että toinen olisi mennyt likipitäen ilmaiseksi, mutta nope. Ja meillä sentään kakkonen on perinyt isosiskoltaan kaiken käytettynä paitsi tutit. (Okei, sitten saattoikin ostaa jotain Ruskovillan unipusseja kun ajatteli, ettei tämä lapsi maksa mitään...)

  VastaaPoista
 35. Mä en uskalla laskea kuinka paljon meidän lapset on maksanut. Erityisesti superallergikkomme (viisi sopivaa raaka-ainetta ensimmäisen vuoden ajan lapselle ja äidille) on maksanut huimasti. Esim:

  - tuloksettomat korvikekokeilut noin 600€ (vakuutus ei korvannut)
  - lastenhoitaja esikoiselle monien lääkäri- ja tutkimuskäyntien ajaksi 600€
  - ruokakokeilut 1000€ (yleensä kokeilut kun tyssäsivät kahden ruokalusikallisen jälkeen oireisiin, oli siinä sitten kiva kun oli ostanut 20€ pussin jotain hippadappaerityisruokaa, eikä sillä tehnyt sitten mitään)
  - imetysdietin vuoksi söin poronlihaa noin 400g/vrk = 6€/vrk *6kk = 1080€ (muitakin kalliita ainesosia ruokani sisälsi, mutta poro tuli kalleimmaksi)
  - lapsivakuutus 480€, joka onneksi kattoi tonnien arvoiset lääkäri- ja tutkimuskäynnit, lääkkeet sekä rasvat

  Eli meillä meni pelkkään allergiaan se 4500€. Sen lisäksi kaikki muut kulut.

  VastaaPoista
 36. Hauskoja laskelmia. Musta on tärkeää muistaa myös ikään kuin asian toinen puoli - about meillä kaikilla on ollut varaa tähän, varaa hankkia lapsi tai vaikka toinenkin. Eli kulujen kauhistelun sijaan voisimme olla myös kiitollisia hyvinvoinnistamme ja onnekkaita siitä, että näin paljon rahaa on ollut "ylimääräistä". Ja toisaalta, mihin tätä lapseeen käytetty raha olisi mennyt, jos ei lapseen.. Baariin, matkusteluun, merkkivaatteisiin, harrastuksiin...? Eiköhän jokainen vanhempi mieluummin sen sijoita kullannuppuseensa kuitenkin ;)

  Myöskään lapsi itsessään ei olisi vaatinut kaikkia näitä kuluja, vaan monet kuluista tulevat siitä, että vanhempi haluaa itselleen (ja lapselleen) mukavuutta (esim. kunnollisiet/uudet vaunut), aikaa (esim. valmiit soseet) tms. luksusta.


  ps. diggaan sun blogia ja odotan kirjaanne innolla! go salamatkustaja!

  VastaaPoista
 37. salamatkustaja11/08/2011 11:59 ap.

  No päivää vaan! Tosi kiinnostavaa tietoa täällä - kiitoksia jakamisesta. Se on muuten totta, että lapsi aiheuttaa tulonmenetyksiä, huomaan sen omassa pussissani todella selkeästi. Mutta samaan aikaan - kun tarkemmin aloin miettiä täällä virinneen keskustelun ansiosta - tietyt menot tosiaan ovat karsiutuneet pois. Ei ole enää aikaa esim. käydä punttisalilla, sen sijaan käyn juoksulenkillä. Ruokakaupassa käydään pikanopeasti ja ostetaan se, mitä tarvitaan. Kaupoissa hengailuun ei ole aikaa, eikä lyhyitä viikonloppureissuja tule tehtyä enää samaan malliin. Milloinkohan kävin viimeksi spontaanisti kaljalla töiden jälkeen? En ainakaan viimeiseen kahteen vuoteen.

  Sellaiselle ensimmäisen vauvavuoden laskelmalle, jossa huomioitaisiin laajalla otoksella paitsi nuo välittömät ja välilliset kulut, mutta myös vanhempien tulonmenetykset ja välilliset säästöt, olisi tosiaan tilausta. Tässäpä hyvä gradunaihe jollekin mikrotaloustieteilijälle tai laskentaekonomille ;)

  VastaaPoista
 38. Mahtava kommentti Riitalta. Lapsi tosiaan säästää. Mehän matkustettiin edellisvuonna muistaakseni ainakin kolme kertaa about maailman toiselle puolelle rentoutumaan. Tânä vuonna ollaan käyty Ruotsissa (siis tossa 50km päässä, siltaa pitkin) ja nyt ollaan ajamassa Suomeen. Eli näin kun ajatellaan, niin me ollaankin ehkä pian voiton puolella..

  VastaaPoista
 39. Mielenkiintoinen aihe! Vaikkei itsellä lapsia olekaan - ainakin nousee sympatiat kavereita kohtaan. Asun Yhdysvalloissa, ja täällä pelkästään synnytyskulut voi nousta kymppitonniin. Hyvin harva varmaan lopulta antaa rahan päättää lisääntymiskysymystä, mutta ei kulut ainakaan omia lapsihaluja lisää.

  Mua kiinnostaisi tietää, saiko Uppis ja muut allergiset perheet sairaan lapsen hoitotukea Kelalta? Sehän nimenomaan on tarkoitettu lisääntyneiden kulujen korvaamiseen, ja muistaakseni vaatimus on kulujen kesto vähintään vuoden, mutta eiköhän se täyty melkein kaikkien allergikkojen kohdalla. Sitä voi hakea myös takautuvasti (6 kk?) - mutta en tiedä myöntääkö Kela sitä ruokavalioihin. (Keliaakikot saavat muistaakseni pari kymppiä kuukaudessa, mutta siinä on kyse eri tuesta ja aikuisista.) Tonni poronlihaan kuulostaa kohtuuttomalta kustannukselta, perushoitotuki n. 55€/kk(?) kattaisi siitäkin vain puolet, mutta olisi jotain kuitenkin...

  VastaaPoista
 40. Mulla ei ole mitään omaa kokemusta, mutta muistan, että markka-aikana, joku oli laskenut, että lapsen kulut siitä, kun se on syntynyt sinne, kun se on 18 vee maksaa noin miljoonan... Eli 167 000 ekua, noin pyöreesti... Että halvalla olette ainakin toistaiseksi päässeet....

  VastaaPoista
 41. Suurimmat menetykset ovat ehdottomasti ne tulonmenetykset - armottomien verotuskuittien mukaan bruttotuloni putosivat puoleen entisestä lapsen syntymän myötä. Sen rinnalla se viisi tonnia matkasyöttötuoleihin ym ensivanhemman erehdyksiin on aivan pikkusumma. Niin, ja meillä ulkomailla asuvilla pelkästään vuotuiset lastenhoitokulut keventävät kukkaroa noin 15000 euron verran.

  VastaaPoista
 42. Pilvi, me ei saatu sairaan lapsen hoitotukea, koska sitä voi saada vasta kun lapsi on täyttänyt vuoden. Siinä vaiheessa meillä allergiat helpotti eli saatiin mukaan öljyt, kotimaiset viljat ja lihoista possu ja broileri. Arvaa vaan näkyikö kauppalaskussa ja ruoka-annosten monipuolisuudessa ja maussa!

  Täytyy kyllä sanoa, että onneksi meidän perheellä oli varaa ostaa sitä poroa (kylläkin "edullisesti" suoraan poromiehiltä) ja muita erityisruokia. En tiedä miten vähävaraisemmat perheet selviävät muutenkin raskaasta allergia-ajasta, jos ei ole varaa ostaa ruokaa, joka sopisi lapselle ja imettävälle äidille. Allergikkolapsiperheet kun ovat väliinputoajia.

  VastaaPoista
 43. Mä äkkiseltään laskeskelin, et kaikkeen on mennyt max. 1000 euroo sis. satasen haalari ja parilla sadalla kantovälineitä. Vaunut saatiin. vaatteet, lelut, sitteri kirpparilta suurimmaksi osaksi, ilmanen muskari,syö tissiä. Oikeastaan suurin rahasyöppö on tuo mun kantoliina/reppuhurahtamiseni kantopaneleeineen muineen.

  VastaaPoista
 44. ps. jos alkasin miettimään paljonko vuosi takaperin pistin baariin, niin sanoisin olevani kevyesti voiton puolella lapsen kera. Välillä mietin hankintoja kuten se satkun haalari, et wtf, mulla menis tää yhessä illassa baarissa ku menisin keikalle ja joisin jalat alta, niinku tapoihin kuului.

  VastaaPoista
 45. ei jaksa alkaa eritellä kaikkea, mut loppu summa n.1400-1500€, mut meillä oli ns. viimeinen pentu, eli isommat jo niin paljo vanhempia et ei niiltä mitään ole jäänyt, kaikki kiertänyt suvus eteenpäin..

  VastaaPoista
 46. salamatkustaja1/09/2012 1:09 ip.

  Kiitos tästä!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?