Hei, me muutetaan lähiöön!

Mikähän siinä on, että heti kun raskaustesti näyttää positiivista, aletaan rakentaa taloa pöndelle?

Kevyemmän version ystävät alkavat selata asuntoilmoituksia ja sanovat heihei mukavalle kaupunkikaksiolleen (joka sijaitsee siinä ihan palvelujen ja ratikkapysäkin vieressä) ja muuttavat Espooseen/Vantaalle/Iisalmeen/Forssaan. Edellä mainituissa paikoissahan siis ei itsessään ole mikään vikaa. Eli älkää iisalmelaiset ja espoolaiset alkako täyttää kommenttiboksia vihaisilla viesteillänne :)

Ihmeellistä on sen sijan se, että kaupunkiasumista rakastavat citykanit levittäytyvät paniikissa esikaupunkiin heti, kun perhekoko kasvaa yhdellä. Kyllähän perhe tarvitsee tilaa! Eihän kaupunkikaksiossa voi lasta kasvattaa. Jne.

Siis ensinnäkin. Ensimmäiseen puoleen vuoteen lapsi hädin tuskin liikkuu. Sänky ja vaipanvaihtopaikka vievät kaksi neliötä. Vauva ei tarvitse 300 neliön omakotitaloa ja autoa, jolla suhata päivittäin töihin-kotiin-töihin-kotiin-töihin-markettiin-mielisairaalaan.

Toisekseen. Vauva-aikana tulee valvottua muutenkin ihan riittämiin. Päällä on jatkuva, silmäluomet kiinni muuraava väsymys. Ei siinä tarvita enää raksajätettä, porakonetta ja vasaranpauketta, rungon valamista tai myöhästyneitä kattopaneeleita.

Että hei, me pysytään täällä keskustassa! Tosin tänä kesänä pitäisi tehdä vähän kotitöitä, koska talon ulkoseinät pitäisi maalata. Ja ikkunatkin kaipaavat pesua. (Ennen nimittäin olohuoneesta näkyi pienelle kadulle. Nyt näkyy harmaata töhnää.)

Kirjavinkki

Samaan aiheeseen liittyen. Luin äskettäin Edward Glaeserin kirjan Triumph of the City. Glaeser on kaupungistumista tutkinut kansantaloustieteen proffa Harvardista. Kirjassa herra professoori kertoo, että kaupungit tekevät meistä onnellisia. Yhdysvalloissa itsemurhaluvut ovat kaupungeissa pienempiä kuin maaseudulla tai lähiöissä. Kaupungit ovat terveellisimpiä ja vihreämpiä paikkoja asua. Newyorkilaiset elävät pidempään kuin amerikkalaiset keskimäärin. Kaupungit tekevät meistä fiksumpia, koska ihmiset viisastuvat, kun heidän ympärillään on muita ihmisiä. Kaupungeissa syntyy uusia ideoita, joiden voimalla syntyy uusia yrityksiä, jotka luovat lisää työpaikkoja. Ihan hyvä päättelyketju.

Kirja herättää peruslukijan ajattelemaan rakennettua ympäristöä ja kaupungistumista uudesta vinkkelistä.  Suosittelen - vaikka vihaisitkin kaupunkeja.

Tunnisteet: , , ,