Lapsen kanssa lentokoneessa, lentoemäntä kertoo

Seuraa kakkososa tähän postaukseen. Haastattelin Finnairin lentoemäntää Noora Kunttua. Mainio tuttavuus! Olen seurannut hänen blogiaan Finnairin sivuilla.

 

Lentoemännän vinkit

Finnairin lentoemäntä Noora Kunttu lentää työkseen ympäri maailmaa. Seitsemän vuoden ja lukemattomien lentokilometrien aikana myös alle metrin mittaiset matkustajat ovat tulleet tutuiksi.

 

Saako lentoemännältä pyytää lastenhoitoapua?

Kyllä! Pyydä rohkeasti apua, jos tarvitset sitä. Kukaan tuntemani kollega ei ole kieltäytynyt pitämästä lasta sylissään sillä aikaa, kun yksin lapsen kanssa matkustava vanhempi käy vessassa. Tuttipullot saadaan kyllä lämmitettyä ja kipuilevat korvat hoidettua.

 

Voiko lentohenkilökuntaan kuuluva komentaa lasta?

Joskus saattaa auttaa, että joku muu kuin oma vanhempi eli juuri lentoemäntä tai stuertti esimerkiksi pyytää lasta istumaan omalla paikallaan. Kasvatusasiat tuntuvat kuitenkin olevan nykyään niin herkkiä asioita, että itse komennan muiden lapsia vain, jos vanhemmat selvästi viestittävät, että toivovat minun tekevän niin.

 

Turvavyövalo palaa, mutta lapsen on päästävä vessaan. Miten toimia?

Jos lennolla on turbulenssia ja turvavyövalo on päällä, vessaan ei voi mennä. Ei, vaikka pissat tulisivatkin housuun. Penkit saadaan kyllä siivottua ja vaatteet vaihdettua, mutta päänsä kattoon lyönyt lapsi tai lapsen päälle vessassa kaatuva aikuinen ovatkin sitten vaikeammin korjattavissa.

 

Valittavatko lapsettomat kanssamatkustajat huutavista lapsista?

Ei huolta, muut matkustajat eivät yleensä valita lapsiperheistä tai taaperoista. Joskus harvoin joku vieressä istuva saattaa pyytää toista paikkaa, jos koneessa on tilaa muualla. Lapsen itkuun ei ole kukaan kanssamatkustaja vielä kuollut, vaikka silmienpyörittelijöitä tietysti joskus on. Heistä ei kannata välittää, koska he vain osoittavat omaa hölmöyttään moisella käytöksellä. Jokainen fiksu aikuinen ymmärtää, että joskus lapset vain huutavat ja sellaista se nyt vain sattuu olemaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kanssamatkustajia pitäisi huomioida. Jos lapsi potkii edessä olevaa penkkiä, totta kai häntä pitää kieltää.Miten huutavan lapsen saa hiljaiseksi?

Kannattaa miettiä, mitä kotonakin käytettäviä tuttuja lohdutuskeinoja voi käyttää koneympäristössä. Itse olen yrittänyt viedä itkuraivareiden pauloissa oleville taaperoille ekstraleluja ja milloin mitäkin. Mutta koska yleensä omat vanhemmat tunnistavat itkun syyt parhaiten, he myös tietävät, mikä kohtaukseen auttaa.

 

Vuosien lentoemäntäkokemuksella: mikä on lentoviihdykelaukun hittiesine?

Ei ole kannettavan DVD-soittimen voittanutta. Se vain tuntuu olevan täydellinen tavara. Lisäksi kirjat, satukasettien nykyaikaiset vastineet, piirustustarvikkeet ja oma lempilelu ovat varmoja viihdyttäjiä.

 

Miten lohduttaa lastensa kitinästä stressaantuneita vanhempia?

Yhteispelillä selvitään kaikesta. Me olemme koneessa ihan kaikkia matkustajia varten ja varmasti etsimme jok’ikisen ylimääräisen leipäpalasen ja lelun, jos siitä on apua. Jos joku asia pelottaa tai askarruttaa, aina saa ja pitää kysyä. Lentäminen on meille arkipäivää, joten meillä saattaa olla ratkaisu johonkin ongelmaan, joka matkustajan näkökulmasta tuntuu tosi vaikealta. Haemme piirustuksiin kapteenin terveiset ohjaamosta ja teemme Mikki Hiiri -korvat poksahtelevia korvia helpottamaan. Komennammekin, mutta useimmat meistä vain vanhempien pyynnöstä. Puhuminen ja positiivinen mieli auttavat lähes jokaisessa tapauksessa.

 

Mikä on mieleenpainuvin kokemuksesi haastavasta tilanteesta lentokoneessa, johon liittyy lapsimatkustajia?

Isompi konflikti on ollut lähellä vain yhden ainoan kerran koko urani aikana. Kyseessä olivat kaksi tarkkaavaisuus- ja keskittymishäiriöistä lasta moottoripyöräjengiläisten vieressä ja koko lennon jatkunut häsääminen penkkien tönimisineen. Tästäkin kuitenkin selvittiin lopulta sovussa. Perheen kunniaa nyrkein puolustamaan noussut isä ymmärsi, että näiden kavereiden kanssa ei ehkä kannata haastaa riitaa.

Tunnisteet: , ,