Poikavauvasta miehekäs mies. Voi elämä.

Yyh, meinasi lentää yrjö lukiessani jutun chicagolaistutkimuksesta, jonka mukaan hyvin ruokituista poikavauvoista kasvaa miehekkäitä miehiä. Toimittajan mielestä nuorten poikavauvojen ruokinnassa ei kannata kitsastella, sillä "Aikuisiän kynnyksellä nopeasti kasvaneet miehet olivat pidempiä, voimakkaampia ja lihaksikkaampia kuin hitaasti kasvaneet. Nopeasti kasvaneiden testosteronitasot olivat myös korkeammat kuin hitaasti kasvaneilla. He tulivat murrosikään varhemmin, aloittivat seksielämän aikaisemmin ja heillä oli ollut enemmän seksikumppaneita kuin hitaasti kasvaneilla." Jutun voi kokonaisuudessaan lukea täältä.

Jutun aloitus ei sisällä mitään uutista. Totta kai vauvoja pitää ruokkia kunnolla, eikä ruoan kanssa saa kitsastella. Jos ei kukalle anna tarpeeksi vettä, siitä tulee kitukasvuinen. Simple as that. Ja toisekseen, miksi on tavoiteltava asia, että poikavauvasta tulee ns.  miehekäs mies? Jutusta paistaa selvästi esiin  hegemoninen maskuliinisuus, eli tässä yhteiskunnassa miehen ideaali  on sellainen, jolla on iso määrä seksikumppaneita, aikaisin aloitettu seksielämä ja paljon lihaksia. Kuulostaa minusta lähikuppilan Makelta, joka alkoi dokata 12-vuotiaana, panna vuotta myöhemmin ja käy nykyään kaikki päivät punttisalilla mittaamassa hauislihaksensa ympärysmitan.

Olisi fiksumpaa tavoitella poikavauvasta hyvää miestä? Tai ihan reilusti hyvää ihmistä? Kuulostaahan jo naisekas nainenkin sanaparina aivan  idiootilta.

*Kirjatärppi*

Peter Franzen on komea (mutta ei överi). Hänen esikoiskirjansa Tumman veden päällä on  loistotapaus. Kirjan tarina kerrotaan pienen pojan näkökulmasta. Pojalla on syntymäpäivät. Äiti saa isältä turpaan. Tehdään matka Ruotsiin. Kainalopierut naurattavat. Apua, melkein jokainen lause itkettää. Löysin sattumalta YLE Radio Suomen nettisivuilta kyseisen kirjan Franzenin itsensä lukemana. Joka sunnuntaiaamu ilmestyy uusi kymmenminuuttinen pätkä, ja kutakin kuunnelmaa säilytetään muutamia viikkoja. Kannattaa tosiaankin käydä kuuntelemassa. Linkki radio-ohjelman sivuille löytyy täältä.

Tunnisteet: , ,