Päivän uutisotsikot

Well, well. Islannin laajalevikkisin sanomalehti Frettabladid julkaisi tänään etusivullaan mielenkiintoisen ja erittäin ällöttävän valokuvan. Kuvassa kaksi poikaa rääkkää hanhia. Islannissa on sanonta, jonka mukaan hanhesta saa munan, jos sitä kuristaa kaulasta tarpeeksi kovaa. Pari alle 10-vuotiasta poikaa (arvioin poikien iän kuvasta) halusi seurata sanontaa kirjaimellisesti ja  kokeilla, onnistuuko.

Kuvatekstissä kerrotaan, että uutislehden valokuvaaja oli bongannut pojat eläinrääkkäyspuuhissa  reykjavikilaisessa puistossa. Kun pojat huomasivat, että heitä kuvataan, he lähtivät livohkaan. Kuvaaja ehti kuitenkin räpsäistä kuvan ja se päätettiin painaa etusivulle.

Toivottavasti vanhemmat tunnistavat kuvasta jälkikasvunsa ja laittavat vekaransa kärsimään seurauksia. Ei  terve lapsi rääkkää eläintä! Saatanan kusipäät. Kyllä tuon ikäisten lasten jo luulisi tajuavan, että eläin on puolustuskyvytön, eikä mitään elollista saa kiusata. Naapurin Jaskaa ei saa löydä nyrkillä otsaan, siiliä ei saa potkia eikä hiirellä leikkiä jääkiekkoa. Miten tällaiset perusasiat eivät uppoa joidenkin kalloon?

Sitten aloin miettiä, onko kuvan julkaisu oikein. Kuvassa on alaikäisiä lapsia, heidän vanhemmiltaan ei ole kysytty lupaa kuvaamiseen. Eikä alaikäisiä saa käsittääkseni valokuvata tunnistettavasti, ellei vanhemmilta kysytä ensin suostumusta. Mutta jos harppaan näiden journalististen sääntöjen yli ja jätän ammatilliset pohdinnat sikseen, olen sitä mieltä, että kuvan julkaisu oli oikein. Eläinten ja ihmisten kunnioituksesta ja kiusaamisen raukkamaisuudesta puhutaan tänään varmasti useammassakin kodissa. Pojat tunnistavat toivottavasti antavat kiusaajille monta muistutusta siitä, miten idioottimaista toimintaa eläimen kiusaaminen on.

Mitä mieltä olette, oliko kuvan julkaisu järkevä veto? Islannissa pääsee lehteen, jos pyydystä tarpeeksi ison kalan. Uutiskynnys on aika matala. Suomessa Helsingin Sanomissa ei  ihan tällaista juttua  laitettaisi kanteen. (Mutta se paikka HS:stä onkin varattu mainoksille....haha)

[caption id="attachment_653" align="alignnone" width="590" caption=""Paparazzi" yllätti pikkupojat eläinrääkkäyspuuhissa."][/caption]

Täytyy lukea huominen lehti erityisen tarkkaan ja katsoa, seuraako hanhiepisodiin jatkoa.

Tunnisteet: